Αναστάτωση από δημοσίευμα για «εντοπισμό μεταλλαγμένων στελεχών κορωνοϊού από μινκ σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας- Τι δηλώνει ο Γιώργος Κασαπίδης

6 Min Read

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες από δημοσίευμα της ιστοσελίδας iatropedia, που αναμεταδόθηκε από πολλά κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ και σύμφωνα με το οποίο «μεταλλαγμένα στελέχη από μινκ εντοπίστηκαν σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας».
Το δημοσίευμα έκανε λόγο για έρευνα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ) με αντικείμενο την εξέταση για το κατά πόσο μπορεί τα μινκ να ευθύνονται για τη μεγαλύτερη διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ τα μινκ “αρρώστησαν λόγω της μεγάλης διασποράς στη συγκεκριμένη περιοχή και γιατί εκτέθηκαν περισσότερο από άλλα ζώα στον ιό. Προφανώς επειδή στα κλουβιά βρίσκονται σε πολύ μεγάλη επαφή το ένα με το άλλο και μεταφέρεται αστραπιαία ο ιός. Είναι όπως και με τους ανθρώπους όταν είναι «πακεταρισμένοι» στα λεωφορεία”.
Ταυτόχρονα με τον εργαστηριακό έλεγχο στα μινκ, το ΙΙΒΕΑΑ ξεκίνησε και μελέτη σε ανθρώπινα δείγματα, από θετικούς στον ιό κατοίκους της περιοχής. Τα δείγματα διέθεσε ο ΕΟΔΥ.
“Βρήκαμε τα ίδια μεταλλαγμένα στελέχη σε 120 ανθρώπους. Τα μεταλλαγμένα στελέχη, όμως, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και γι’ αυτό ελέγχουμε τώρα την κοινότητα στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή ακόμη 150 – 200 δείγματα σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη”.
Μπορεί να ευθύνεται η μετάλλαξη των μινκ για τη μεγάλη διασπορά στη Β. Ελλάδα;
“Αυτή είναι μια υπόθεση που έχουμε κάνει για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για να δώσουμε απάντηση σε αυτό θα πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαρωτικές αλληλουχίσεις γονιδιωμάτων στην περιοχή. Τις οποίες δεν τις έχουμε ακόμα. Αν βλέπεις ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατεί σε μια περιοχή έναντι άλλων, σημαίνει ότι έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Κι αυτό είναι συνήθως η μολυσματικότητα, δηλαδή μπορεί να μολύνει ευκολότερα”, σημειώνει ο επιστήμονας .
Διευκρινίσεις
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Θάνος έδωσε διευκρινήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι υπήρξε «παρανόηση» των όσων ανέφερε, «γιατί σε καμία περίπτωση δεν έγινε η εκτεταμένη έρευνα, ούτε σε κατοίκους της περιοχής, ούτε σε γουνοφόρα ζώα».
Όπως μετέδωσε ο Μάκης Νασιάδης, ο κ. Θάνος ανέφερε «υπάρχουν 120 δείγματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-COV 2 από όλη τη Δυτική Μακεδονία και δεν αφορά μόνο εργαζόμενους στις φάρμες, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη, αλλά θα ελεγχθούν στη συνέχεια σε ότι αφορά το στέλεχος του ιού και παράλληλα αυτά θα συγκριθούν με το στέλεχος του κορονοϊού των γουνοφόρων ζώων, από τα δείγματα που έχουν σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρη Θάνο «δε υπάρχει προς το παρόν καμία συσχέτιση των αυξανόμενων κρουσμάτων σε κατοίκους της περιοχής σε σχέση με τα γουνοφόρα ζώα και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει και ανησυχία».
Ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 2020, που είχαν εντοπιστεί μολύνσεις του SARS-COV 2, τόσο σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στις επιχειρήσεις εκτροφής, όσο και σε γουνοφόρα ζώα στη Δυτική Μακεδονία, είχαν σταλεί τα σχετικά δείγματα στο Ιδρύμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Θεσσαλονίκης, για έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα έχουν σταλεί 70 δείγματα από ανθρώπους που εργάζονται στις φάρμες, ενώ από την πλευρά τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν κάνει εκατοντάδες δειγματοληψίες γουνοφόρων ζώων, από τα οποία είχαν εντοπιστεί και θετικά στον SARS-COV 2.

Δήλωση Κασαπίδη

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού σε μινκ, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε επικοινωνία μου σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών κ. Δημήτρης Θάνος, με διαβεβαίωσε  ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεταλλαγμένα στελέχη από μινκ σε 120 κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, είναι απολύτως ανακριβή και δεν εκφράζουν την επιστημονική αλήθεια και τον ίδιο. Μου επεσήμανε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του και ότι ζήτησε από τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μέσου να αποσύρει ως αναληθή την ανάρτηση των φερόμενων  ως δηλώσεών του.

Ταυτόχρονα, επικοινώνησα με τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής του ΥπΑΑ κ. Αλεξανδρόπουλο, με την υπεύθυνη Επιδημιολόγο του ΕΟΔΥ κα. Βώρρου, τον Πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής  κ. Φορτομάρη, που επιβεβαίωσαν την ανακρίβεια των δημοσιευμάτων και οι  οποίοι  σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους εκτροφείς των γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία παρακολουθούν στενά από την πρώτη στιγμή της πανδημίας την εξέλιξή της στις φάρμες των παραγωγών.

Σύμφωνα με όλες τις προαναφερόμενες επιστημονικές αρχές της χώρας, μέχρι στιγμής δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, τους εκτροφείς και τις φάρμες των γουνοφόρων ζώων,  εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και βιοασφάλειας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι  αρμόδιες υπηρεσίες θα επανέλθουν με αναλυτικές ανακοινώσεις και με επιστημονικά δεδομένα επί του θέματος».

Μοιραστείτε την είδηση