Από το 1984 του Όργουελ στο 2018

2 Min Read

Ανοίγοντας το facebook ξεπροβάλλει κάθε μέρα ένα διαφορετικό ερώτημα με την επισήμανση «απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις και βοήθησε τους φίλους σου να σε μάθουν». Οι ερωτήσεις μοιάζουν αθώες, άκακες, όπως «για μένα ελευθερία είναι…» ή «ένα τρελό πράγμα που έκανα κάποτε ήταν…» κλπ.
Άλλοι για πλάκα, άλλοι στα σοβαρά, απαντούν σε αυτές και πολλές άλλες δοκιμασίες τύπου κουΐζ. Είναι οι ίδιοι πιθανότατα που πρωτοστατούν σήμερα στο κίνημα «σβήστε τους λογαριασμούς σας στο facebook», έχοντας πέσει από τα σύννεφα, όταν έμαθαν ότι η Cambridge Analytica που συνεργάστηκε με τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, βρήκε στο facebook την καλύτερη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων για να κάνει mining.
Αυτά που εξόρυξε, στη συνέχεια τα αξιοποίησε και μέσα από τεχνικές και κατάφερε να γνωρίζει τι φοβίζει, τι αρέσει, τι προκαλεί αποστροφή, κι έτσι οι ειδικοί της επικοινωνίας είχαν πια εύκολη δουλειά να κάνουν, επενδύοντας στο συναίσθημα.
Επομένως, ματαιοπονούμε –ίσως- προσπαθώντας να αλλάξουμε τις μηχανές και όχι να εκπαιδεύσουμε το κοινό να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, να εντρυφήσει στην παιδεία στα μέσα (media literacy) και να αντιληφθεί ότι οι δικές του επιλογές είναι αυτές που θα του προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση. Εκτός αν δεν την επιδιώκει και επιμένει να αναζητά διαρκώς αλλού ευθύνες.

Ιωάννα
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση