Πολλά και ενδιαφέροντα δεδομένα αποκάλυψαν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας, μέσα απο μια κοινή δράση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης των τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και της Οικολογικής Ομάδας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας του Δήμου Κοζάνης.

“Η δράση έχει ως στόχο να δείξει πως η κινητικότητα, τα αυτοκίνητα δηλαδή συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ηχορύπανση. Βλέποντας τα στοιχεία και συγκρίνοντάς τα σε μερικά χρονιά, ελπίζουμε να συνειδητοποιήσει η κοινωνία ότι πρέπει να κινηθεί με εναλλακτικούς τρόπου για να υπάρχει βιωσιμότητα” είπε η αντιδήμαρχος Ελένη Τασοπούλου, αναφερόμενη στους στόχους της δράσης.

Μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο στην ποιότητα του αέρα δείχνουν τα στοιχεία του εργαστηρίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που μετρά απο το 1995 και μετά για λογαριασμό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε. “Απο αναλύσεις που κάναμε στο παρελθόν, αποδεικνύεται ότι η συνεισφορά του αυτοκινήτου στους ρύπους είναι μεγάλη, αφού εκπέμπει ένα ποσοστό 80% των συνολικών ρύπων. Στην περιοχή μας η συνεισφορά της κυκλοφορίας οχημάτων είναι η μεγαλύτερη απο όλες τις άλλες πηγές ρύπων, με την καύση του λιγνίτη να ακολουθεί” τονίζει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης Σάκης Τριανταφύλλου.

Σε ότι αφορά στις τιμές, ο κ. Τριανταφύλλου παρατηρεί ότι οι τιμές απο το 1995 μέχρι σήμερα μειώθηκαν σημαντικά με την εισαγωγή της Τηλεθέρμανσης να αποτελεί σημείο καμπής, μηδενίζοντας τις τιμές διοξειδίου του θείου. “Σημαντικές υπερβάσεις διαπιστώνουμε μέχρι το 2000, απο τότε και μετά υπάρχει μείωση και σταθεροποίηση, η οποία σε συνδυασμό με την ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, μας φέρνει κάτω απο τα μέγιστα επιτρεπτά όρια”.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο καλά με την ηχορύπανση. Το εργαστήριο θορύβου του ΤΕΙ με τον επιστημονικό του συνεργάτη κ. Σαπαλίδη καταγράφουν υψηλότατα επίπεδα θορύβου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης που ξεπερνούν το όριο των 65 ντεσιμπέλ. “Η Μ. Αλεξάνδρου έχει θόρυβο σχεδόν όσο και η Τσιμισκή” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαπαλίδης.

Στον κύριο ρυπαντή των νερών της περιοχής που είναι τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα αναφέρθηκε ο Λάζαρος Τσικριτζής. “Τα ρέματα και οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα αποτελούν τη μεγαλύτερη χωματερή” τόνισε ο κ. Τσικριτζής, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύπαθη Βεγορίτιδα που έχει χάσει το 70% του όγκου της τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη της 35-40 μ.

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας συνεχίζεται με καθημερινές δράσεις.

Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page