Η λύση για τις τηλεθερμάνσεις φέρνει πιο κοντά το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων – Κάνει πιο ευέλικτη και την Πτολεμαΐδα V

3 Min Read

Την απεξάρτηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία από τις τηλεθερμάνσεις των περιοχών και συνεπώς την διευκόλυνση της πρόωρης απόσυρσής τους φέρνει η λύση που συμφωνήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, τις δημοτικές αρχές, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΦΑ.

Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η ΔΕΗ, θέλουν να φέρουν πιο κοντά, ακόμα και από το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, για λόγους κόστους, αφού η λειτουργία τους ζημιώνει τη ΔΕΗ. Αν όχι με οριστική και επίσημη απόσυρση, πάντως με ουσιαστικό «σβήσιμο» των φουγάρων στην πράξη, με το να μην μπαίνουν δηλαδή στο σύστημα.

Η κατασκευή από τη ΔΕΗ μονάδας ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά δίνει τη δυνατότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, της αυτόνομης λειτουργίας της αλλά και της διασύνδεσης της με την τελευταία λιγνιτική που θα μείνει σε λειτουργία, την «Πτολεμαϊδα V», ώστε να δίνει θέρμανση στις πόλεις της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης. Όταν θα λειτουργεί η «Πτολεμαϊδα V» θα δίνει την αναγκαία θερμική ενέργεια μέσω των αγωγών στη μονάδα ΣΗΘΥΑ και στη συνέχεια εκείνη προσθέτοντας την ισχύ της θα παρέχει θέρμανση.

Αλλά και όταν δεν θα παράγει ρεύμα η «Πτολεμαϊδα V» η ΣΗΘΥΑ από μόνη της θα δίνει την αναγκαία θέρμανση για τις ανάγκες των κατοίκων. Η μονάδα αυτή θα καίει φυσικό αέριο και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμη το 2022. Με πιθανό και το σενάριο να λειτουργήσει το 2023.

Η λειτουργία αυτής της μονάδας, πέραν της κοινωνικής διάστασης καθώς θα παρέχεται τηλεθέρμανση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας έχει και τις πτυχές της εξοικονόμησης κόστους για τη ΔΕΗ καθώς κι εκείνη του ανταγωνισμού.

Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα βοηθήσει την εταιρία, καθώς θα είναι έτοιμη το 2022 με 2023, να περιορίσει δραστικά τη λειτουργία της «Πτολεμαϊδας V» για λόγους τηλεθέρμανσης. Η καινούρια λιγνιτική μονάδα θα ανάψει τις μηχανές της το 2022 και η ΔΕΗ θέλει να την έχει αποδεσμευμένη από τις ανάγκες θέρμανσης ώστε να την εντάσσει στο σύστημα με μεγαλύτερη άνεση, και συγκεκριμένα όποτε τη συμφέρει οικονομικά.

Ως προς τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ είχε βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για τη χρήση των λιγνιτικών της μονάδων στο σύστημα, με την Κομισιόν και τους ανταγωνιστές της να υπαινίσσονται θέματα στρέβλωσης της αγοράς. Η εταιρία απαντούσε με την ανάγκη παροχής θέρμανσης στους κατοίκους των περιοχών.

Γιώργος Φιντικάκης- energypress

Μοιραστείτε την είδηση