Λευτέρης Ιωαννίδης και Γιώργος Βαλαής για τα οικονομικά του Δήμου- “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”

7 Min Read

Τις δικές του απαντήσεις για όσα γράφτηκαν από το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης, έδωσαν o  πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής με συνέντευξη τύπου, επισημαίνοντας πως η κατάσταση του 2019  είναι πολύ καλύτερη από αυτή του 2014.

Ο Γιώργος Βαλαής στην εισαγωγή του ανέφερε πως “ο κ. Μαλούτας αγνοεί όλη τη δουλειά που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της Οικονομικής Υπηρεσίας και μοιραία αφού αξιολογεί τα οικονομικά μεγέθη ως μηχανικός καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η απλή αναφορά αριθμών, η απλά αντιπαράθεση χρονικών περιόδων αυθαίρετα χωρίς καμιά συσχέτιση με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, που επικρατούν κάθε φορά δεν αποτελούν συμπεράσματα, που βασίζονται στην οικονομική επιστήμη και δεν παράγουν αποτελέσματα χρήσιμα για τους πολίτες να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα οικονομικά του Δήμου”.

Για τα ενοίκια του Δήμου

Ο κ. Βαλαής αναφερόμενος στα ανείσπρακτα ενοίκια τόνισε πως ” για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου  ασκήθηκαν αγωγές σε όλους τους οφειλέτες του Δήμου. Και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρθηκε ο κ. Μαλούτας, το κατάστημα στον Πεζόδρομο και στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου υπάρχουν αποφάσεις για έξωση τους. Το μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά στην αποβολή των μισθωτών. Μήπως επειδή στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου είναι δύο εταίροι του συνδυασμού του κ. Μαλούτα στις τελευταίες εκλογές; Πόσα ενοίκια έχουν πληρώσει από το Δεκέμβριο, που η νυν Δημοτική Αρχή αποφάσισε αντί να τους αποβάλλει να μείνουν στο οίκημα”;

Αποπληρωμή προμηθευτών

Αναφορικά με την ταχύτητα αποπληρωμής οφειλών, ο κ. Βαλαής τόνισε πως  “σαφώς και βελτιώθηκε την περίοδο 2014-2019, το γνωρίζει όλη η αγορά. Αλλά υπάρχουν τα στοιχεία και καταγεγραμμένα στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μέσω του ISO. Μπορεί να τα αναζητήσει και να βρει την αλήθεια.

Για τις οφειλές σε προμηθευτές ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως αυξήθηκαν και κάνει αναφορά στον τελευταίο ισολογισμό που είναι 5,3εκ. ευρώ. Θα έπρεπε όμως εφόσον θέλει να είναι δίκαιος στην κρίση του να αφαιρέσει το 1,2 εκ. ευρώ που έχει καταγραφεί στον ισολογισμό μετά το 2014 και είναι οι οφειλές της ΔΕΥΑΚ και δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες στον ισολογισμό του 2014. Υπάρχουν τιμολογημένα 1,3ε εκ. ευρώ που δεν μπορούσαν να πληρωθούν λόγω μην καταβολής του τοπικού πόρου από τη ΔΕΗ. Επίσης εμείς στην πενταετία πληρώσαμε 1,2 εκ. ευρώ για να ικανοποιήσουμε δικαστικές αποφάσεις, που αφορούσαν χρόνια πριν το 2014. Με απλά μαθηματικά η οφειλή στους προμηθευτές μειώθηκε κατά 1εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Αυτό αποδεικνύεται και από το πως οι ισολογισμοί ήταν θετικοί”.

Για το δάνειο από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων

“Για το δανεισμό από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Εδώ έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αντί να εγκαλείται αυτός που δανείστηκε, και να θυμίσω ότι στη δική μας περίοδο δεν δανειστήκαμε ούτε ένα ευρώ, με θράσος εγκαλείται αυτός που κλήθηκε να διαχειριστεί τον υπέρμετρο δανεισμό του Δήμου. Η παραβίαση των όρων δανεισμού έχει γίνει από το 2019 αλλά η αναχρηματοδότηση των δανείων το 2015 στάθηκε η αφορμή για να ανακινήσει το θέμα η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Δήμος το Σεπτέμβριο του 2018 βρέθηκε στην εξής θέση, ή να εξοφλήσει το υπόλοιπο του δανείου που ήταν 10εκ. ευρώ άμεσα συν την ποινή προεξόφλησης 2εκ. ευρώ ή μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξασφαλίσει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό κάναμε. Προφανώς υπήρξε ένα κόστος αλλά ποιος ευθύνεται; Αυτός που πήρε το δάνειο ή αυτός που έπρεπε να διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του. Και με την ευκαιρία επειδή από το 2016 αναμένουμε την απάντηση από τον κ. Μαλούτα για το που χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν (1,23 εκ. ευρώ) για την αγορά του κτιριού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών” υποστήριξε ο Γ. Βαλαής.

“Στρατηγική απαξίωσης”

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε πως “υπάρχει στρατηγική απαξίωσης της προηγούμενης περιόδου  από την πλευρά της νυν Δημοτικής Αρχής. Αντιλαμβάνομαι οτι ο κ. Μαλούτας αδυνατεί να δεχθεί πως κάποιοι άλλοι εκτός από αυτόν κατάφεραν να κάνουν κάτι στο Δήμο. Ο κ. Μαλουτας όσες φορές διαχειρίστηκε επικοινωνιακά οικονομικά ζητήματα, τα μπέρδεψε”.

ΔΕΥΑΚ

“Σχετικά με τις απαιτήσεις της ΔΕΥΑΚ από το 2011 μέχρι το 2014 πήγαν από 11εκ. ευρώ σε 20εκ. ευρω. Το 2018 σε σχέση με το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά της τελευταίας περιόδου, που οι απαιτήσεις μειώθηκαν. Από 27εκ ευρώ σε 26,8 εκ. ευρώ. Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος αντιλαμβάνομαι ότι η περίοδος μετά το 2010 ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα λόγω οικονομικής κρίσης. Να θυμίσω όμως και πως το 2015 δεν ήταν μια ομαλή χρονιά. Στην περίοδο μας ο ρυθμός αύξησης των απαιτήσεων ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική θητεία”.

ΔΕΠΕΠΟΚ

“Για το θέμα της ΔΕΠΕΠΟΚ ο κ. Μαλούτας δεν θα πρέπει να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Αν ανοίξουμε το θέμα ΔΕΠΕΠΟΚ αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ως θύματα θα πρέπει να εμφανίζονται ως κατηγορούμενοι. Και αντί να απολογούμαστε που σώσαμε την εταιρεία από μια τραγική κατάσταση, να απολογούμαστε γιατί δεν την βυθίσαμε περισσότερο στα χρέη μετά από μια “αμαρτωλή” περίοδο 20ετίας.

Το 2005 ο κ.Μαλούτας και το ΔΣ (η κα Ζεμπιλιάδου, ο κ. Κουκουλόπουλος) πήγανε στο Μιρίμ για να παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο τη ΔΕΠΕΠΟΚ. Ένα ταξίδι που στοίχισε 107.000 ευρώ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Το 2013 ο κ. Μαλούτας είχε πει στο ΤΟΠ, πως για τα έργα της ΖΕΠ ο Κοζανίτης δεν επιβαρύνθηκε καθόλου καθώς όλα ήταν από προγράμματα. Είναι ψέμα γιατί τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτήθηκαν μόνο από προγράμματα αλλά και από δανεισμό που σήμερα πληρώνει ο Κοζανίτης” και κατέληξε ζητώντας να συζητηθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι”

Κλείνοντας ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως “τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ καλύτερη από ότι τα παραλάβαμε . Επιβεβαιώνεται πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η εξυγίανση των οικονομικών ήταν βασική μας στρατηγική, να βάλουμε ISO, να ξεφύγουμε από τεφτέρια και παλιές συμπεριφορές και να κοιτάμε τους προμηθευτές με αξιοπιστία χωρίς  ημέτερους ή μη”.

 

Μοιραστείτε την είδηση