Αυτούς, ποιος θα τους υποβάλει σε κάποιο τεστ;

3 Min Read

Μία από τις βασικές αρετές κάθε πολιτικού ηγέτη είναι να μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση των κινδύνων και να αποφασίζει, στην ώρα που πρέπει και χωρίς χρονοτριβές, την λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Δυστυχώς αυτό δεν πιστοποιείται, την ώρα αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, από την συμπεριφορά της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας δούμε δυο χθεσινά γεγονότα πανευρωπαϊκής σημασίας. Ένα «μεγάλο» και ένα «μικρό», που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από την πλέον προβεβλημένη ειδησεογραφία για την πανδημία.

*** Το μεγάλο γεγονός ήταν η αδυναμία, για μια ακόμη φορά, του «Γιούρογκρουπ» να καταλήξει σε μια απόφαση για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της οικονομίας όλων των χωρών της Ένωσης. Άλλη μια αναβολή. Και ας έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από την δραματική έκκληση των εννέα πρωθυπουργών, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, για την άμεση ανάγκη κοινής οικονομικής στήριξης όλων, με αλληλέγγυα συναποδοχή των βαρών, καθώς όλες οι οικονομίες των χωρών μελών της Ένωσης βυθίζοντα σε δραματική ύφεση, με απροσδιόριστο ορίζοντα εξόδου.

*** Το «μικρό» γεγονός, αλλά κραυγαλέως εύγλωττο, για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλες, το αλίευσα από τα «ψιλά» μιας ειδησεογραφικής σελίδας: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα ενός επιστημονικού προγράμματος μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Μιλάμε για έναν επιστήμονα που είχε επιλεγεί τον Ιανουάριο να γίνει ο …Τσιόρδας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με μια επιστολή περίπου χιλίων λέξεων, προς την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καθηγητής Φεράρι δηλώνει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19», διαπιστώνοντας μια «παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Εκτός από τα διαγνωστικά «τεστ» εντοπισμού εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, στην Ευρώπη των 27, έχουμε μάλλον ανάγκη και από κάποιο άλλου είδους «τεστ». Στο οποίο θα πρέπει να υποβληθούν οι πολιτικοί ηγέτες της Ένωσης, για να διαπιστεύει πόσοι από αυτούς είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας τραγωδία που πλήττει τους λαούς της Ευρώπης.

 

Μοιραστείτε την είδηση