Να συγκροτηθεί άμεσα η Επιτροπή ρεμάτων στο Δήμο- Να βάλουν πλάτη Υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις

5 Min Read

Θλιβερή εικόνα παρουσιάζουν πολλά από τα ρέματα της περιοχής. Καταπατήσεις, σκουπίδια, λύματα από διπλανά σπίτια ή βιοτεχνίες, κομμένα δέντρα  συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα που δεν μας τιμά. Επιπλέον ορισμένα ρέματα και λάκκοι έχουν εξαφανιστεί με σταδιακά μπαζώματα από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες, που αυγαταίνουν έτσι παράνομα τα αμπελοχώραφά τους.

Όμως τα ρέματα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη και την ύπαιθρο, μιας και αποτελούν τους φυσικούς δρόμους του νερού και εμποδίζουν τις πλημμύρες. Καθημερινές είναι οι τηλεοπτικές εικόνες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που πνίγουν ανθρώπους και σπίτια και οφείλονται σε δυο βασικές αιτίες : στα μπαζωμένα ρέματα και στην καταστροφή του κλίματος από τα αέρια του θερμοκηπίου.  Τέλος τα ρέματα με τη χλωρίδα, τους θάμνους και τα δέντρα τους ρυθμίζουν το μικροκλίμα, ενώ αποτελούν και φυσικά καταφύγια για τη μικροπανίδα κάθε περιοχής.

Τις πταίει για την άσχημη κατάσταση των ρεμάτων ? Πολλοί διαχρονικά και βασικά οι νομαρχίες. Εδώ και 4 χρόνια όμως την ευθύνη διαχείρισης έχουν επωμιστεί οι δήμοι με το νόμο 4071/2012 που ρυθμίζει τα θέματα οριοθέτησης και γενικότερα διαχείρισης των ρεμάτων.  Βέβαια αρκετά από τα ρέματα που παρέλαβαν οι δήμοι ήταν σε άθλια κατάσταση, ενώ το κράτος «πέταξε το μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να προχωρήσει – ως συνήθως – σε ανάλογη μεταφορά πόρων και προσωπικού. Όμως αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τους δήμους να μείνουν αδρανείς. Μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα προβλήματα που είναι «στα κιλά τους», παρά τις υπαρκτές οικονομοτεχνικές ελλείψεις.

Ο Δήμος Κοζάνης λοιπόν, για να έρθουμε στα καθ’ υμάς, πρέπει να κάνει ΑΜΕΣΑ το πρώτο βήμα. Να συγκροτήσει την προβλεπόμενη Επιτροπή  ρεμάτων, η οποία κακώς δεν στήθηκε τόσον καιρό. Μάλιστα ο δήμαρχος, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να περιοριστεί στο γράμμα του νόμου, αλλά να διευρύνει τη σύνθεση με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων (και συλλόγων σχετικών με το θέμα), καθώς και με ενεργούς πολίτες. Το θέμα των ρεμάτων, όπως και των καταπατήσεων δημόσιων εκτάσεων στην ύπαιθρο, κρύβει πολλά μικροσυμφέροντα, διαπλοκές και ψηφοθηρία και ο κάθε αιρετός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, στηλιτεύοντας κάθε παρανομία ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΝΩΠΙΟΝ της Επιτροπής. («Μπροστά τα λόγια», που λέμε και στην Κοζάνη).

Πρώτιστο καθήκον της Επιτροπής είναι να παροτρύνει τους πολίτες να προβαίνουν σε ΕΠΩΝΥΜΕΣ καταγγελίες κάθε αυθαιρεσίας που διαπιστώνουν. Προφανώς η Επιτροπή δεν πρέπει να μεταβληθεί σε «λαϊκό δικαστήριο» ούτε να  υποκαταστήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα ιδιοκτησιακά θέματα είναι πολύπλοκα και οι εκκρεμείς διαφορές μεταξύ δήμου και ιδιοκτητών απαιτούν υπευθυνότητα. Όμως, από την άλλη, οι υπηρεσίες είναι συχνά απρόθυμες να ανοίξουν νέα μέτωπα και αποθαρρύνουν εμμέσως τους καταγγέλλοντες πολίτες. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αιρετών πρέπει να στηρίξει με το κύρος της όλη τη διαδικασία, τονίζοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι η πλήρης τεκμηρίωση μιας καταγγελίας από τους πολίτες είναι μεν επιθυμητή, αλλά όχι υποχρεωτική. Ο πολίτης δεν είναι δικηγορικό γραφείο. Ως ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ δίνει το ερέθισμα και ο αρμόδιος ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΣ υπάλληλος, δημόσιος ή δημοτικός, έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί  στο μέτρο του δυνατού.

Παράλληλα η Επιτροπή πρέπει να δώσει δείγματα γραφής αποφασιστικότητας και άμεσης δράσης. Διαφορετικά οι πολίτες θα απογοητευτούν και δεν θα τη στηρίξουν. Οι μελέτες  οριοθέτησης  των ρεμάτων πρέπει να εκπονηθούν το γρηγορότερο. Όμως  δεν πρέπει να επαναπαυθούμε μέχρι να τελειώσουν. Οι αυθαιρεσίες που είναι εξόφθαλμες πρέπει να παταχθούν ΣΗΜΕΡΑ. (Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης για παράνομες περιφράξεις ρεμάτων, οι οποίες έχουν υποβληθεί και στην προηγούμενη και στην τωρινή δημοτική αρχή και πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσουν).

Τέλος χρήσιμη θα είναι μια ευρύτερη σύσκεψη με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχείο, αστυνομία κλπ), όπου αφενός θα γίνει δημόσια παρουσίαση της Επιτροπής και του αντικειμένου της και αφ’ ετέρου θα τεθούν τα θεμέλια ενός καλύτερου συντονισμού σε όλα τα θέματα προστασίας της υπαίθρου (ρέματα, αποψιλώσεις, λαθραία υλοτομία, ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών-λυμάτων κλπ). Στην ύπαιθρο ανθεί η ατιμωρησία και γιγαντώνεται όσο συνεχίζεται η ολιγωρία.

Αν αγαπάμε τον τόπο μας πρέπει να τον προστατεύσουμε. Ειδικά τα ρέματα και το περιαστικό πράσινο είναι τα φυσικά φίλτρα  μιας πόλης και η προστασία τους δεν σηκώνει εκπτώσεις.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

22-10-2016

Μοιραστείτε την είδηση