Η ανδροκρατούμενη δημοσιογραφία

1 Min Read

Αντιγράφω από την ανάρτηση της Μαρίας Κοζάκου στο jaj.gr.
“Σε μια σκηνή της εξαιρετικής ταινίας του Σπήλμπεργκ The Post, η πρωταγωνίστριά μας καταφθάνει στο χρηματιστήριο για την πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης κατά την οποία εισάγεται στο χρηματιστήριο η εταιρία της. Στις σκάλες είναι παρατεταγμένες οι γραμματείς. Όλες γυναίκες, ντυμένες στην τρίχα, με τακούνι, στενή φουστίτσα και όλα τα κομφόρ. Μόλις ανοίγει η πόρτα, εμφανίζονται τα «μεγάλα κεφάλια», οι «διευθυντές», τα «αφεντικά των γυναικών». Όλοι άνδρες. Με γραβάτες και σκούρα κουστούμια. Στην ίδια ταινία, που μεγάλο μέρος της εξελίσσεται στο newsroom της εφημερίδας Washington Post, βλέπουμε ελάχιστες γυναίκες δημοσιογράφους, καμία δε σε επιτελική θέση”.
Πόσο άλλαξαν αυτά τα στερεότυπα σήμερα; Πόσες είναι οι γυναίκες δημοσιογράφοι που έχουν καταφέρει να «σπάσουν» αυτές τις αναπαραστάσεις και να σταθούν κυρίαρχες στο παιχνίδι και όχι μόνο ως φέρουσες χάρες που ανοίγουν όλες τις πόρτες;
Πριν μερικούς μήνες δολοφονήθηκε με βόμβα μέσα στο αυτοκίνητό της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, καθώς είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Στο πρόσωπο και στη μνήμη της Γκαλίζια, οι υπόλοιπες αξίζει να προσπαθήσουμε να γίνουμε κάτι παραπάνω από αυτές τις χαριτωμένες, νόστιμες υπάρξεις που συντροφεύουν ως «γλάστρες» τους άνδρες πρωταγωνιστές.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση