Ο κόσμος των σπορ του 1955, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» . Του Δημ. Κλείδη

5 Min Read

To 1955 ήταν η εναρκτήρια χρονιά εντυπωσιακών αθλητικών συναντήσεων – φιλικών βέβαια – και για τους δύο ιστορικούς Συλλόγους της Κοζάνης.
Με την πάροδο του χρόνου, βέβαια, επηκολούθησαν και άλλα σπουδαία αθλητικά γεγονότα, μέχρι και διεθνείς αγώνες.
Πάντως, ομάδες της ισχύος του Άρεως Θεσ/νίκης, του Π.Α.Ο.Κ., του Ηρακλέους Θεσ/νίκης, της Δόξης Δράμας, αλλά και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Εθνικής Ενόπλων, αγωνίσθησαν στην Κοζάνη, αντιμετωπίζοντας και τον Ολυμπιακό και τον Μακεδονικό, προσφέροντας στιγμές αφθάστου ποδοσφαιρικού μεγαλείου στους πολυπληθείς φιλάθλους μας.
Από την δραστηριότητα των ομάδων της Κοζάνης εκείνης της περιόδου, είναι οι παρακάτω δημοσιευμένες φωτογραφίες, με τους πρωταγωνιστές (αγωνιστικά και διοικητικά) στον χώρο του ποδοσφαίρου της Κοζάνης.

Ο Ολυμπιακός Κοζάνης, με μία από τις συνθέσεις του, την περίοδο 1958, κατά την οποία ανεδείχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεταπολεμικά, πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας.
Στη φωτογραφία, διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Τάσος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Πλάτων Φάκας, Αδάμος Παπαδόπουλος, Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Μωϋσής Γεροντίδης και καθήμενοι από αριστερά οι: Βαγγέλης Σανόπουλος, Μπάμπης Γαβριηλίδης, Τηλέμαχος Σπανίδης, Γιάννης Κωφίδης και Παύλος Τσακιρίδης.
Με τη σύνθεση αυτή, ο Ολυμπιακός είχε βρει τον «κορμό» της ομάδος του, ο οποίος, βέβαια, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, οφειλόμενες σε εξωγενείς και εσωγενείς παράγοντες (τραυματισμοί, αποβολές κ.α.), διαφοροποιούνταν κατά διαστήματα.
Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε δημιουργήσει ένα ομοιογενές συγκρότημα, καθώς οι ποδοσφαιριστές του, που το αποτελούσαν, είχαν «δέσει» μεταξύ τους, γεγονός που αποδεικνύονταν και από τις θαυμάσιες εμφανίσεις τους και τα νικηφόρα αποτελέσματα που σημείωναν.
Χαρακτηριστικό των παραπάνω, είναι και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός, μετά το 1959, που πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας ανεδείχθη ο Μακεδονικός, την επόμενη τριετία (1960-1961-1962) ανακηρύσσονταν πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την ενδεκάδα του Μακεδονικού Κοζάνης, στον φιλικό αγώνα του, της 28 Οκτωβρίου 1955, εναντίον της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων.
Διακρίνονται από αριστερά οι: Κώστας Κυράνος, Μαλούτας, Ηλίας Κυρατσούς, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Χρήστος Γκάζης, Τάκης Κυρατσούς, Λάζαρος Καλώτας, Λώλος Βαρδάκας, Γιάννης Τριανταφύλλου, Τέλης Διάφας και Γιώργος Σιόγκας.
Για την ιστορία, ο αγώνας εκείνος έληξε ισόπαλος με 1-1. Στο σκορ είχε προηγηθεί ο Μακεδονικός, με εύστοχο κτύπημα πέναλτυ του Γιάννη Τριανταφύλλου, ο οποίος παρεβίασε την εστία του διεθνούς τερματοφύλακα Κρεούζα, για να ανταποδώσει το τέρμα ο διεθνής Κοτζαμπασίδης (Άρεως Θεσ/νίκης).
Ας σημειωθεί ότι, στη σύνθεση της Εθνικής Ενόπλων περιλαμβάνονταν και οι ποδοσφαιριστές: Κώστας Λινοξυλάκης, Κώστας Νεστορίδης, Αλκέτας Παναγούλιας, Τσεβάς, Μαρδίτσης, καθώς και άλλα βασικά στελέχη των ομάδων από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσ/νίκη.

Ο Μακεδονικός Κοζάνης, με μία σύνθεσή του, κατά την περίοδο του 1958, όταν άρχισε να προωθεί και νεώτερους ποδοσφαιριστές στον αρχικό «κορμό» της ομάδος του.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Γιώργος Σιόγκας, Κώστας Κυράνος, Τέλης Διάφας, Λώλος Βαρδάκας, Τάκης Κυρατσούς, Λάζαρος Καλώτας και καθήμενοι από αριστερά οι: Ηλίας Κυρατσούς, Γιώργος Κουντουράς, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Ρούλης Καλλιανιώτης και Σάκης Στραβού.
Με ωρισμένες προσθήκες στους παραπάνω, ο Μακεδονικός πορεύθηκε την περίοδο εκείνη και το 1959, όταν κατέκτησε για τρίτη φορά, μεταπολεμικά, τον τίτλο του πρωταθλητού ΒΔ. Μακεδονίας, ύστερα από διπλούς αγώνες εναντίον του Ατρομήτου Καστοριάς.
Για την ιστορία, στον αγώνα που διεξήχθη στην Καστοριά, ο Ατρόμητος επεβλήθη με 2-0 του Μακεδονικού, ο οποίος, όμως, στον επαναληπτικό της Κοζάνης, συνέτριψε με 5-0 (3 τέρματα ο Καλλιανιώτης και 2 ο Κυράνος) τον Ατρόμητο και αναδείχθη πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας.

Από τον φιλικό αγώνα Ολυμπιακού – Αρεως Θεσ/νίκης, της 14/8/1955, που έληξε με 1-0 υπέρ του Άρεως.
Όρθιοι από αριστερά οι Διοικητικοί Παράγοντες: Κώστας Πολυζούλης, Μερκούρης Κυρατσούς, Γιάννης Λιακόπουλος (Άρεως) και στο άκρο δεξιά ο Μάκης Τυφόξυλος.
Από τους ποδοσφαιριστές του Άρεως διακρίνονται όρθιοι οι: Ποζάνης, Μουφίτ Καλλιοτζής, Παναγούλιας, Πέρρος και καθήμενοι οι: Γκαντίνας, Νανάκος, Κοτζαμπασίδης, Γρηγοριάδης Βασ. και Πόλυς.
Από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού όρθιοι οι: Χαριτωνίδης, Αϊβατζίδης, Κουτσιμάνης, Καρούκης, Θεοφ. Διάφας, Γκλούμπος, Μπέσσας, Βελεντσάης, Νινιώτας, Σπανίδης και καθήμενοι οι: Γιωργ. Παπαχρήστου, Γεροντίδης, Καλτσούνης και Εμμανουηλίδης.

Μοιραστείτε την είδηση