Ο Αποστόλης Τεληκωστόγλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλα τα μετάλλιά μου για το Τόκιο 2020»

12 Min Read

Το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον Απόστολο Τεληκωστόγλου. Εκτός των πολλών και σημαντικών διακρίσεων που έφερε στα μεγαλύτερα αλλά και τα μικρότερα διεθνή τουρνουά ταεκβοντό επί ευρωπαϊκού εδάφους, κατάφερε να «σκαρφαλώσει» περισσότερες από 50 θέσεις στην Ολυμπιακή κατάταξη (σ.σ. στην κατηγορία των -80 κιλών), η οποία δίνει αρκετά από τα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Ο 24χρονος αθλητής της Μακεδονικής Δύναμης Κοζάνης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) λίγες ώρες μετά την πρωτιά στο προκριματικό τουρνουά της ΕΤΑΒΕ, αναφέρθηκε στα όνειρά του, τα οποία έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το ταεκβοντό. Τώρα ως αθλητής και στο μέλλον ως προπονητής, δρόμο που θα ήθελε ν` ακολουθήσει με το φινάλε της καριέρας του. Παραδέχθηκε ότι το 2019 είναι μια κομβική χρονιά για την υπόθεση Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους θα ήθελε να συμμετάσχει ακόμα κι αν αντάλλαζε όλα του τα μετάλλια. Αυτά που ήδη έχει, αλλά κι αυτά που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.

Ο Τεληκωστόγλου, ο οποίος βρίσκεται στο Νο-34 της Ολυμπιακής κατάταξης στα -80 κιλά, θα αρχίσει τις διεθνείς αγωνιστικές του υποχρεώσεις σε λίγες ημέρες στο G1 της Κύπρου. Θα συμμετάσχει επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συλλόγων που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο ο πρώτος του μεγάλος στόχος, είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μαΐου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Μάντσεστερ. Επιδίωξή του εκεί, όπως άλλωστε και σε κάθε τουρνουά, θα είναι το μετάλλιο που θα τον φέρει πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά και πιο κοντά στο μεγάλο του όνειρο: την συμμετοχή στους Αγώνες του Τόκιο.

Η συνέντευξή του Απόστολου Τεληκωστόγλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

ΕΡ: Μια επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε και μια νέα ξεκινά. Ήδη ήρθε μια πρώτη θέση στο προκριματικό τουρνουά της ΕΤΑΒΕ. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2019;
ΑΠ: Το 2018 ήταν μια χρονιά που θα μου μείνει αξέχαστη. Μια χρονιά με πολλές επιτυχίες, οι οποίες ευθύνονται και για την άνοδό μου στην παγκόσμια κατάταξη. Ήδη βρίσκομαι μέσα στην πρώτη 35άδα των καλύτερων αθλητών του κόσμου, στην Ολυμπιακή κατηγορία των -80 κιλών. Ήδη, με το ξεκίνημα του 2019, ήρθε και το πρώτο χρυσό μετάλλιο, στο προκριματικό τουρνουά της ΕΤΑΒΕ, το οποίο συνοδεύτηκε και από μια αξιόλογη εμφάνιση. Θέλω να συνεχίσω στους ίδιους ρυθμούς γιατί το 2019 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για εμένα. Η πιο καθοριστική στο κυνήγι της θέσης που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

ΕΡ: Είναι αλήθεια ότι ανέβασες ψηλά τον πήχη το 2018… Που μπορείς να τον φτάσεις μέσα σε μια Προολυμπιακή χρονιά;
ΑΠ: Με τον δάσκαλό μου, τον Χρήστο Αλμασίδη, στον οποίο χρωστάω τα πάντα, αλλά και τον σύλλογό μου, έχουμε ετοιμάσει ένα πλάνο με διοργανώσεις που στοχεύω να διεκδικήσω διακρίσεις και μετάλλια μέσα στο 2019. Κοιτάμε ένα-ένα τα τουρνουά που θα γίνουν μέσα στη χρονιά. Θα ξεκινήσουμε στην Κύπρο, σε δύο εβδομάδες, με τουρνουά κατηγορίας G1, όπου εκεί το ζητούμενο είναι η κορυφή. Θ` ακολουθήσουν κι άλλα τουρνουά στο εξωτερικό, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο κορυφαίο τουρνουά της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μάντσεστερ τον προσεχή Μάιο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ο μεγάλος μου εφετινός στόχος, από τον οποίο θα κριθούν πολλά πράγματα. Προετοιμάζομαι πυρετωδώς για να είμαι συνεπής αγωνιστικά στο κορυφαίο τουρνουά της χρονιάς. Και τη συνέπεια αυτή θα ήθελα να τη συνοδεύσω με την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

