Νέες πτυχές και άγνωστοι μαρτυρικοί τόποι της περιόδου 1941-1944

3 Min Read

To 1ο Συνέδριο με τίτλο «Ανάδειξη Μαρτυρικών Σημείων. Μαρτυρίες και μαρτυρικοί τόποι της περιόδου 1941 – 1944” ξεκινά την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού.

Βασικός στόχος του συνεδρίου που θα είναι επαναλαμβανόμενο και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι η καταγραφή, ανάδειξη, αναγνώριση και διεκδίκηση των μαρτυρικών τόπων στην περιοχή.

Το συνέδριο είναι μια συμβολή στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους με τον πλέον δραματικό τρόπο στις θηριωδίες της περιόδου 1941-1944 απο τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντιποίνων, αλλά και ένα άνοιγμα στην καταγραφή μαρτυρικών τόπων της ευρύτερης περιοχής που παραμένουν άγνωστοι μέχρι σήμερα, όπως η Αγία Κυριακή, το Καταφύγι, το Παλαιογράτσανο και τα Λιβερά, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και ευχαρίστησε θερμά την οργανωτική επιτροπή.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και θα αναδειχθούν άγνωστα κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας, ενώ, όπως τονίστηκε, απο τους διοργανωτές, θα είναι το πρώτο βήμα για ημερίδες που θα ακολουθήσουν, με στόχο να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες φωνές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισηγητών στο συνέδριο θα είναι και η νομικός Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του νομικού Σταμούλη που πέτυχε την αποζημίωση του Διστόμου, ο Αριστομένης Συγγελακης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της  Γερμανίας, ο καθηγητής Στράτος Δορδανάς, ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι καθηγητές, ερευνητές, εκπρόσωποι των δήμων της Π.Ε Κοζάνης και εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της χώρας.

“Εκφράζεται η τόλμη της αυτοδιοίκησης  να μετρήσει νεκρούς της, μέσα απο μια έρευνα που είναι μεθοδική και δεν είναι επετειακή” τόνισε η Συμπαραστάτρια του Πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Τάσα Σιόμου και συνέχισε ότι “είναι ανάγκη να δούμε τα πράγματα όπως έγιναν. Να ξαναδούμε την τοπική ιστορία. Γνωρίζοντας τα δικά μας γεγονότα μπορούμε να περάσουμε τους δικούς μας φράχτες”.

“Πρόκειται για ένα θέμα διαχρονικό και μια προτεραιότητα  που μπήκε απο την αρχή για την περιφερειακή αρχή. Αυτό που συνέβη στα μέρη μας την περίοδο 1941-44 δεν το ξεχνάμε”  δήλωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Παντελής Αργυριάδης.

“Ήταν μια τύχη η συμμετοχή μου στη διαδικασία αυτή που θα μας δώσει πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον. Το μέλλον ενός τόπου εδράζεται στην πραγματική του ιστορία” ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σόκουτης.

“Πιαστήκαμε με ένα πράγμα που είναι μεγαλύτερο απο εμάς και η αξία του θα φανεί πολλά χρόνια μετά” δήλωσε  το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Λάζαρος Μισαηλίδης, ο οποίος  έθεσε την προσοχή και σε άλλα σημεία πλην των γνωστών (π.χ. Πύργοι Μεσόβουνο και Σέρβια) που έγιναν θηριωδίες και δεν έτυχαν της δημοσιότητας που τους αναλογούσε.

Ημέρα και ώρα έναρξης εργασιών: Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, 17:00 μ.μ. Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, 09:00π.μ.

 

Μοιραστείτε την είδηση