Ημερομηνίες – «σταθμοί» για «Κοζάνη», «Λασσάνη», ΑΕΚ. Του Δημ.Κλείδη

7 Min Read
Τρεις ομάδες της ποδοσφαιρομάνας Κοζάνης, που έγραψαν, κατά περιόδους – και συνεχίζουν να γράφουν – λαμπρές σελίδες, στην ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης μας παρουσιάζονται παρακάτω.
Οι δύο απ’ αυτές, ανακηρύχθηκαν Κυπελλούχες, Ελλάδος η «Κοζάνη», Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ. ο «Λασσάνης», η δε τρίτη, η Α.Ε. Κοζάνης, πρωταθλήτρια Γ’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ., από την πρώτη μόλις περίοδο της εμφάνισής της στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Και οι τρεις αυτές ομάδες φάνηκαν αντάξιες της βαρειάς ποδοσφαιρικής κληρονομιάς και παράδοσης της Κοζάνης και ετίμησαν την πόλη, σε δύσκολες περιόδους, με την συμπαράσταση, συνδρομή και υποστήριξη των  ηρωϊκών φιλάθλων μας, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα τους και στις καλές, αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές, που πέρασαν.
Για τους ποδοσφαιριστές αυτούς και όσους τους συμπαραστάθηκαν οι αρμόδιοι φορείς της πόλης μας δεν έδειξαν την ανάλογη τιμή και αναγνώριση.
Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Ένωση Π.Σ. Κοζάνης, μπορούσαν να διοργανώσουν μία εκδήλωση και να τιμήσουν αυτούς, που ετίμησαν, κατά περιόδους, την πολη. Δεν το έπραξαν. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Λαμβανομένου, μάλιστα, υπ’ όψει ότι, η φετεινή χρονιά είναι επετειακή για μερικά σπουδαία γεγονότα, που σημάδεψαν μετέπειτα έντονα πτυχές της αθλητικής και πολιτιστικής ιστορίας της πόλης μας, η περίπτωση είναι ιδανική. Γι’ αυτό, άνετα θα μπορούσε να διοργανωθεί μία τιμητική εκδήλωση, κατά την διάρκεια των «Λασσανείων». Άλλωστε, τα «Λασσάνεια» ξεκίνησαν ως αθλητική εκδήλωση την 18 Οκτωβρίου 1958, με διοργανωτή τον πρωτοπόρο σε αθλητικές εκδηλώσεις, Ολυμπιακό Κοζάνης, κατά την διεξαγωγή αγώνων στίβου μεταξύ αθλητών και αθλητριών από όλα τα σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ιδιαίτερη λαμπρότητα προσέδωσε εις τους αγώνες στίβου «Α’ Λασσάνεια», η μετάκληση και η συμμετοχή (εκτός συναγωνισμού) 4 πρωταθλητών Ελλάδος. Του Νίκου Γεωργόπουλου (δρόμοι ταχύτητας), του Γιώργου Παπαβασιλείου (δρόμοι αντοχής), του Γιώργου Τσακανίκα (σφαιροβολία, δισκοβολία) και του Χρ. Καλαμπάκου (ακοντισμός). Στην φετεινή 60η επέτειο των «Λασσανείων» μία τέτοια εκδήλωση θα αποτελούσε μία ακόμη ευχάριστη «νότα» στο όλο εορταστικό πρόγραμμα.
Άλλη μία επέτειος και μάλιστα, μετά τρεις ημέρες, εορτάζει η «Κοζάνη» και η πόλη μας γενικώτερα, καθώς στις 5 Ιουνίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε, που η «Κοζάνη» ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος Ερασιτεχνών, κερδίζοντας στα πέναλτυ, με 7-6, την Α.Ε. Καλαμπακίου Δράμας και γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομα της «Κοζάνης» στις δέλτους της ιστορίας του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος, για την περίοδο 1992-93.

Πριν 20 ακριβώς χρόνια από την επιτυχία της «Κοζάνης», την περίοδο 1972-73, το άλλο «δίδυμο» σωματείο, ο «Λασσάνης», που προέκυψε από την συγχώνευση των ιστορικών και πανίσχυρων Συλλόγων, του «Ολυμπιακού» και «Μακεδονικού», σημείωνε μία εντυπωσιακή, επίσης, επιτυχία. Ανακηρύσσονταν Κυπελλούχος Ελλάδος της Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ., επικρατώντας άνετα, με 3-1, μέσα στη Σιάτιστα, του τοπικού «Μακεδονικού». Ως Κυπελλούχος δε της Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ. έπαιρνε το «εισιτήριο» να προχωρήσει στους αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος, της β’ φάσης, αντιμετωπίζοντας τους Κυπελλούχους άλλων Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της Χώρας, για την ανακήρυξη του Κυπελλούχου Ελλάδος ερασιτεχνών της περιόδου 1972-73.
Ακολουθούν οι τελικοί καθοριστικοί αγώνες των τριών ομάδων και οι συντελεστές, που έδωσαν τα τρόπαια σ’ αυτές:
Κοζάνη