ΕΡ: Για να μπορέσεις να υλοποιήσεις τα αγωνιστικά σου θέλω, τι απαιτείται από την πλευρά σου; Υπάρχει κάποιο μυστικό; Είναι θέμα προπόνησης και τύχης; Ή υπάρχει κάτι άλλο;
ΑΠ: Μυστικά δεν υπάρχουν στον αθλητισμό. Τα πάντα είναι θέμα προετοιμασίας, οργάνωσης και πίστης. Φυσικά και η τύχη βοηθάει πολλές φορές. Προσωπικά θέλω να συνεχίσω την ανοδική μου πορεία με σκληρή δουλειά, θέληση και υπομονή.

ΕΡ: Πρόσφατα έγινε στην Κοζάνη, με διοργανωτή τον σύλλογο στον οποίο ανήκεις, ένα υψηλού επιπέδου καμπ. Πόσο σημαντικό είναι για έναν αθλητή του δικού σου επιπέδου, η συμμετοχή σε τόσο δυνατά καμπ;
ΑΠ: Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με διαφορετικούς αθλητές υψηλού επιπέδου, καθώς αρκετοί από εμάς, δεν έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζονται σε καθημερινή βάση μαζί με δυνατούς αντιπάλους. Το καμπ της Κοζάνης ήταν απίστευτα οργανωμένο και με πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά όλους τους συμμετέχοντες. Είναι ζητούμενο για όλους μας να γίνονται πολλά και το ίδιο δυνατά προπονητικά καμπ καθ` όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

ΕΡ: Σε λίγες εβδομάδες, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων όπου και θα συμμετάσχεις… Πόσο σημαντικό είναι για εσένα αλλά και για το άθλημα, οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές, να έχουν «εντός έδρας» αγωνιστικές εικόνες από μεγάλους αθλητές της γηραιάς ηπείρου;
ΑΠ: Είναι ένα πρωτάθλημα πολύ σημαντικό για μένα. Είναι μεγάλο κίνητρο να αγωνίζεσαι εντός έδρας, οπότε το λιγότερο που θέλω από αυτήν τη διοργάνωση είναι το χρυσό μετάλλιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται μεγάλες διοργανώσεις στη χώρα μας. Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως τον ψυχολογικό. Η στήριξη από την κερκίδα μπορεί ν` απογειώσει έναν αθλητή. Εκτός των άλλων υπάρχει το οικονομικό κομμάτι, όπου οι Έλληνες αθλητές μπορούν να γλυτώσουν αρκετά χρήματα, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές. Υπάρχει και το κίνητρο βέβαια των αγωνιστικών εικόνων που μπορεί να πάρει ένας αθλητής, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι οποίες μπορεί ν` αποτελέσουν έμπνευση για τη μελλοντική του καριέρα. Με διοργανώσεις εντός Ελλάδας, μπορούμε να εξελίξουμε το άθλημά μας και είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές στη χώρα μας.

ΕΡ: Το επίπεδο του ελληνικού ταεκβοντό πόσο υψηλό είναι σε σχέση με αυτό που βλέπεις στους αγώνες του εξωτερικού;
ΑΠ: Στην Ελλάδα υπάρχουν αθλητές με ταλέντο, όρεξη και πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους αθλητές. Η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον είχε στο παρελθόν, τον έχει σήμερα και θα τον έχει και στο μέλλον. Είδαμε πρόσφατα την Φανή Τζέλη, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Αργεντινή. Τεράστια διάκριση για το ελληνικό ταεκβοντό. Έλληνες αθλητές υψηλού επιπέδου, με πάθος για το ταεκβοντό, υπάρχουν πολλοί και αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσουν, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο την δυναμική του αθλήματος στη χώρα μας.

ΕΡ: Έχουμε συνολικά επτά Έλληνες αθλητές στην πρώτη 50άδα των Ολυμπιακών κατηγοριών στις οποίες αγωνίζονται. Πόσοι από αυτούς μπορούν να βρεθούν σε τροχιά Ολυμπιακής πρόκρισης; Πόσο κοντά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΑΠ: Τόσο οι επτά, αλλά και αρκετοί ακόμα, μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα διαθέτει αθλητές υψηλού επιπέδου. Οι θέσεις που έχει δικαίωμα να διεκδικήσει η χώρα μας είναι τέσσερις, όμως υπάρχουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες που έχουν τα φόντα για να φτάσουν εκεί. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στο Τόκιο. Πιστεύω από τα βάθη της καρδιάς μου, ότι θα έχουμε εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς του 2020. Παλεύω γι` αυτό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές που ζουν και αναπνέουν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο κορυφαίο αγωνιστικό ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

