Αρχαιολογικός θησαυρός μεγάλης σημασίας βγαίνει στο φως απο τα ορυχεία Κοζάνης, Πτολεμαίδας και Αμυνταίου

3 Min Read

Ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός αποκαλύπτεται καθημερινά στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, με τους αρχαιολόγους να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις αχανείς εκτάσεις του μελλοντικού ορυχείου, παράλληλα με το υπάρχον.
Για 15 χρόνια η ανασκαφική δραστηριότητα είναι σπουδαία και φέρνει ευρήματα σημαντικά για τη χώρα και για τα Βαλκάνια απο τη νεολιθική περίοδο και όχι μόνο.
Στον αρχαιολογικό χώρο, στα λιγνιτωρυχεία Ποντοκώμης, ανασκάπτεται νεολιθικός οικισμός που η κατοίκησή του έγινε μεταξύ 6500 και 6000 π.Χ. «Τμήμα της θέσης ανασκάφτηκε το 2010 και τώρα είναι εντός των ορυχείων. Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής κι αυτός ο τόπος ανασκαφής θα επιστραφεί στη ΔΕΗ και θα γίνει ορυχείο» λέει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη και συνεχίζει «έχουμε έναν οικισμό της νεολιθικής και μέσης νεολιθικής περιόδου και ευρήματα απο ταφές και άλλα αντικείμενα. Δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος ταφής των ενηλίκων στη νεολιθική εποχή. Είναι ένα θέμα αυτό στην προϊστορική έρευνα».
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ποντοκώμης οι αρχαιολόγοι μελετούν τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών της Νεολιθικής Εποχής, τα οποία είχαν ως βασικά υλικά το ξύλο κα τον πηλό. Μια τέτοια ανασκαφή απαιτεί ιδιαίτερα λεπτά εργαλεία ανασκαφής.
«Είναι δύσκολο γι’ αυτούς που δεν έχουν δουλέψει σε ανασκαφή νεολιθικού οικισμού, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες» τονίζει η κ. Χονδρογιάννη.
Ανθρωπολόγοι, ζωοαρχαιολόγοι που μελετούν τα οστά, αρχαιοβοτανολόγοι που θα συλλέξουν τα υλικά απο το νεροκόσκινο κι ένα σωρό άλλες ειδικότητες εμπλέκονται στην ανασκαφή και στην έρευνα.
Τα ευρήματα σε ένα νεολιθικό οικισμό μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, αφού λείπει το μέταλλο, αλλά έχουν τη δική του σημασία. Εξάλλου, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, η ιστορία γράφεται απο ταπεινά αντικείμενο.
Στα 700 μ. υψόμετρο συγκεντρώνονται ευρήματα της ύστερης εποχής χαλκού και της πρώιμης του σιδήρου, ενώ στη συνέχεια αυτές οι περιοχές κατοικούνται στη βυζαντική και ρωμαική εποχή.
«Τώρα βρισκόμαστε στο κλείσιμο των ανασκαφών και θα συνεχιστεί η έρευνα σε εντοπισμένες θέσεις. Ο εντοπισμός γίνεται με συστηματική επιφανειακή έρευνα σε αγρούς και λόφους σε όλη την περιοχή, ώστε να εντοπιστεί κατοίκηση του χώρου, όπως όστρακα και λίθινα εργαλεία» σύμφωνα με την κ. Χονδρογιάννη.
Αποκλειστικός χρηματοδότης των ανασκαφών είναι η ΔΕΗ που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια πάνω απο 60 εκ. σε Κοζάνη και Φλώρινα για τις ανασκαφές στα συγκεκριμένα σημεία. Τα ευρήματα είναι χιλιάδες.
Η ΔΕΗ τηρεί με ευλάβεια τα όσα ορίζονται, λέει ο Κωνσταντίνος Μαχτής, αναπληρωτής προϊστάμενος στη διεύθυνση εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ και συμπληρώνει ότι η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης είναι εξαιρετική.
Ο αρχαιολογικός θησαυρός θα παρουσιαστεί το Σάββατο το πρωί σε ημερίδα στο αμφιθέατρο του ΛΚΔΜ.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση