Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν και θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην αξιοποίηση των μαρμάρων

5 Min Read

Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, «Το συμπόσιο Γλυπτικής σε μάρμαρο Τρανοβάλτου», συμμετείχε ο συνδυασμός μας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Το συμπόσιο διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία, το σωματείο μαρμάρων Τρανοβάλτου σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας

Τα πολύ όμορφα δημιουργήματα Γλυπτών με ταλέντο, αξιοσύνη και μεράκι, που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, κοσμούν πλέον την πλατεία Τρανοβάλτου και μπορούν να αποτελέσουν μια μόνιμη έκθεση που πρέπει να επισκεφθούν τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και οι Σχολές καλών Τεχνών της Χώρας.

Κυρίως όμως αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να κρατήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης το Μάρμαρο.

Τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στην οικονομία της περιοχής η σωστή αξιοποίησή του, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα, που με πολύ στοχευμένες και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενέργειες, πρέπει να λυθούν.

Δράσεις όπως:
– Η ανανέωση των αδειών των υφιστάμενων επιχειρήσεων με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για να δίνεται η δυνατότητα παράτασης της εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρου, με κίνητρα για ορθολογική εκμετάλλευση. Είναι δράση πρώτης προτεραιότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και κατατεθειμένο στο αρμόδιο Υπουργείο για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Η πίεση για την ψήφισή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει και πάλι η εκκίνηση της λατομικής δραστηριότητας.
– Η θεσμοθέτηση της περιοχής Τρανοβάλτου ως λατομικής περιοχής, όπως προβλέπεται και από το χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας, είναι το βήμα που η υλοποίησή του θα απλουστεύσει όλες τις νέες αδειοδοτήσεις τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην περιοχή των λατομείων.
– Η ορθολογική εκμετάλλευση που θα πρέπει να γίνει συνολικά, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των μαρμάρων, μια και η σημερινή κατάσταση – αποσπασματική και μεμονωμένη – αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη λατομείων, διότι η ανάπτυξη του κάθε λατομείου εξαρτάται από την ανάπτυξη του άλλου λόγω της γειτνίασης και της επάλληλης καθ’ ύψος χωροθέτησής τους στο βουνό. Με τον ενιαίο και ορθολογικό σχεδιασμό, θα μπορεί να επιτευχθεί ενιαία εξόρυξη, με διαβαθμίσεις, που να οδηγήσουν στη μέγιστη και καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και αποκατάσταση της περιοχής στο τέλος της εκμετάλλευσης.
– Το Master plan που είναι σε εξέλιξη, μετά από ομόφωνη έγκριση της χρηματοδότησής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί έγκαιρα για να μη χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης των έργων που θα αυτό θα προβλέπει από το ΕΣΠΑ. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το ΕΣΠΑ λήγει το 2021 και είναι σαφές ότι κανένα χρηματοδοτικό πλάνο δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί αν δεν έχει μπροστά του μια διετία, τουλάχιστον, και πολύ περισσότερο που αυτή τη στιγμή τα 60εκ€ του ΕΣΠΑ που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι παγωμένα με μηδενική απορρόφηση και κινδυνεύουν να χαθούν.
– Το άνοιγμα της εκμετάλλευσης σε νέους επιχειρηματίες που πρέπει να στηριχθούν από το ΕΣΠΑ για να μπουν στο κλάδο δυναμικά,
– η μετεξέλιξη του Σωματείου σε ένα σύγχρονο Συνεργατικό Σχήμα
και
– η πιστοποίηση του μαρμάρου, για την προώθησή του στην παγκόσμια αγορά,
Αν αυτά γίνουν τότε μπορεί όντως να ξεκινήσει μια νέα καλή εποχή για τους ανθρώπους ενός τόπου που κράτησαν ζωντανή την τέχνη του μαρμάρου Τρανοβάλτου και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Για να γίνουν όμως υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση.

Δίπλα στο Σωματείο των επιχειρηματιών μαρμάρου να υπάρξει μια ομάδα τεχνοκρατών (οπωσδήποτε με έναν νομικό και εξειδικευμένους στον κλάδο μηχανικούς) που θα παρακολουθούν βήμα – βήμα αυτή την προσπάθεια και θα ενημερώνουν τη Διοίκηση. Αυτή τηνΤεχνική Υποστήριξη των μαρμαράδων οφείλει να καλύψει ως κόστος η Περιφέρεια είτε από τις Δημόσιες Επενδύσεις, είτε από τον Τοπικό Πόρο, είτε ακόμα καλύτερα από την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ (ΕΣΠΑ).

Αν η Περιφερειακή Αρχή δεν γνωρίζει πώς να το κάνει μπορούμε να την ενημερώσουμε σχετικά γιατί για μας δεν προέχει ποιος θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά να ωφεληθούν οι άνθρωποι του μαρμάρου και κατ’ επέκταση όλη η περιοχή μας.

Θερμά συγχαρητήρια, στους Καλλιτέχνες, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα και στο Σωματείο που έκαναν πράξη ένα δύσκολο και ελπιδοφόρο εγχείρημα

Μοιραστείτε την είδηση