Κάνετε κάτι περισσότερο από εκκλήσεις

3 Min Read

Ασφαλώς και είναι αναγκαίες οι εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δείξουν μια περισσότερο δυναμική και αποτελεσματική στάση απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος δυο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά αν η ελληνική πολιτική γραμμή περιορίζεται κ. Πρόεδρε σε αυτές τις εκκλήσεις, τις όποιες πρόκειται, όπως ανακοινώσατε, να κάνετε στην Σύνοδο Κορυφής, μικρό το κακό για την Τουρκία και τον Έρντογαν και μικρές οι προσδοκίες για μας.
Η μικρή Ελλάδα, ως αμεσότατα ενδιαφερόμενη, πρέπει να αναλάβει μια εκστρατεία. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί εκ των πραγμάτων. Την εκστρατεία για την πλήρη αμυντική αυτοδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απλά λόγια την δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων που θα υπερασπίζονται τα σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια, όλων των χωρών της Ένωσης. Κάτι που δεν μπορεί πια να κάνει το ΝΑΤΟ.
Έχετε ως δεδομένο τις τοποθετήσεις του Τραμπ και του Μακρόν για την Ατλαντική Συμμαχία. Για τον Αμερικανό πρόεδρο το ΝΑΤΟ είναι ήδη «παρωχημένο». Και για τον Γάλλο ομόλογο του είναι πια «εγκεφαλικώς νεκρό».
Είστε άριστος γνωστής της γερμανικής. Οπότε αξίζει να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο του άλλοτε ισχυρού αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτικών της Γερμανίας του Γιόσκα Φίσσερ. Ώστε να πάρετε «πάσα» από αυτό, ανοίγοντας την συζήτηση για την ανάγκα της ευρωπαϊκής άμυνας. Σημειώνω, ενδεικτικώς, μερικά αποσπάσματα από αυτό το άρθρο:
*** «Η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει για την άμυνά της, πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αν και υπάρχει ένα πρόβλημα: Ύστερα από δεκαετίες στρατηγικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη».
*** «Το μέλλον του ΝΑΤΟ είναι πιο αβέβαιο τώρα από όσο ήταν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της ιστορίας του».
*** «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον στρατό της. Πρέπει να ενεργεί σαν να έχει ήδη συμβεί το μοιραίο για το ΝΑΤΟ. Σαν να είχε ήδη διαλυθεί η Ατλαντική Συμμαχία».
Ασφαλώς δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε μια τέτοια εξέλιξη. Μπορούμε όμως, αλλά και είναι αναγκαίο, να βάλουμε το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Είναι πια περισσότερο από βέβαιο ότι θα βρείτε αρκετούς συμμάχους σε μια τέτοια προσπάθεια.

Μοιραστείτε την είδηση