5 δις ευρώ για Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ε.Ε.- H Δυτική Μακεδονία ανάμεσα στις 41 Ευρωπαϊκές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της απανθρακοποίησης

3 Min Read

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία  που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από επιπλέον 5 δις ευρώ στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά από πρόταση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες με το Ευρωπαικό Συμβούλιο, το οποίο προτίθεται να μειώσει τις μελλοντικές δαπάνες.

Ειδικότερα, στις 5 Νοεμβρίου η επιτροπή προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου υπέγραψε πρόταση για την κατανομή 4,8 δις ευρώ με σκοπό τη δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα βοηθήσει τις περιφέρειες να καταστήσουν την οικονομία τους περισσότερο πράσινη.

Οι διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027 βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι Ευρωβουλευτές έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να προτείνει έναν νέο κανονισμό, για να ιδρυθεί το νέο Ταμείο.

Στην ελληνική επικράτεια, παράλληλα με την ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση, ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το επόμενο ΕΣΠΑ και το θέμα της δίκαιης μετάβασης των ανθρακικών περιοχών.

«Θα πρέπει και η περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, που αποτελεί μια απο τις 41 ενεργειακές περιφέρειας της Ευρώπης να ετοιμαστεί γι αυτήν την αλλαγή, γι αυτήν την μετάβαση, σε ένα διαφορετικό, βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο. Εδώ και τρία χρόνια δουλεύουμε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση και έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, βέβαια, αναγνωρίζουμε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πιο δύσκολα και σημαντικά. Είναι σημαντικό όμως και τα επόμενα χρόνια να παραμείνουμε στο επίκεντρο των εξελίξεων και να μην χάσουμε τον στόχο μας», δήλωσε περαιτέρω στη Euractiv.gr ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης.

Μακροπρόθεσμη σκέψη

Η «δίκαιη μετάβαση» αποτελεί ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα soundbites μέχρι τη Σύνοδο κορυφής COP24 τον Δεκέμβριο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η προεδρία της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα με επικεφαλής τον Michał Kurtyka θα προτείνει τη λεγόμενη διακήρυξη της Σιλεσίας, η οποία περιλαμβάνει πρόταση για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι χώρες προστατεύουν τους εργαζομένους σε βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη άνθρακα.

Η διακήρυξη αποσκοπεί στο να πείσει τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να μειωθούν χωρίς να πλήττονται οι τοπικές κοινότητες. Θα συμπληρώσει τις πρόσφατες πλατφόρμες για τις περιφέρειες με ανθρακωρυχεία σε μεταβατικό στάδιο, καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το InvestEU.

Στις 28 Νοεμβρίου, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα για το 2050. Το 2019 θα αποτελέσει κρίσιμο έτος, καθώς η εν λόγω στρατηγική θα πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου -και να αποφύγει την τύχη της προηγούμενης στρατηγικής, για την οποία η Πολωνία άσκησε βέτο το 2011 και το 2012.

Πληροφορίες euractiv.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση