120 εξωτερικοί απινιδωτές στη Δυτική Μακεδονία μέχρι το τέλος το έτους

3 Min Read

Στην τελική ευθεία περνά η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας και λειτουργίας 120 εξωτερικών απινιδωτών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκ των οποίων 55 θα τοποθετηθούν σε απομακρυσμένα σημεία της Δυτικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι στα αστικά κέντρα.
Οι προδιαγραφές και η χωροθέτηση διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ιατρικός Σύλλογος, ΕΚΑΒ, Διεύθυνση Υγείας κλπ.) και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εντός των επόμενων 15-20 ημερών θα γίνει η προκήρυξη για την προμήθεια των απινιδωτών με την προμήθεια και την τοποθέτηση να υπολογίζονται έως το τέλος του 2019.
Σήμερα το μεσημέρι στην ΖΕΠ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος παρουσία του απερχόμενου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Καρδιολόγου Χαράλαμπου Τσεβεκίδη και εκπροσώπων φορέων.
«Μετά από 3 χρόνια ολοκληρώνεται μια μακρά διαδικασία καθώς ξεκινήσαμε χωρίς να υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα και εργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο για να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές. Ακολούθησε η χωροταξική μελέτη για την τοποθέτηση και πλέον είμαστε στη φάση της προμήθειας. Μια δράση που θα σώσει ανθρώπινες ζωές» ανέφερε σε δήλωση του ο Θόδωρος Καρυπίδης, που έθεσε ως βασικό στόχο του προγράμματος, μετά την τοποθέτηση των απινιδωτών, την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών και τον εθελοντισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρωτοποριακό πρόγραμμα θα κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό όσοι έχουν γνώση χρήση της λειτουργίας των απινιδωτών και βρίσκονται κοντά σε τυχόν περιστατικό.

Τι είναι και πώς λειτουργεί ο αυτόματος απινιδωτής
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.
Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ακόμα και σε κατοικίες.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή (μικροεπεξεργαστή), ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια που επικολλούνται στο στέρνο του ασθενή, συλλέγουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Ο μικροεπεξεργαστής με την φιλοσοφία ενός κλασικού καρδιογράφου αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν απαιτείται συνιστά απινίδωση. Η απινίδωση (ηλεκτρικό ερέθισμα) χορηγείται μέσω των επικολλημένων στο στήθος ηλεκτροδίων, στην καρδιά. Η απινίδωση στιγμιαία αδρανοποιεί την καρδιά που σταματά κάθε δραστηριότητα και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και να συνεχίσει να χτυπά αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες orthomedicare.com.gr

Μοιραστείτε την είδηση