Ακόμα ένα πλήγμα για τη Δυτική Μακεδονία η εκκαθάριση στη ΛΑΡΚΟ

4 Min Read

Η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ βγάζει στους δρόμους και οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε Κοζάνη και Καστοριά.
Η μεγάλη μεταλλουργία που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, λειτουργεί, ως γνωστόν στα Σέρβια και στην Ιεροπηγή, δύο λιγνιτωρυχεία, στα οποία απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, ενώ από την λειτουργία τους εξαρτώνται και αρκετές δορυφορικές εργολαβικές επιχειρήσεις.
Πάνω απο 400 εργαζόμενοι και 9 εκ. ευρώ βρίσκονται αυτή τη στιγμή “στον αέρα”.
Προχτές εργαζόμενοι του λατομείου της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο, ενώ χθες η Επιτροπή Αγώνα έκλεισε συμβολικά την Γέφυρα Σερβίων.

Συμβολικός αποκλεισμός της Γέφυρας Σερβίων για τη ΛΑΡΚΟ- “Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ” το σύνθημα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων για περίπου 20 λεπτά προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης αυτοδιοικητικοί, φορείς και πολίτες της περιοχής Σερβίων και Βελβεντού, ζητώντας να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Η κινητοποίηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων.
Με συνθήματα, όπως “όχι στη χρεοκοπία της περιοχής” και “όχι στο θάνατο της περιοχής μας”, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν “κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ”, ζητώντας να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας και να βρεθούν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σχετική τροπολογία προβλέπει να τεθεί η εταιρεία σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης με στενές προθεσμίες, ώστε σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του ενεργητικού και την υποχρεωτική έναρξη πτωχευτικών διαδικασιών, εάν ο διαγωνισμός (ή διαγωνισμοί) δεν ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με πώληση σημαντικού μέρους του ενεργητικού της εταιρείας.
“Δε νοείται μια εταιρεία μη κρατική να καταρρέει. Δυστυχώς τα λάθη του παρελθόντος έφεραν προβλήματα στην περιοχή μας. 120 οικογένειες μένουν ουσιαστικά χωρίς δουλειά. Ήρθε ακόμα μια κατραπακιά” ανέφερε ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, συμπληρώνοντας πως “ο τόπος μας μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Είναι ένα μεγάλο χαστούκι, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η απολιγνιτοποίηση ξεκινά από τον τόπο μας και γινόμαστε πάλι ένα πειραματόζωο”.
Για τεράστιο θέμα και ευθύνη της κυβέρνησης για να δώσει λύση έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου που ανέφερε πως “κάθε κλείσιμο επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, είναι απειλή στην τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και την εργατική τάξη”.
“Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας με μια συμβολική διαμαρτυρία. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Στην εκκαθάριση σε λειτουργία που πέρασε την πορηγούμενη εβδομάδα, δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των εργαζομένων και των δεδουλευμένων τους. Η κοινωνία μας οδηγείται σε βίαιη χρεοκοπία. Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα και το αύριο” είπε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λουκάς Ζαρογιάννης.
Απο την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε ότι το θέμα αγγίζει την Καστοριά και την Κοζάνη, καθώς ο κύκλος δραστηριοτητών της ΛΑΡΚΟ αφορά σε 30% του ΑΕΠ της περιοχής, 200 εργαζόμενους που βρίσκονται στον αέρα και 9 εκ. “Όλοι έπρεπε να είναι εδώ για να δώσουμε μαζί έναν αγώνα. Ακολουθούν κι άλλες καταστροφικές αποφάσεις με ανάλογες επιτπώσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί άλλο εισόδημα” συνέχισε η ίδια.
“Στηρίζουμε ολόπλευρα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων” είπε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Θανάσης Χαστάς, ενώ ο Νίκος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της ίδιας παράταξης στο Δήμο Σερβίων ανέφερε ότι έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
Τέλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα Σέρβια Βασίλης Κωνσταντόπουλος μίλησε για τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή.

Μοιραστείτε την είδηση