Οι παθογένειες και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκδήλωση με τη συμμετοχή των Δημάρχων Κοζάνης, Λαρισαίων και Τρικκαίων

straboy
από straboy
5 Min Read

Σχεδόν 8 χρόνια έχουν περάσει από το σχέδιο “Καλλικράτη” και την τότε σαρωτική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει μια νέα μεταρρύθμιση με εκ νέου πολλές αλλαγές και βασικό στοιχείο την εκλογή με απλή αναλογική. Το ιδιαίτερα επίκαιρο αυτό θέμα συζήτησαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής  η Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος να ζεις, στο  Café Bar AGORA με τη συμμετοχή των Δημάρχων Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου (Νέα Δημοκρατία) και Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ) και παρουσίαση από τον Συντονιστική της Κίνησης Χάρη Κουζιάκη. Στην εκδήλωση ήταν να βρεθεί και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αλλά ένα πρόβλημα υγείας δεν του το επέτρεψε.

Στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε αρχικά  ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης κάνοντας λόγο για τη  γραφειοκρατία, το μη ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις,τη φορολογική συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης”.

“Παλεύουμε όλοι μας με θέματα  καθημερινότητας, ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής. Είναι  προβλήματα των πολιτών μας που είναι και δικά μας προβλήματα. Θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία όλων των αυτοδιοικητικών ώστε σε ένα δύσκολο πλαίσιο να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση  έχει το χαρακτηριστικό πως είναι πολύ κοντά στον πολίτη. Η καθημερινή τριβή με τα προβλήματα, η προσωπική επαφή, δημιουργεί άλλου τύπου σχέση με την κοινωνία και άλλη αίσθηση της υποχρέωσης απέναντι σε όλα αυτά. Αυτό που πρέπει να α εξετάσουμε όμως είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε και αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Η χώρα είναι σε μια βαθιά κρίση, αποτέλεσμα δομικών προβλημάτων τα τελευταία 30 χρόνια.Θεωρούμε πως η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση αλλά απαιτείται μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους θεσμούς της διοίκησης”.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου με τη σειρά του  υπογράμμισε πως “η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι να ενώσουμε τις φωνές μας για τα κοινά μας προβλήματα. Το πρώτο που απαιτείται είναι η αποκέντρωση. Θέλουμε ένα κράτος που θα κινείται γρήγορα, θέλουμε να τρέξουμε αλλά δυστυχώς το κεντρικό κράτος διαχρονικά συνεχίζει να κρατά τα ηνία, πόρους και αρμοδιότητες για να ποδηγετεί την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να αποκεντρωθούμε, να πάψουμε να έχουμε τόσες δομές στην αυτοδιοίκηση (Αποκεντρωμένη κτλ), να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει ο καθένας μας και να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αναφορικά με το εκλογικό σύστημα δεν θεωρώ πως δυσκολεύει τους πολίτες η αναλογικότερη εκπροσώπηση. Το σύστημα μπορεί να μην είναι πλήρως αναλογικό, αλλά δεν ήρθε κανένας δημότης στο Δημαρχείο να μου πει “Δήμαρχε δε νιώθω καλά, δε νομίζω οτι εκπροσωπούμαι αναλογικά”. Καλή η απλή αναλογική αλλά ας λύσουμε και όλα τα προηγούμενα όπως τους πόρους και τις αρμοδιότητες”.

Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε επίσης να τεθεί στο διάλογο η δυνατότητα των δήμων να εντάσσουν έργα στο ΕΣΠΑ, χωρίς να απαιτείται η αποδοχή της Περιφέρειας.

Τέλος ο  Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε πως “μέσα στην κρίση, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και σε πόρους αλλά και σε αρμοδιότητες, που δεν μπορεί να τις ασκήσει. Το θέμα μας όμως πλέον δεν είναι τα προβλήματα αλλά οι προκλήσεις του μέλλοντος. ‘Εχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε ένα ευρύτατο διάλογο για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, που θεωρώ πως έχει να παίξει σπουδαίο ρόλο στα μεταμνημονιακά χρόνια. Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του τόπου και για το πως μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον στους θεσμούς μας ώστε να παράγουμε μεγαλύτερο ανταποδοτικό έργο προς τους συμπολίτες μας. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης για το πως θα πετύχουμε αυτό το στόχο αλλά είναι καλό να γίνεται ένας νηφάλιος διάλογος, μακριά από την οξεία αντιπαράθεση της κεντρικής πολιτικής σκήνης”.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση