Επιστημονικό συνέδριο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς – Για πρώτη φορά απο τον Σύλλογο Μικρασιατών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών

4 Min Read

Τη συμβολή των χιλιάδων συλλόγων της χώρας στο κομμάτι της διάδοσης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς θα προσεγγίσει το συνέδριο που συνδιοργανώνει το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Μικρά Ασία».
Χιλιάδες σύλλογοι σήμερα πρωταγωνιστούν στη διαχείριση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το συνέδριο μέσα από τις θεματικές του θα αναδείξει πολλά σχετικά θέματα.
«Οι περισσότεροι σύλλογοι ξεριζωμένων, τοπικοί σύλλογοι εσωτερικών μεταναστών συγκροτούνται στο πλαίσιο της εσωτερικής μετανάστευσης κατά τη μεταπολεμική εποχή. Οι άνθρωποι φεύγουν από τα χωριά τους εγκαθίστανται στις πόλεις και δη στην Αθήνα και επανιδρύουν τα χωριά τους στο αστικό κέντρο. Αυτοί είναι οι τοπικοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο την ανάδειξη και τη μεταλαμπάδευση της ιδιαίτερης πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Μετά είναι οι λεγόμενοι εθνοπολιτιστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι των Βλάχων, των Σαρακατσάνων, των Αρβανιτών που έχουν επίσης ως στόχο την ανάδειξη της δικής του ιδιαίτερης ταυτότητα. Ύστερα υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι υπερτοπικοί σύλλογοι που έχουν ως κοινό στοιχείο τους τοπικούς χορούς ή τη μουσική» επισημαίνει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ερευνών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρέα Κακάμπουρα.
Σύμφωνα με την κ. Κακάμπουρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή των συλλόγων στην πιστότερη διαχείριση της παράδοσης. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαμεσολαβούν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, τα άτομα, τους φορείς και είναι θεματοφύλακες και διαχειριστές της παράδοσης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο παρόν και στο μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα στην αίθουσα του Μουσικού Σχολείου.
«Θεωρώ ότι το συνέδριο είναι κάτι πολύ μεγάλο και από τη στιγμή που το φέραμε εδώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για να αναδειχθεί η περιοχή μας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας Στέλιος Χατζηστεφάνου.
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του συλλόγου Χρύσα Μαρτινάκη αναφέρει πως «το συνέδριο έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς αναδεικνύει τη δυναμική που έχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που υπάρχουν άφθονοι στην Ελλάδα. Έχουν πλούτο τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε μνήμες, κειμήλια. Ακόμα και η επιθυμία να κάνουν ταξίδια στον τόπο καταγωγής των προγόνων τους είναι κάτι σημαντικό».
Ομιλητές στο συνέδριο θα είναι: η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Ρέα Κακάμπουρα, η Μαριάνθη Καπλάνονγλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ, Χριστιάνα Κατσαρού, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Κατασαδώρος, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρήστος Θεολόγος Διευθυντής Λυκείου και υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σταυρούλα- Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρουλάκη, Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ευαγγελή Σαλταπίδα, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ.
Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες μορφές και είδη τουρισμού, αλλά και για τους τρόπους λειτουργίας τους ως μοχλοί πολιτιστικής δημιουργικότητας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ανοίγουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 5.30 το απόγευμα.
Σωκράτης Μουτίδης
Εφημερίδα “Ο Χρόνος”

Μοιραστείτε την είδηση