Ακολούθα το χρήμα να καταλάβεις

3 Min Read

Τα πλέον ισχυρά μέσα ενημέρωσης, παγκοσμίως, ελέγχονται, κατά κανόνα, από εκείνους τους οποίους έχουν ως φυσική αποστολή να …ελέγξουν. Στα αυταρχικά καθεστώτα, είτε ευθέως δικτατορικά και μονοκομματικά, όπως στην Κίνα, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, κλπ, είτε με επίφαση δημοκρατικής καρικατούρας, όπως σε Ρωσία, Τουρκία,  Βενεζουέλα κ.ά. ο έλεγχος είναι άμεσος από την ίδια την πολιτική εξουσία. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, όλο και περισσότερο, ελέγχονται από πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα, που διαπλέκονται με την εξουσία. Έτσι ακυρώνεται στην πραγματικότητα η βασική αποστολή των δημοσιογράφων: «Ο διαρκής έλεγχος κάθε εξουσίας και η αποκάλυψη όλων όσων οι εξουσίες επιχειρούν να κρύψουν από τους πολίτες».

Απέναντι σε αυτή την θλιβερή πραγματικότητα έχει φυτρώσει και θεριεύει, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια ένα δημοσιογραφικό κίνημα, το οποίο σώζει την τιμή της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων.  Από την λειτουργία της οποίας  κατέστη δυνατή η αποκάλυψη μεγάλης έκτασης οικονομικών εγκλημάτων με άμεση συμμέτοχη πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Όπως τα περίφημα «Χαρτιά του Παναμά» και οι «φάκελοι της Μάλτας».

Τώρα, μετά από πολύμηνες έρευνες, με συμμετοχή 110 μέσων ενημέρωσης και 400 δημοσιογράφοι σε 88 χώρες,  βγήκαν στην δημοσιότητα  τα μυστικά έγγραφα που κρατούσε στα συρτάρια του το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCEN). Από τα οποία αποκαλύπτεται ότι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Βarclays, η ΗCBC κ.ά. ξεπλένουν συστηματικώς μαύρο χρήμα και οργανώσεων του κοινού εγκλήματος, όπως π.χ. του δικτυού διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και καταχραστών της εξουσίας.

Το «κερασάκι» για μας, είναι οι συναλλαγές που εξηγούν την στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο καθεστώς του Ταγίπ Έρντογαν. Τα δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος που έχουν διακινηθεί από την τουρκική τράπεζα Αktif Bank, η οποία ανήκει στην Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία, που είναι αμεσότατα δεμένη με την οικογενειακή εξουσία του «σουλτάνου». Διευθύνων σύμβουλος της, κατά την επίμαχη περίοδο, ήταν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμβρός του Έρντογαν. Τώρα υπουργός Οικονομικών μιας οικονομίας που βυθίζεται όλο και περισσότερο, αλλά εκείνος προαλείφεται ως διάδοχος του πενθερού του.

Οι αμερικανοί εγκληματολόγοι ερευνούν τις υποθέσεις υπό το αξίωμα «ακολούθα το χρήμα». Όπερ δεν ισχύει μόνο για υποθέσεις του κοινού εγκλήματος, αλλά και για τις πολιτικές επιλογές πολλών ισχυρών. Όπως τον «έρωτα»  Τραμπ- Έρντογαν.

Μοιραστείτε την είδηση