Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη κατάσταση στα νοσοκομεία της  Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί παρουσία εκπροσώπων της περιοχής και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε μια πρώτη συμφωνία για την επιδότηση με το ποσό των 500 ευρώ των επικουρικών γιατρών από την Περιφέρεια αλλά και η υπόσχεση για προσλήψεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα και για το ίδιο θέμα συνεδρίασε  η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με κεντρικό αίτημα την στελέχωση των νοσοκομείων.

Εισηγητής ήταν ο  πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ, Άγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης νέων γιατρών ανέφερε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται να επιχορηγεί επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς. Δεν έχω αντίρρηση να επιδοτηθούν οι συνάδελφοι αλλά θα πρέπει να βρούμε τους  συναδέλφους. Θα πρέπει να ξέρετε ότι μιλώντας με νέους συναδέλφους δεν με ρωτούν το μισθό αλλά πόσες εφημερίες θα κάνουν , πόσους γιατρούς έχει κάθε κλινική και τι επιστημονικό επίπεδο υπάρχει. Αυτά δεν εξαγοράζονται με 500 ευρώ».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Φλώρινας  Γιάννης Βοσκόπουλος  σημείωσε πως «τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι υποστελεχωμένα, κλινικές δεν λειτουργούν, άλλες υπολειτουργούν, δεν υπάρχουν γιατροί για εφημερίες, ο τρόπος νέων προσλήψεων δεν είναι σωστός. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς που έρχονται στην Περιφέρεια και μακροχρόνια παραμονή».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης με τη σειρά του ανέφερε πως  είναι «απαράδεκτη η κατάσταση με τη στελέχωση. Οι μνημονιακές  πολιτικές έχουν δραματικές επιπτώσεις και ζητάμε τη στελέχωση των νοσοκομείων και ειδικά για το Μποδοσάκειο, που είναι μια μοναδική υποδομή για την περιοχή μας».

Ιδιαίτερα επιθετικός  ήταν ο Δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού Σάκης Κοσματόπουλος, που δήλωσε πως «οι αγώνες δεν γίνονται με τους τρόπους, που το κάνουν οι νυν κρατούντες. Εδώ θέλει μυαλό, δράση και δυναμικότητα. Πριν λίγα χρόνια είχα αποκαλέσει τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο ως τον πιο αποτυχημένο Υπουργό διαχρονικά και παγκόσμια και έτσι κάπως βρήκε η Δυτική Μακεδονία το δρόμο της στην υγεία. Σήμερα ανακαλώ την παλιά δήλωση και λέω πως δεν υπάρχουν πιο άχρηστοι παράγοντες , βουλευτές, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες παγκόσμια και διαχρονικά. Είναι τραγελαφικό το φαινόμενο να κάνουν κινητοποιήσεις οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι. Θα πρέπει να παρέμβουν κεντρικά και να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι γιατί σήμερα πεθαίνει κόσμος και κοσμάκης από το μπάχαλο στην υγεία».

Τέλος ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως «την πολιτική για την υγεία την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας και όχι η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Ειδικά για το Δήμο Κοζάνης, πέρασαν 3 μήνες από το μεγάλο συλλαλητήριο που έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα. Από τότε όμως η κατάσταση επιδεινώνεται  με συνέπεια να υπολειτουργούν τα Επείγοντα, να κινδυνεύουν  να κλείσουν. Όλα αυτά μας δείχνουν πως το πολιτικό προσωπικό της περιοχής δεν πήρε το μήνυμα, που έστειλαν οι πολίτες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν είδαμε από κανέναν Υπουργό, κανένα Υφυπουργό να μας πει συγκεκριμένα πράγματα».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας για την «κόντρα» με την Περιφέρεια για τη σχολή Πυροσβεστών

Τη δική του εξήγηση στο ζήτημα μεταξύ της «κόντρας» Περιφέρειας και Δήμου Εορδαίας για τη Σχολή Πυροσβεστών έδωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.

«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν έλυσαν την παρεξήγηση με τον Περιφερειάρχη, η οποία είχε δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ. Οι «βολές» του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη ήταν κάτι που είδε κάποιος δημοσιογράφος και κανένας άλλος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε απάντηση στην ερώτηση για τη Σχολή Πυροσβεστικής.

Είναι μια θετική εξέλιξη. Δεν υπήρχε κανείς στην περιοχή μας που να μην ήθελε και απορώ πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Από εδώ και πέρα υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση για να προσαρμοστεί το κτίριο στις νέες απαιτήσεις και θα βοηθήσει όπως μπορεί και ο Δήμος. Οφείλω να ευχαριστήσω και τα αρμόδια Υπουργεία,  τον Περιφερειάρχη και τον εντεταλμένο σύμβουλο, όλες τις υπηρεσίες που όλο αυτό το διάστημα συνεργάζονται για να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο η σχολή».

 

 

Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page