Στασιάζεται η αλήθεια της ρήσης «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα». Στην περίπτωση μάλιστα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν πιστεύω ότι την πολιτική του την επηρέασαν, σε άξιο λόγου βαθμό, ούτε η Μαργαρίτα, ούτε η Μιμή. Αν κάποιος ήταν, σε καθοριστικό βαθμό, «πίσω από τον Ανδρέα», αυτός ήταν ο Αντώνης Λιβάνης, που έφυγε πλήρης ημερών.
Όλοι είχαν μείνει έκπληκτοι με την θεματική στροφή του αείμνηστου εκδότη της «Ελευθεροτυπίας», του Κίτσου Τεγόπουλου. Όταν δηλαδή, από εκεί που η εφημερίδα του πρωτοστατούσε στις αποκαλύψεις για το περίφημο σκάνδαλο Κασκέτα, που σφράγισε τις τότε πολιτικές εξελίξεις, προκαλώντας την σύσταση του ειδικού δικαστηρίου, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τεγόπουλος εμφανίσθηκε ως ένας δυναμικός μαρτυράς υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν το αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου, το οποίο είχα ζήσει αμεσότατα.
Είχα μόλις επιστρέψει από το πρώτο τμήμα των διακοπών μου, από τα γαλήνια Βατερά της Λέσβου. Και με περίμενε ένα κατεπείγον μήνυμα που μου μετέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας Σεραφείμ Φυντανίδης. «Σε ζητά κατεπειγόντως ο Αντώνης Λιβάνης. Θα σε περιμένει στις έξη το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή. Δεν ξέρω τι θέλει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτή την ώρα συναντιέται με τον Κίτσο. Υποθέτω για τον ίδιο λόγο».
Εκ των πραγμάτων πιστοποιείται ότι εκείνο που ζήτησε από τον εκδότη της εφημερίδας ο άνθρωπος-σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν το ίδιο που είχε ζητήσει και από εμένα: «Κτύπα όποιον θες γι’ αυτή την υπόθεση. Δεν θα σου πως εγώ τι να γράφεις. Θα σου πω μόνο ένα πράγμα. Είναι και λάθος και άδικο να κτυπάς τον πρόεδρο. Ένα άνδρας του διαμετρήματος του Ανδρέα, που θέλει να μείνει στην ιστορία, ως ο αναμορφωτής της Ελλάδας, δεν βάζει το χέρι του ούτε στο μελί, ούτε στα σκατά. Ψάξε για άλλους υπευθύνους».
Κατά την είσοδο μου στο γραφείο του, είχα πέσει, στον προθάλαμο, πάνω στον Μένιο Κουτσόγιωργα. Που μου απεύθυνε τη φράση «τι τα βάζεις με μένα, άλλοι έχουν τον κώλο τους ανοιχτό». Για να γυρίσει αμέσως στην σύντροφο μου, που ήταν μαζί μου ως τον προθάλαμο, να πει «με συμπαθάτε κυρία μου για την έκφραση». Όταν μείναμε μόνοι, ο Αντώνης Λιβάνης, κουνώντας το κεφάλι του, σχολίασε: «Αυτόν δεν τον βλέπω καλά». Και δικαιώθηκε.