Γήπεδο Χαριλάου Θεσ/νίκης. 5 Ιουνίου 1993. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών μεταξύ των ομάδων της «Κοζάνης» και της Α.Ε.Καλαμπακίου – Δράμας. Διαιτητής του αγώνα ο Αναστασιάδης με συνεργάτες του, τους Λιόλιο, Ξανθόπουλο, όλοι του Συνδέσμου Διαιτητών Πιερίας.
Νικήτρια του αγώνα και Κυπελλούχος Ελλάδος Ερασιτεχνών 1992-1993 η «Κοζάνη», η οποία επεβλήθη του αντιπάλου της στα πέναλτυ, με 7-6, αφού ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν ισόπαλοι 0-0.
Στη φωτο, διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Ο αρχηγός Τάσος Παντελίδης, ο εκπρόσωπος της ΕΠΣ Κοζάνης Τσιόμηνας, ο προπονητής Θεόδωρος Αμαραντίδης, οι ποδοσφαιριστές Παρασκευάς, Καπιδάνος, Λουμπουτσκός, Μπαγτζής, Μαυρουδής, Παπανικολάου, Βασ. Αποστολίδης, ο γυμναστής Κώστας Μαυροζούμης, ο ποδοσφαιριστής Καζαντζίδης, ο έφορος ποδοσφαίρου Δημ. Λάκκας, ο διοικητικός Παντ. Ζήκος και καθήμενοι από αριστερά: Ο ποδοσφαιριστής Στιάπης, ο φυσιοθεραπευτής Τάσος Πεκρίδης, οι ποδοσφαιριστές Τσικόπουλος, Γεωργ. Καραθανάσης, ο επί των οικονομικών Γεωργ. Καζαντζίδης, οι ποδοσφαιριστές Δίντσικος, Μίχος, Μαρούδης και Καρατσούλας.

Λασσάνης

Γήπεδο Σιατίστης. 6 Μαρτίου 1972. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ. μεταξύ των ομάδων του Μακεδονικού Σιατίστης και του Λασσάνη Κοζάνης. Διαιτητής του αγώνα, ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Αρη Πτολεμαΐδος, Βασ. Ζεϊμπέκης.
Νικητής του αγώνα και Κυπελλούχος, ο Λασσάνης με 1-3. Σκόρερ: Καπρίνης στο 3’, Τζήμος με κεφαλιά μετά από φάουλ του Ζυμάρα στο 4’, Πλιάκης στο 75’ για τον Λασσάνη και Τιτόπουλος στο 37’ για τον Μακεδονικό. Προπονητής του Λασσάνη, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Μακεδονικού Κοζάνης, Γιώργος Σιόγκας.
Στον αγώνα εκείνο, ο «Λασσάνης» παρατάχθηκε με την ακόλουθη σύνθεση: Δαδαμόγιας Παν., Ζυμάρας, Σαρρής, Παρτώνας, Δαδαμόγιας Γεωργ., Δούρβας (38’ Αλεξιάδης, 60’ Τσιανάκας), Παπαδόπουλος, Καπρίνης, Πλιάκης, Τζήμος, Νιάκας, ο δε Μακεδονικός ως εξής: Θεοδωρίδης, Τύρνας, Κώτσικας (75’ Ιωσηφίδης), Στάϊος, Ετσίρογλου, Τιτόπουλος (60’ Γράβας), Δοδολίδης, Καραγκούνης, Βογιατζόπουλος, Τοτονίδης, Σιούτης.
Το Δ.Σ. του «Λασσάνη» αποτελούνταν από τους: Γεώργιο Σιακαβάρα Πρόεδρο πλαισιούμενο από τους: Τηλέμαχο Σιούλα, Κώστα Παπαγιάννη, Λεωνίδα Πλόσκα, Ζήση Βαρδάκα, Γιάννη Κριεζή και Ζήση Σακαλή, με εκπρόσωπο του Σωματείου στην Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ. τον Γιάννη Τζέτη.
AE Κοζάνης

Η Α.Ε.Κοζάνης ιδρύθηκε το 1972, με την υπ’ αριθμ. 127/1972 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ. Ετερμάτισε πρώτη στον όμιλό της και αντιμετώπισε τον πρώτο του άλλου ομίλου, Απόλλωνα Αυλών, σε διπλούς αγώνες, για την άνοδο στην Β’ Κατηγορία.
Ανεδείχθη νικήτρια και στους δύο αγώνες. Στα Σέρβια ενίκησε με 3-4 και την 8 Ιουλίου 1973, στο γήπεδο Κοζάνης, τον Απόλλων Αυλών με 3-0, χάρη στα τέρματα του Βασ. Κοζιάκη στο 10’ και 57’ και του Ζησ. Κοζιάκη στο 70’. Στον αγώνα αυτόν η Α.Ε.Κ. παρετάχθη με την παρακάτω σύνθεση:
Δαϊρούσης, Γούσιας, Τριανταφύλλου, Βλάχος, Μάστορας, Λίγκας (40’ Πλιάκης), Κοζιάκης Ζησ., Μέρος, Κοζιάκης Βασ., Καραμούζας, Τζελαπτσής (74’ Παλέντζας). Προπονητής της ομάδος ο Κώστας Σιδέρης. Διαιτητής του αγώνα ο Γκέκας Γεωργ. με επόπτες τους Τουράνη Θεοδ. και Μάρα Χαρ.
Έτσι η ΑΕΚ ανήλθε πανηγυρικά στην Β’ Κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΒΔ.Μ.
Το πρώτο Δ.Σ. της ΑΕΚ απαρτιζόταν από τους εξής: Τσιολάκη Ιωαν. Πρόεδρο, Κώστα Πλιάκη Αντιπρόεδρο, Κώστα Κορκά Γεν. Γραμματέα, Δημ. Παφίλη Ειδικό Γραμματέα, Ναούμ Μπούρο Γεν. Αρχηγό, Αθαν. Λαβαντσιώτη Έφορο Ποδοσφαίρου, Θεοδ. Ζήγρα Προϊστ. Οικον. Επιτροπής, Παύλο Γκούντα Ταμία, Λαζ. Κουνάβα Εφορο Υλικού, Κώστα Πτση Γεν. Καθηκόντων και Αντ. Μπουνόβα Μέλος.
Μοιραστείτε την είδηση