Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» – Δημ. Κλείδη

5 Min Read

Η δεκαετία του 1950 ήταν η περίοδος, κατά την οποία, οι ομάδες της Κοζάνης προσπαθούσαν να «μοντάρουν» το πιο κατάλληλο αγωνιστικά σχήμα, από πλευράς εμψύχου υλικού, δεδομένου ότι αυτό – εξ αιτίας ποικίλων λόγων, όπως σπουδές, στράτευση, επαγγελματική αποκατάσταση κ.α. – δεν ήταν μόνιμο και για τον πρόσθετο ακόμη λόγο ότι το ποδόσφαιρο τότε ήταν καθαρά ερασιτεχνικό, χωρίς δεσμεύσεις, με μόνο κίνητρο την ιδεολογία. Είναι γεγονός ότι οι αγνωνιζόμενοι την εποχή εκείνη έπαιζαν για την… «φανέλλα» και μόνο του Συλλόγου!…
Βέβαια, οι ομάδες φρόντιζαν να διατηρούν την «σπονδυλική στήλη», με 5-6 βασικούς και σταθερούς ποδοσφαιριστές. Από εκεί και πέρα, δοκίμαζαν και χρησιμοποιούσαν νέα παιδιά, που είχαν πρωτίστως την θέληση να σταθεροποιηθούν στη βασική ενδεκάδα του Συλλόγου τους και στη συνέχεια να καταξιωθούν στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όχι μόνο το τοπικό, αλλά και το ευρύτερο.
Γι’ αυτό, ήταν σύνηθες το φαινόμενο, οι ομάδες να παρουσιάζουν στις συνθέσεις τους, από αγώνα σε αγώνα, οβιδιακές μεταμορφώσεις, όχι μόνο μεταξύ των αγωνιζομένων ποδοσφαιριστών, αλλά – όχι λίγες φορές – και μεταξύ των θέσεων που κατελάμβαναν στην ενδεκάδα, ανάλογα με τις ανάγκες, τις καιρικές συνθήκες, τους αντιπάλους κ.α., που θα αντιμετώπιζαν.
Έτσι, υπήρχαν ποδοσφαιριστές – «κλειδιά», οι οποίοι μπορούσαν να αγωνισθούν σε οποιαδήποτε θέση, με πρώτον και καλλίτερο τον Τάσο Εμμανουηλίδη του Ολυμπιακού, ο οποίος έπαιξε από τερματοφύλακας μέχρι… ακραίος επιθετικός!…
Οι παρατιθέμενες φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τα παραπάνω!…

Ο Μακεδονικός Κοζάνης, με μία από τις συνθέσεις του, κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1952-53, τότε δηλαδή που προσπαθούσε να βρει το κατάλληλο αγωνιστικά σχήμα, για τους αγώνες του.
Διακρίνονται από αριστερά οι: Αρμάνδος Τζιούτζιος, Αντώνης Πηγαδάς (Ρέντας), Μάκης Κουκουμπέσης, Γιώργος Σιόγκας, Τάκης Κυρατσούς (Σερέτης), Βασίλης Σαμπανόπουλος, Χάριλαος Χλιάπας, Λώλος Βαρδάκας, Γιάννης Τριανταφύλλου, Τέλης Διάφας και Κώστας Κυράνος.
Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή, ο Μακεδονικός είχε αγωνιστικά σημαντικές επιτυχίες στο πρωτάθλημα ΒΔ Μακεδονίας και μάλιστα είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς από τους αντιπάλους του, έτσι ώστε αγωνιστικά να αναδεικνύεται πρωταθλητής της περιόδου εκείνης. Για τυπικούς όμως λόγους και συγκεκριμένα λόγω του ότι ο Τέλης Διάφας είχε υπογράψει το 1945 δελτίο αθλητικής ιδιότητος στον ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης, ο οποίος κάθε χρόνο επεσήμαινε το δελτίο αυτό, δημιουργήθηκε θέμα αντικανονικής του συμμετοχής στο πρωτάθλημα ΒΔ Μακεδονίας και ύστερα από ένσταση του Συλλόγου της Ελλάδος Φλωρίνης, ακυρώθηκαν τα επιτυχή αποτελέσματα του Μακεδονικού και πρωταθλήτρια ανεδείχθη η Ελλάδα Φλωρίνης.

