Φωτεινή Μπαξεβάνη: Η παράσταση “Κυρά της Ρω” μας ωθεί να γιορτάζουμε τη ζωή

4 Min Read

Σ’ έναν μονόλογο που εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυράς της Ρω», θα απολαύσουμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στην Αίθουσα Τέχνης.
Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη σημαντική ελληνίδα ηθοποιό σ’ ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά που μεταφέρει επί σκηνής τον κόσμο της Δέσποινας, τον ιδιαίτερο δηλαδή κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ιδανικά και πίστη σε αξίες.
«Καθημερινά η παράσταση αυτή μου δίνει ενέργεια και ζωή. Είναι σαν με την ιστορία αυτή να θέλει να μας εμψυχώσει. Παίζω εδώ και 26 χρόνια στο θέατρο, αλλά αυτό που έχω ζήσει με αυτή την παράσταση δεν το έχω ξαναζήσει. Είναι η πίστη της γυναίκας στις αξίες της ζωής, σε πράγματα απλά, αλλά όχι απλοϊκά που μπορεί να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές αξίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η παράσταση αυτή μας ωθεί να γιορτάζουμε τη ζωή» μας λέει η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία μίλησε στο «Χρόνο» για την παράσταση.
Η Κυρά της Ρω είναι ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος. Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον Κώστα από την Αστροπαλιά, ο οποίος ήταν ο βοσκός του πατέρας της. «Όλα αυτά κόντρα στην θέληση της οικογένειάς της που την αποκλήρωσε» διηγείται τη ζωή της σπουδαίας αυτής Ελληνίδας η Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Γιατί αυτή η παράσταση, ρωτάμε τη Φωτεινή Μπαξεβάνη. «Από μια ανάγκη για σύγκριση των μοναξιών του 2018 και του τότε. Έκανα κάποια γυρίσματα στην Κύπρο.
Από ψηλά, λοιπόν, από το αεροπλάνο που είχα θέση στο παράθυρο, έβλεπα τα νησιά μας. Μου έκανε φοβερή εντύπωση το Καστελλόριζο κι έψαξα να βρω την ιστορία αυτού του υπέροχου τόπου, τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά ο κάθε Έλληνας. Η Ρω είναι ένας βράχος 900 μέτρα, χωρίς ούτε ένα δεντράκι, πιο κοντά στην Τουρκία από ότι στην Ελλάδα. Άρχισα να ψάχνω γι’ αυτή τη γυναίκα και βρήκα μόνο μια συνέντευξη του Φρέντυ Γερμανού, γυρισμένη περίπου το 1976, στην οποία είδα μια μεγάλη γυναίκα με διάθεση για ζωή και καθαρή σκέψη. Έζησε εκεί από το 1890 μέχρι το 1982. Έμενε μόνη της στο βράχο. Είχε δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο. Με την Κατερίνα τη Μπερδέκα που το σκηνοθετεί, κάναμε μια έρευνα για τη ζωή της και όντως βρήκαμε τον ανιψιό της και κατοίκους του νησιού και μας είπαν για την ιστορία της».
«Αυτή η γυναίκα που ανέβαζε κάθε μέρα την ελληνική σημαία, στήριξε τον τόπο της μέχρι τέλος, προστατεύοντάς την. Έκανε μια τεράστια διαφορά για τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης κρατώντας τον τόπο αυτό ελληνικό μέχρι τέλους» συμπληρώνει η ηθοποιός.
Η παράσταση αυτή λειτουργεί απελευθερωτικά και εμψυχώνει τους θεατές λέει με πάθος η Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Στην Κοζάνη έχει χρόνια να έρθει και χαίρεται πολύ που θα ξανάρθει με αυτό το έργο, όσο για το ΔΗΠΕΘΕ έχει ακούσει πολλά και έχει δει φωτογραφίες από την ανακαινισμένη Αίθουσα. «Ανυπομονώ να το δω, έχω δει φωτογραφίες από την ανακαίνιση και μακάρι αυτό να συνέβαινε και με όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας. Είναι αισιόδοξο και χαίρομαι που θα αποτελέσω ένα μικρό κομμάτι της δραστηριότητας σε αυτό το χώρο» λέει χαρακτηριστικά.
Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Τσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Bοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης
Κατασκευή κοστουμιού: Χάρης Σουλιώτης
Παραγωγή: «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Κατερίνα Κοζιάκη

Εφημερίδα “Ο Χρόνος”

Μοιραστείτε την είδηση