ΕΡ: Θα αντάλλαζες ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο ή τα μετάλλια που έχεις έως τώρα, με μια απλή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΠ: Δύσκολη ερώτηση. Δουλεύω σκληρά για να βρεθώ στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων, όμως από την άλλη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι όνειρο ζωής για εμένα. Δύσκολη ερώτηση, άλλο τόσο όμως δύσκολη είναι και η απάντηση. Πιθανότατα όμως θα αντάλλαζα όλα μου τα μετάλλιά με μια διάκριση στο Τόκιο.

ΕΡ: Σπουδάζεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Φυσικής Αγωγής. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις τις σπουδές με το ταεκβοντό, ειδικά στο αγωνιστικό επίπεδο που βρίσκεσαι πλέον εσύ;
ΑΠ: Έχω αφήσει λίγο πίσω τις σπουδές μου λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Όταν δεν ασχολούμαι με το ταεκβοντό, που δεν γίνεται συχνά αυτό, μου αρέσει να ξεκουράζομαι, να περνάω χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ και δεν βλέπω τόσο συχνά λόγω προπονήσεων και αγώνων…

ΕΡ: … αντιλαμβάνομαι δηλαδή ότι είναι δύσκολο να συνδυαστεί ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου με τις σπουδές. Σκοπεύεις να συνεχίσεις και πως φαντάζεσαι τον Απόστολο με το τέλος της καριέρας σου;
ΑΠ: Είναι αρκετά δύσκολο γιατί δεν μένει χρόνος και για τα δύο. Ευτυχώς τελείωσα με τα υποχρεωτικά μαθήματα και πλέον δεν χρειάζεται να βρίσκομαι συνέχεια στο Πανεπιστήμιο. Το ταεκβοντό είναι τρόπος ζωής για μένα. Και τα μελλοντικά μου πλάνα έχουν να κάνουν με το άθλημα που αγαπώ και υπηρετώ από μικρός. Θέλω να ασχοληθώ με το ταεκβοντό και μετά το τέλος της καριέρας μου. Είναι μεγάλος στόχος και κίνητρο για μένα, να μεταλαμπαδεύσω όλα όσα έχω μάθει, στις επόμενες γενιές αθλητές. Να μεταδώσω στις επόμενες γενιές, όλα όσα κατάφερα να μάθω ως αθλητής. Η προπονητική, με το τέλος της καριέρας μου, είναι το μεγάλο μου στοίχημα.

ΕΡ: Τι θα συμβούλευες ένα μικρό παιδί που αρχίζει τώρα το ταεκβοντό;
ΑΠ: Να πιστεύει στον εαυτό του. Είναι το Α και το Ω. Επιπροσθέτως χρειάζεται σκληρή δουλειά υπομονή. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι δύσκολος, αλλά η θέα είναι μοναδική.

ΕΡ: Στην πορεία αυτή, αρκετοί άνθρωποι φαντάζομαι ότι στάθηκαν στο πλευρό σου. Εκτός από τον προπονητή σου, στον οποίο αναφέρθηκες πριν λίγο, θα ήθελες να πεις ευχαριστώ σε κάποιον άλλον;
ΑΠ: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται πίσω απ` όλα όσα έχω πετύχει έως τώρα. Εκτός από τον δάσκαλό μου, δίπλα μου σε κάθε βήμα, από την πρώτη κιόλας ημέρα, βρίσκεται η οικογένειά μου. Όπως επίσης και ο σύλλογός μου, οι φίλοι μου Αργύρης Διάφας που είναι γυμναστής, οι φυσιοθεραπευτές Στέλιος Μεχτερίδης και Σμάρω Βαβουλίδου. Και φυσικά όλος ο κόσμος που στηρίζει την προσπάθεια μας.

ΕΡ: Στερήθηκες πράγματα σε όλη αυτήν την διαδρομή; Διασκέδαση, παρέες; Ή τελικά είναι μύθος και όλα μπορούν να γίνουν με σωστό προγραμματισμό;
ΑΠ: Δεν θεωρώ ότι στερήθηκα. Πιστεύω ότι με σωστό προγραμματισμό και θέληση γίνονται όλα. Ίσως δεν βγαίνω για διασκέδαση τόσο συχνά όσο οι συνομήλικοί μου, αλλά ο καθένας θέτει τις προτεραιότητές του. Και για μένα το ταεκβοντό είναι η πρώτη!

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση