Bιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

4 Min Read

Η έκτρωση
Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν
μετάφραση: Στάθης Ιντζές
Ενύπνιο, 2018
240 σελ.
«Μια αλλόκοτη βιβλιοθήκη όπου ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει στα ράφια της οτιδήποτε έχει γράψει και έχει μορφή βιβλίου. Ένας φιλικός βιβλιοθηκάριος πάντοτε έτοιμος να υποδεχτεί τους συγγραφείς, να καταχωρήσει τα βιβλία τους και να τους προσφέρει καφέ και μπισκότα όποτε χρειαστεί. Πίσω από τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, ένα ίδρυμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε το παραμικρό, παρά μόνο ότι εξασφαλίζει την τροφή στον ίδιο και στον μποέμ συνεργάτη του που εμφανίζεται μία φορά τον χρόνο. Η προσθήκη της Βάιντα στη ζωή τους, με το σώμα μοντέλου του Πλέιμπόι, θα ανατρέψει την μονότονη καθημερινότητα.
«Η έκτρωση» είναι ένα ιστορικό ρομάντσο βγαλμένο από τη γνώριμη αχαλίνωτη φαντασία του Μπρότιγκαν, γεμάτο χιούμορ και χρώματα.»
Ο Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν (1935-1984) ήταν Αμερικάνος πεζογράφος και ποιητής. Χαρακτηριστικά των έργων του είναι η μαύρη κωμωδία, η παρωδία και η σάτυρα. Αυτοκτόνησε το 1984. Μεταξύ των συγγραφέων που αναφέρουν τον Μπρότιγκαν ως κύρια επιρροή τους είναι οι Χαρούκι Μουρακάμι, Γ.Π. Κινσέλα, Σάρα Χολ και Κρίστοφερ Μουρ. Γνωστότερο μυθιστόρημά του είναι «Το ψάρεμα της πέστροφας στην Αμερική» («Trout Fishing in America», 1967).

Ελλάδα 1940-1949: Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος
David Brewer
μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη
Εκδόσεις Πατάκη, 2018
447 σελ.
«Τη δεκαετία του ’40 η Ελλάδα αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα πεδίο καταστροφικών πολεμικών συγκρούσεων. Πρώτα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ύστερα κατά τον Εμφύλιο. Η ναζιστική κατοχή, από το 1941 και μετά, υπήρξε εξαιρετικά στυγνή. Παιδιά πέθαιναν από πείνα στους δρόμους της Αθήνας. Ηρωικές πράξεις αντίστασης προκαλούσαν βίαια αντίποινα. Μόλις η Ελλάδα, επιτέλους, απελευθερώθηκε από τη γερμανική μπότα, το διαλυμένο έθνος βρέθηκε αντιμέτωπο μ’ έναν εμφύλιο πόλεμο.
Στο βιβλίο αυτό, ο έγκριτος ιστορικός David Brewer διερευνά τη θυελλώδη αυτή δεκαετία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, εξετάζει την ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, ειδικά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, και την προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την αντιδημοφιλή κυβέρνηση της Αθήνας, και σκιαγραφεί επιφανείς προσωπικότητες -από τους χώρους της πολιτικής, του στρατού, του πολιτισμού- που διαμόρφωσαν τη σημαντική αυτή περίοδο. Ο Brewer προσπαθεί επιπλέον να εξετάσει την ιστορία από την πλευρά του ατόμου, των διλημμάτων που αντιμετώπιζαν σε προσωπικό επίπεδο οι άνθρωποι που πιάστηκαν ανάμεσα στους τροχούς της Αντίστασης και των κατακτητών στην Κατοχή, και των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων στον Εμφύλιο.
Η οπτική του Brewer, οι απόψεις και οι ερμηνείες του σχετικά με τις συγκρούσεις και τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα κάνουν το βιβλίο αυτό έργο ζωτικής σημασίας για όποιον ενδιαφέρεται για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.»
Ο Ντέιβιντ Μπριούρερ, ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, σπούδασε κλασική φιλολογία και ιστορία στην Οξφόρδη και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αοφισωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. Επί πολλά χρόνια επισκεπτόταν τα πεδία και τα οχυρά όπου διεξήχθησαν οι θρυλικές μάχες. «Η φλόγα της ελευθερίας» αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών κυρίως πηγών του. Ζει στο Λονδίνο.

Μοιραστείτε την είδηση