Κίνημα υπέρ του λιγνίτη για δίκαιη μετάβαση από τον Δήμαρχο Εορδαίας

4 Min Read

Με το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα και τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συναντήθηκε , στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείο Εορδαίας, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, με στόχο την υιοθέτηση κοινής στάσης απέναντι στις δρομολογούμενες εξελίξεις.
Ο κ. Πλακεντάς δήλωσε την συμπαράσταση του Δήμου στους εργαζομένους και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και τους πολίτες στη δημιουργία κινήματος υπέρ του λιγνίτη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δίκαιη μετάβαση.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν, αρχής γενομένης από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες με την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατείας της Πτολεμαΐδας.
O κ. Πλακεντάς ενημέρωσε ότι σήμερα στις 5 μ.μ. στην Αθήνα υπάρχει ραντεβού με τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και αύριο με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση και για το λόγο αυτό ζήτησε τη χθεσινή σύσκεψη, ώστε να υπάρχει κοινή θέση.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας επαναβεβαίωσε ότι η θέση του στο θέμα, όπως και των υπολοίπων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δεν έχει αλλάξει από την προεκλογική περίοδο.


Απόσπασμα από την συνέντευξη του Π. Πλακεντά για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4
«Πρωτίστως θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις για το στοπ στους λιγνίτες το 2028 και δεύτερον να προσπαθήσουμε με επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι αυτό το οποίο πάνε να κάνουνε, δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν δεν απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας, τι θα γίνει με το πρόγραμμα «Πτολεμαΐδα 5», τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, τότε έχουμε πρόβλημα. Επιπλέον, τρεις οικισμοί, περίπου 600 – 700 ανθρώπων πληρώθηκαν από τη ΔΕΗ για να φύγουν, ώστε να πάρουμε το ορυκτό που υπάρχει κάτω από τους οικισμούς αυτούς, ενώ κάποιοι έχουν ξεσπιτωθεί για δεύτερη ίσως και για τρίτη φορά επειδή η περιοχή αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες, ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους κάπου αλλού.
Σας θυμίζω ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί όπως οι Ανάργυροι στο Αμύνταιο, οι κάτοικοι των οποίων μετά την κατολίσθηση που έγινε στο ορυχείο, δεν μπορούν να μείνουν εκεί κι έχουν έρθει στον δήμο Εορδαίας».
Αναφορικά με το τι σημαίνουν τα ορυχεία για τον δήμο Εορδαίας και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτά, ο κ. Πλακεντάς υπογράμμισε ότι «στα ορυχεία Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, και νότιου πεδίου που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων, εργάζονται πάνω από 15.000 άνθρωποι».
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους ο δήμαρχος Εορδαίας απάντησε πως «αυτές τις απαντήσεις περιμένω να πάρω από την κυβέρνηση η οποία πολύ εύκολα ανακοίνωσε μια ημερομηνία και είπε «κλείνουμε τα πάντα» και «μαραζώνει η περιοχή». Και σημειώστε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της, να κάνει και αποκαταστάσεις στην περιοχή. Αν έχετε έρθει στην Πτολεμαΐδα, θα παρατηρήσατε ότι υπάρχουν ανοικτές τρύπες και ορυχεία. Εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα ούτε πέντε στρέμματα γης και θα αποκατασταθεί ξαφνικά όλη αυτή η έκταση μέσα σε δέκα χρόνια;
Ποιος θα δώσει λοιπόν απαντήσεις σε όλα αυτά; Διότι έχω την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του, δεν αιφνιδίασε μόνο την τοπική κοινωνία που προετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μετά από τριάντα – σαράντα χρόνια, αλλά και τους ίδιους του τους συνεργάτες, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να έχουμε μια δίκαιη και σωστή μετάβαση στον χρόνο που πρέπει. Αλλά αυτό που πάει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι μια βίαιη μετάβαση, είναι ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί στη χώρα για λόγους που δεν έχω κατανοήσει ακόμη. Η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο».

Μοιραστείτε την είδηση