Άλλη μία σύνθεση του Μακεδονικού Κοζάνης, την περίοδο 1953-54, με τις διαφοροποιήσεις των ποδοσφαιριστών του στη βασική σύνθεση της ομάδος.
Στη φωτογραφία, που έχει ληφθεί στο γήπεδο της Καστοριάς, σε αγώνα του Μακεδονικού της περιόδου εκείνης, διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι ποδοσφαιριστές: Απόστολος Δεμσερής, Λάζαρος Καλώτας, Κώστας Κυράνος, Γιάννης Στεφανίδης, Τάκης Κυρατσούς, Λώλος Βαρδάκας, Τέλης Διάφας, Θεόδωρος Εσπερίδης (Ντόντος) και καθήμενοι από αριστερά οι: Αρμάνδος Τζιούτζιος (με τη μπάλα στα χέρια του), Τάκης Αποστολίδης και Γιώργος Δήμου.
Επίσης όρθιοι, στο άκρο αριστερά ο Σύμβουλος της ομάδος Κώστας Τσιμπέρης και στο άκρο δεξιά ο Κώστας Γκέκας. Ακόμη, καθήμενοι οι δύο μασκότ της ομάδος, αριστερά ο Νίκος Βαρδάκας και δεξιά ο Μανώλης Λάκκας.

Ο Ολυμπιακός Κοζάνης, με μία από τις πολλές συνθέσεις, κατά την περίοδο 1956-57, όταν ανεδείχθη πρωταθλητής ΒΔ Μακεδονίας, για πρώτη φορά μεταπολεμικά.
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Τάκης Ξανθόπουλος, Κώστας Γκατζόφλιας, Ανανίας Μπέσσας, Τάσος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Τάκης Δακής, Τάκης Καράτζιας, Γιάννης Κωφίδης, Μωϋσής Γεροντίδης και καθήμενοι από αριστερά οι: Τηλέμαχος Σπανίδης, Μπάμπης Γαβριηλίδης, Γιάννης Παπαντωνίου, Μπουτίδης, Χαρίλαος Κουτσιμάνης και Κώστας Νινιώτας.
Την περίοδο εκείνη, στις τάξεις του Ολυμπιακού είχαν εγγραφεί και αγωνίζονταν μερικοί ποδοσφαιριστές άλλων περιοχών, οι οποίοι εξεπλήρωναν την στρατιωτική τους θητεία σε μονάδες του Β’ Σώματος Στρατού, που είχε έδρα την Κοζάνη. Μεταξύ αυτών, στη φωτογραφία είναι και ο στρατευμένος ποδοσφαιριστής Μπουτίδης.

Μία ενδεκάδα του Ολυμπιακού Κοζάνης, την περίοδο 1957-58, κατά την οποία, για δεύτερη συνεχή χρονιά μεταπολεμικά, ο Ολυμπιακός ανεδείχθη πρωταθλητής ΒΔ Μακεδονίας.
Χαρακτηριστική είναι η εκ των ενόντων κατάρτιση της σύνθεσης, λόγω των αναφυέντων προβλημάτων, σε αγώνα πρωταθλήματος, κατά τον οποίον, ο Ολυμπιακός, λόγω τραυματισμών και απουσιών βασικών ποδοσφαιριστών του, κατήλθε στον αγώνα, με διαφοροποιημένη σύνθεση.
Στη φωτογραφία, τα δίχτυα της εστίας του Ολυμπιακού, υπερασπίστηκε και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία ως τερματοφύλακας, ο Τάσος Εμμανουηλίδης!…
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Αδάμος Παπαδόπουλος, Ζελελίδης (στρατευμένος άλλης περιοχής), Τάσος Εμμανουηλίδης, Τάκης Ξανθόπουλος, Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Κώστας Νινιώτας και καθήμενοι από αριστερά οι: Γιάννης Κωφίδης, Τηλέμαχος Σπανίδης, Γιάννης Βελεντσάης, Πλάτων Φάκας και Αθανάσιος Καραμάρκος.

Μοιραστείτε την είδηση