1962: Μια χρονιά με σπουδαία ποδοσφαιρικά γεγονότα για Ολυμπιακό και Μακεδονικό Κοζάνης. Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες». Του Δημ. Κλείδη

5 Min Read

Το 1962 ήταν μία χρονιά με σπουδαία ποδοσφαιρικά γεγονότα, για τα δύο αξιόμαχα τοπικά συγκροτήματα, του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού.
Ειδικά, ο μήνας Απρίλιος ήταν καθοριστικός για την παραπέρα πορεία των ομάδων μας, καθώς την Πρωταπριλιά, στο ουδέτερο γήπεδο του Χαριλάου Θεσ/νίκης, ο Ολυμπιακός συγκρούσθηκε με τον Πιερικό Κατερίνης, σε αγώνα «μπαράζ», για την άνοδό του στην Α’ Εθνική. Η κατάληξη γνωστή. Ο Ολυμπιακός ηττήθη με 1-0 και δεν μπόρεσε να δρασκελίσει το «κατώφλι» της Α’ Εθνικής.
Επίσης και ο Μακεδονικός, μία εβδομάδα αργότερα, δεν μπόρεσε να συνεχίσει την νικηφόρο πορεία του στο Κύπελλο Ελλάδος και απεκλείσθη, στην Θεσ/νίκη, από τον ΠΑΟΚ, με 1-0, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει διαδοχικά πέντε αντιπάλους, οι τρεις των οποίων (Άρης Πτολεμαΐδος, «Βέροια», Εδεσσαϊκός) αγωνίζονταν στην Β’ Εθνική, ενώ ο Μακεδονικός στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. ΒΔ. Μακεδονίας.
Ωστόσο, στον Πασχαλινό φιλικό αγώνα (στα τέλη Απριλίου), ο Μακεδονικός, αγωνιζόμενος, ως ίσος προς ίσον, προς τον Πρωταθλητήν Ελλάδος, Παναθηναϊκό (με όλους τους διεθνείς του) απέσπασε σημαντική ισοπαλία με 2-2.
Απ’ αυτά τα αθλητικά γεγονότα είναι τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα.


Ο Ολυμπιακός Κοζάνης, με την ενδεκάδα που αγωνίσθηκε στο γήπεδο Χαριλάου Θεσ/νίκης, σε αγώνα «μπαράζ», για την άνοδό του στην Α’ Εθνική κατηγορία, το πρωϊνό της 1ης Απριλίου 1962.
Ήταν ένας αγώνας, που συγκέντρωσε όχι μόνο το τεράστιο ενδιαφέρον των ανταγωνιζομένων συλλόγων, αλλά και των φιλάθλων σε πανελλήνια κλίμακα, καθώς τα δύο συγκρουόμενα σωματεία ήσαν από τα πιο δυναμικά και φημισμένα της Επαρχίας, με περγαμηνές επί ισχυρών συλλόγων της Θεσ/νίκης και των Αθηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα (11 π.μ.), το αδιαχώρητο στις κερκίδες του Χαριλάου ήταν γεγονός, με αποτέλεσμα πολλοί από τους προσελθόντες να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τιτανομαχία.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Αδάμος Παπαδόπουλος, Τάσος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Πλάτων Φάκας, Βαγγέλης Σανόπουλος, Χαρίλαος Κουτσιμάνης και καθήμενοι από αριστερά οι: Μπάμπης Γαβριηλίδης, Γιάννης Κωφίδης, Καράμπελας (στρατευμένος που υπηρετούσε στο Β’ Σ. Στρατού), Παύλος Τσακιρίδης και Τηλέμαχος Σπανίδης.

Η ανανέωση του έμψυχου υλικού στον Μακεδονικό Κοζάνης είχε προχωρήσει οριστικά κατά το 1962.
Παρόλα αυτά και με την προσθήκη νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, ο Μακεδονικός σημείωνε αρκετές επιτυχίες, κυρίως στον θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος, κατά τον οποίον είχε αποκλείσει διαδοχικά πέντε αντιπάλους, οι τρεις των οποίων (Άρης Πτολεμαΐδος, «Βέροια», Εδεσσαϊκός), αγωνίζονταν, με μεγάλη επιτυχία στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ενώ ο Μακεδονικός μετείχε στους αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. ΒΔ. Μακεδονίας. Ο μόνος, που σταμάτησε τη νικηφόρο πορεία του Μακεδονικού στο κύπελλο Ελλάδος, ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος στη Θεσ/νίκη, την 8/4/1962, τον είχε αποκλείσει με 1-0.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Βασίλης Φλέγκας (Γυμανστής των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης), Μανώλης Δεληβοριάς, Γιάννης Τριανταφύλλου, Χριστοδούλου, Γιάννης Παπακρασάς, Τάκης Μάστορας και καθήμενοι από αριστερά οι: Γιώργος Κουντουράς, Γιώργος Τιάλιος, Ρούλης Καλλιανιώτης, Κώστας Παπαδόπουλος και Θανάσης Στραβού.

Οι πρωταγωνιστές του φιλικού πασχαλινού αγώνα της 29/4/1962 μεταξύ του Μακεδονικού και του πρωταθλητού Ελλάδος, Παναθηναϊκού, που είχε λήξει ισόπαλος με 2-2, σε μία αναμνηστική φωτογραφία, πριν από την έναρξη του αγώνα.
Εκτός από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο διαιτητής Αλέκος Τσαχουρίδης, με τους επόπτες Ηλία Λίγκα και Αποστόλη Δεμσερή. Επίσης, καθήμενος ο Τέλης Διάφας και στο μέσο της φωτογραφίας, όρθιος ο προπονητής Κώστας Στυλιανού και στο άκρο δεξιά ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. ΒΔ. Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηγιαννάκης.


Τον πασχαλινό φιλικό αγώνα της 29/4/1962 μεταξύ του Μακεδονικού Κοζάνης και του πρωταθλητού Ελλάδος Παναθηναϊκού, που είχε προκαλέσει συναγερμό στις τάξεις των φιλάθλων όχι μόνον της Κοζάνης, αλλά και της γύρω περιοχής, είχαν παρακολουθήσει και οι αρχές της πόλεώς μας. Στη φωτογραφία διακρίνονται στο μέσον αυτής, ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Διονύσιος Μανέντης, στα αριστερά αυτού ο Βουλευτής του Νομού Κοζάνης Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. ΒΔ. Μακεδονίας Γιάννης Χατζηγιαννάκης, ο Επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Στάμος Μπακόπουλος. Δεξιά του Υπουργού, οι ποδοσφαιριστές Τέλης Διάφας, Χρήστος Γκάζης, Άγγελος Δήμου, καθήμενος ο Γιώργος Κουντουράς, ενώ αριστερά και παραπλεύρως του Υπουργού, ο ποδοσφαιριστής Θανάσης Στραβού, ο φίλαθλος Δημ. Κλείδης, καθώς και στα δεξιά του Υπουργού, μεταξύ άλλων, οι φίλαθλοι Μιχάλης Σβώλης, Μιχάλης Γιαννούλης, Δημήτριος Τσιώνης, Κώστας Πιτένης, Γιάννης Παπακώστας .

Μοιραστείτε την είδηση