Άδωνις Γεωργιάδης: Λανθασμένες οι αντιδράσεις για την απολιγνιτοποίηση

3 Min Read

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε τα εξής: Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδας, πλην μίας.  Όταν ελήφθη αυτή η απόφαση υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από ανθρώπους που θεώρησαν ότι αλλάζει ή και καταστρέφεται η ζωή τους. Αυτές οι αντιδράσεις είναι  σίγουρα λανθασμένες και θα αποδείξουμε με τη δουλειά μας ότι οι άνθρωποι αυτοί αδίκως ανησυχούσαν και ότι είμαστε έτοιμοι να τους παρουσιάσουμε ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα αλλάξει τη ζωή τους και θα την κάνει καλύτερη.

Για να είμαστε δίκαιοι, η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα  έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Μεταξύ 2010 – 2020, το ποσοστό ενέργειας παραγόμενο από λιγνίτη στην Ελλάδα, έπεσε κατά 50%.  Χωρίς καμία κυβερνητική απόφαση, την επόμενη δεκαετία, ο λιγνίτης στην Ελλάδα  θα έσβηνε, διότι πλέον ήταν ασύμφορος οικονομικά για τη ΔΕΗ  και από ένα φτηνό καύσιμο, έγινε το πιο ακριβό καύσιμο.  Αν το αφήναμε στη μοίρα του, απλώς θα έσβηναν τα εργοστάσια και ο κόσμος θα έμενε άνεργος. Με την απόφαση της κυβέρνησης η Ελλάδα  από ουραγός, γίνεται πρωταγωνιστής και είναι  η πρώτη χώρα που μπορεί να αξιοποιήσει Ευρωπαϊκούς πόρους, εθνικούς πόρους, τραπεζικά δάνεια, όλα συντονισμένα σε ένα σκοπό. Τι δηλαδή;  Τη μεταστροφή της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλοπόλεως με οικονομία στηριζόμενη στον άνθρακα, σε μία οικονομία βιώσιμη, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγροτική παραγωγή, με έρευνα για την τεχνολογία.

Η κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε σε δημόσια διαβούλευση το master plan για το τι θα κάνουμε το 2021 και μετά και οι διαπραγματεύσεις μας με τις Ευρωπαϊκές αρχές συνεχίζονται με ομαλό ρυθμό ώστε από την 1η Ιανουαρίου του ’21 να εφαρμόσουμε αυτό το master plan που θα δώσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές και θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, βελτιώνοντας και την ποιότητα της ζωής τους, καθόσον μία από τις παραμέτρους των λιγνιτικών εργασιών, είναι  και η μεγάλη μόλυνση της ατμόσφαιρας και ειδικά του περιβάλλοντος.  Άρα λοιπόν, μία νέα εποχή ξεκινά, μια νέα εποχή για όλους, μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης».

Μοιραστείτε την είδηση