Mπουχάρια: ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο- Μαγικοί τόποι της περιοχής

2 Min Read

Διάφοροι μύθοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο. Πρόκειται για τα «Μπουχάρια», στα ανατολικά του χωριού Μικρόβαλτο του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού. Τα «Μπουχάρια» είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από κοκκινόχωμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα.

Στην πραγματικότητα είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων από τα ρεύματα της βροχής. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Τμήμα Γεωλογίας). Τη κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος που «“επαιξε» το ρόλο της ομπρέλλας στην εξέλιξη του σχηματισμού.

Πρόκειται για χαλαρά συνδεδεμένα υλικά του Τεταρτογενούς, δηλαδή της νεότερης γεωλογικής περιόδου. Πάνω από αυτές τις στήλες ισορροπούν λεπτές γκρίζες πλάκες από σχιστόλιθο ή γνεύσιο που σχηματίστηκαν στην Παλαιοζωική περίοδο. Αυτές προστατεύουν τις χωμάτινες στήλες από περαιτέρω διάβρωση.

Ανέρχονται σε αριθμό περί τους 20 και το ύψος τους ποικίλει από 3 μέχρι 6 μέτρα.

Οι ντόπιοι τους έχουν δώσει χαρακτηριστικά ονόματα όπως «Ακοίμητος φρουρός», «Καρυάτιδες», «Άτλαντας», «Περιπατητής», «Ισορροπιστής».

Βρίσκονται στο Μικρόβαλτο, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης κωνικοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό καπέλο.

Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του και τον καθηλώνουν. Στο βάθος τα δύο ψηλότερα «Μπουχάρια» οι μεγάλοι «Άτλαντες», πιο πάνω οι «Καρυάτιδες», αριστερά τα «σαγόνια του καρχαρία», ο «φρουρός». Στην επόμενη χαράδρα ανακαλύπτει τους «περιπατητές», τα «νοχτάρια-σταλαγμίτες» και άλλα. Το ρέμα της Ποταμιάς στη συνέχεια παρουσιάζει ευχάριστες εκπλήξεις με αποκορύφωμα τη «χαράδρα των δεσποτάδων», ανθρωπογεωμορφές απίστευτης ομορφιάς.

Πηγή: visit-msv.gr

Μοιραστείτε την είδηση