1790-2019: 229 χρόνια πέρασαν από τότε που εκδόθηκε στη Βιέννη η πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Eφημερίς» από τους Σιατιστινούς αδερφούς Μαρκίδες Πούλιου

2 Min Read

Στις 31 Δεκεμβρίου 1790,  ημέρα Τρίτη,  πριν 229 χρόνια εκδόθηκε στη Βιέννη η πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Eφημερίς» από τους Σιατιστινούς αδελφούς Μαρκίδες Πούλιου «Γεώργιο και Πούλιο».

Οι αφετηρίες και τα μηνύματα της «Εφημερίδος» των Σιατιστινών αδερφών Μαρκίδων Πούλιου ήταν συνυφασμένα με τον ξεσηκωμό και το διαφωτισμό του γένους για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και ιδιαίτερα με το κίνημα του Ρήγα Φεραίου.

Στο τυπογραφείο των  Σιατιστινών αδερφών Μαρκίδων Πούλιου είχαν τυπωθεί όλα τα επαναστατικά έργα του Ρήγα Φεραίου, η Μagna Carta και ο Θούριος «Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά…»

Γράφει ο Σιατιστινός Θεόδωρος Μ.  Νάτσινας Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στο βιβλίο του «Οι Μακεδόνες πραματευτάδες εις τας χώρας Αυστρίας και Ουγγαρίας». «Ο Ρήγας ήλθεν εις την Βιέννη για να εμπνεύσει τους μεγάλους εκείνους πατριώτες,  αλλά ενεπνεύσθη παρ΄αυτών και όλοι μας διέθεσαν όλας τας δυνάμεις των δια το μέγα εκείνο έργο.»

Ο ρόλος  των  Σιατιστινών αδερφών Μαρκίδων Πούλιου κατά την περίοδο εκείνη ήταν σημαντικότατος. Η προσφορά τους στα Ελληνικά Γράμματα, την Ελληνική Δημοσιογραφία και την υπόθεση της αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού ήταν αποφασιστική και άξια θαυμασμού.

Εξαιρετική είναι η τιμή για τη Σιάτιστα που υπήρξε η γενέτειρα των Μαρκίδων Πούλιου. Από το πλήθος των επιφανών ανδρών που γέννησε, εκείνοι ξεχώρισαν  πανελλήνια σαν άξιοι αγωνιστές και κορυφαίοι πρωτοπόροι.

Τα ιστορικά αυτά στοιχεία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Εθνική μας αυτοσυνειδησία και ταυτότητα και να μη γίνουμε ένας λαός άχρωμος, κοσμοπολίτικος χωρίς ιδανικά,  που δεν θα έχει τίποτα διαφορετικό από τους άλλους.

«Αρχόντισσα περήφανη Σιάτιστα παινεμένη

είσαι στολίδι ζηλευτό, σε όλη την οικουμένη».

 

Γεώργιος Μ. Μπόντας

Τέως Δ/ντης Μανουσείου Δημοσιάς Βιβλιοθήκης

Σιάτιστας- Λαογράφος

Μοιραστείτε την είδηση