Eνότητα για το Δήμο Κοζάνης: Η νέα κεντρική πλατεία της Ξηρολίμνης

2 Min Read

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Ξηρολίμνης. Η Γιορτή παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι Ν. Κοζάνης, με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και μικροκαλλιεργητών οι οποίοι προσήλθαν ώστε να πάρουν παραδοσιακές ποικιλίες για να καλλιεργήσουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ιδέας του Ξηρολιμνιώτη Στάθη Αμαραντίδη και της αρωγής της Τοπικής Κοινότητας Ξηρολίμνης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να χαρούν την νέα πλατεία, αφού το 2016 βρήκε την τοπική κοινότητα Ξηρολίμνης να αποκτά το δικό της σημείο αναφοράς, τη δική της πλατεία.

Σε κεντρικό σημείο του βασικού οικισμού μπροστά στις μοναδικού κάλλους και ξεχωριστής μαστοριάς και τέχνης πετρόχτιστες βρύσες (έργο του Ξηρολιμνιώτη Αλέξανδρου Χρυσοχόου), ολοκληρώθηκε μία πολύ βασική υποδομή για το χωριό, που ξεκίνησε τη δημοτική περίοδο 2002-2006, με πρώτο έργο τη συντήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής βρύσης και την ολοκλήρωση του κτιρίου που υπήρχε στο χώρο. Ακολούθησε η πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με παρεμβάσεις στα διπλανά οικοδομικά τετράγωνα όπου υπήρχε και η παραδοσιακή δεξαμενή, που συναντάται σε πολλά χωριά με αγροτικό χαρακτήρα (γνωστή πισίνα).

Η πολυπόθητη χρηματοδότηση με τις γνωστές καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ, διασφαλίστηκε, το έργο εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε το 2014 .

Σήμερα και παρά τις αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα και της ¨πισίνας¨, το έργο έχει ολοκληρωθεί ! Αποτελεί ένα κόσμημα, ένα πραγματικό σημείο συνάντησης των κατοίκων του χωριού, που επιλέγουν συνειδητά να μένουν εκεί, κρατώντας ζωντανό ένα χωριό που στο παρελθόν έπαιξε τον δικό του κομβικό ρόλο στα Καραγιάννια.

Το έργο αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου σχεδιασμού που ξεκίνησε την καποδιστριακή περίοδο, με την μεγάλη πλατεία στον οικισμό Γεράκι και το γήπεδο που ολοκληρώθηκαν πριν το 2007 και τις παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα μέσω του προγράμματος εξοικονομώ, που βρίσκεται και αυτό σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στον Ξηρολιμνιώτη Νίκο Κυριαζίδη, αρχιτέκτονα-μελετητή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στο τότε τοπικό συμβούλιο, ξεκίνησε εθελοντικά τη μελέτη της κεντρικής πλατείας, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα έργο που όλοι σήμερα καμαρώνουν.

Μοιραστείτε την είδηση