Μοναδικό στην Ελλάδα αρχαιολογικό εύρημα στην Μαυροπηγή Κοζάνης- Χάλκινη κλίνη των ύστερων ελληνιστικών χρόνων

3 Min Read

Την πρώτη στην Ελλάδα χάλκινη νεκρική κλίνη που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικών τομών στο εγκαταλειμμένο οικισμό Μαυροπηγής δίπλα από τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Ο τάφος εντοπίστηκε κάτω από τα θεμέλια σπιτιού, κατά την απομάκρυνση των υλικών, εκεί που μέχρι πριν από δύο χρόνια περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην πλατεία του χωριού. Πάνω στη χάλκινη νεκρική κλίνη εντοπίστηκε γυναίκα που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δείχνει ότι κατείχε μια ιδιαίτερα κοινωνική ή οικονομική θέση.
«Τη νεκρή γυναίκα είχαν τοποθετήσει σε μια χάλκινη κλίνη κι εδώ ακριβώς έγκειται η μοναδικότητα και η σημασία του ευρήματος, καθώς είναι γνωστό από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας ότι στην ελληνιστική εποχή τοποθετούσαν τους νεκρούς σε κλίνες, ωστόσο οι κλίνες ήταν είτε λαξευτές, είτε χτιστές. Τοποθέτηση νεκρού σε χάλκινη κλίνη βλέπουμε πρώτη φορά. Επίσης, έχουμε ολόκληρο ένα αρχαίο έπιπλο και μπορούμε να μιλήσουμε για τη μορφή του, την τέχνη της περιόδου, αλλά και για την ύπαρξη κοινωνικής διαστρωμάτωσης» αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη- Μετόκη.
Ο τάφος είναι ασύλητος από την αρχαιότητα και αδιατάρακτος από την σύγχρονη δόμηση. Ήταν δε κτερισμένος με πέντε πήλινα αγγεία, ένα γυάλινο και κάποια μικροαντικείμενα.
Η νεκρή είχε καλυφθεί με κάποιο ύφασμα διακοσμημένο με χρυσά ελάσματα. Εκτός από τα ελάσματα, η ταφή δεν έχει άλλα χρυσά κοσμήματα, όπως θα συνηθιζόταν. «Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι ταφικό έθιμο ή μας δείχνει κάτι άλλο» αναφέρει η κ. Χονδρογιάννη.
Η ανασκαφή είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί και στη γύρω περιοχή, κατά την απομάκρυνση των υλικών από τα σπίτια που γκρεμίζονται για να επεκταθεί το ορυχείο της ΔΕΗ.
Στη ταφή θα ακολουθήσει οστεολογική εξέταση από βιοαρχαιολόγο και μελέτη του υλικού που βρέθηκε, καθώς και η συντήρηση των ευρημάτων της χάλκινης κλίνης. Πιθανολογείται ότι ο τάφος είναι μέρος μεγάλου νεκροταφείου που ανήκει στον ελληνιστικό οικισμό «Κάστρο» που είχε ανασκαφεί τη δεκαετία του ’80 δίνοντας σημαντικά ευρήματα.
«Έχουμε ανασκάψει τα τελευταία χρόνια πάνω από 20 σημεία, είτε με πιο εκτεταμένες οικιστικές ενότητες, είτε μεμονωμένες αγροικίες, αλλά και μικρές συστάδες τάφων, όπως και μεγάλα νεκροταφεία. Η άποψή μας είναι ότι στη Μαυροπηγή έχουμε έναν εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο, με έναρξη της κατοίκησης γύρω στο 1600 π.Χ, δηλαδή από την ύστερη εποχή χαλκού και μέχρι την Τουρκοκρατία» αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας.
Λίγα μέτρα μετά την πλούσια ταφή γίνεται ανασκαφή σε μεταβυζαντινό νεκροταφείο, όπου έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 15 τάφοι. «Εμφανίζονται πρωτογενείς ενταφιασμοί σε πυκνή διάταξη με ανακομιδές οστών, κτερισμένοι με μικροαντικείμενα και νομίσματα οθωμανικής περιόδου» λέει ο αρχαιολόγος Γεράσιμος Λιβιτσάνης.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση