Ντιμπέϊτ για να μαθαίνουμε

2 Min Read

Εξυπνάδα, ετοιμότητα, απλός, αλλά μεστός λόγος και πολύ καλά αγγλικά (με μια εξαίρεση) ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το ντιμπέϊτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.
Κάποιοι ξεχώρισαν ασφαλώς, αλλά αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε απο το ντιμπέϊτ είναι το επίπεδο του πολιτικού λόγου και του πολιτισμού.
Οξύνοες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μας έδειξαν ότι η ευστροφία και η γνώση πάντα θα θριαμβεύουν ακόμα και σ’ αυτή την εποχή της μετά-αλήθειας που το συναίσθημα υπερισχύει έναντι της λογικής και των αντικειμενικών γεγονότων.
Η φράση του Τίμερμανς σχετικά με την ανάγκη οι άνθρωποι να ρίξουν στην κάλπη την ψήφο προτίμησής τους ήταν αποκαλυπτική. «Για να αποφασίσετε εσείς ποιοι είναι εκείνοι που θα διαχειρίζονται τα χρήματά σας» ήταν το λόγια του. Ούτε οράματα, ούτε ευρωπαϊκά ιδεώδη, ούτε μεγαλοϊοδεατισμοί.
Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή ήταν η ενότητα, στην οποία παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έκανε αρκετές φορές λόγο για “μία ΕΕ ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα”, αλλά και τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας. Στην άποψη αυτή αντιτέθηκαν οι υπόλοιποι με βασική την Σκα Κέλερ από την Ομάδα των Πρασίνων.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που ξεχώρισε ήταν η ποιότητα του λόγου, η ευκρίνεια των θέσεων και η άνεση των υποψηφίων για την προεδρία της Κόμισιον, που έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός. Έχουμε πολλά να μάθουμε.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση