Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο αλωνισμός των σιτηρών σε όλη την Κοζάνη, η εποχή του χρόνου, που οι αγρότες αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Οι αλωνιστικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ, η ποιότητα των σιτηρών είναι εξαιρετική αλλά τα χαμόγελα δεν έχουν επιστρέψει στους αγρότες.

«Δουλεύω αλωνιστική μηχανή 30 χρόνια. Τα πράγματα είναι χάλια, δουλειά χωρίς όρεξη. Παλεύεις με τον καιρό, το εμπόριο με όλα. Κανένας δεν μας δίνει σημασία εμάς. Μόνο μας τα παίρνουνε. Λέμε στα παιδιά μας να φύγουνε γιατί δεν βγαίνει μεροκάματο. Μας τρώει η τυραννία εμάς, να φάει και αυτά»; μας είπε ο Θωμάς Λιάβας από τον Αλιάκμονα Βοίου.

Η κα Θωμαή Κορδίστα, έμπορος σιτηρών και ζωοτροφών στην περιοχή του Βοίου, συναναστρέφεται καθημερινά με τους παραγωγούς και βλέπει τον τεράστιο αγώνα, που δίνουν.

«Έχω την τιμή να τους ζω από πολύ κοντά, να βλέπω τις δυσκολίες τους. Ελπίζω ότι οι αγρότες θα κρατηθούν μέσα από τις δυσκολίες, αλλά αυτό απαιτεί η πολιτεία να συνεργαστεί μαζί τους» αναφέρει.

Βασικό ζητούμενο, όπως εξηγεί η κα Κορδίστα είναι να αναγνωριστεί η εξαιρετική ποιότητα και να προχωρήσει ο μεταποιητικός τομέας.

« Στην περιοχή μας τα στάρια ευδοκιμούν είναι πολύ καλά ποιοτικά και οι μύλοι τα επιζητούν. Η μεγαλύτερη δικαίωση, που ψάχνουν σήμερα οι αγρότες, σε ένα κράτος που δεν μεριμνεί για αυτούς, είναι να αναγνωριστεί η ποιότητα του προϊόντος τους. Παράγουμε, μπορούμε να κάνουμε το δικό μας αλεύρι, μακαρόνια κτλ αλλά  προσφεύγουμε στα ξένα και έτσι χάνουμε όλοι».

Σε μια χώρα, στην οποία ακούμε συχνά πως ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στο άνοιγμα θέσεων εργασίας, αυτούς τους ανθρώπους τους ακούει κανείς;

Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page