Στιγμιότυπα της ιστορίας του Ολυμπιακού και Μακεδονικού Κοζάνης -Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες». Του Δημ. Κλείδη

5 Min Read

O φωτογραφικός φακός παρουσιάζει παρακάτω δύο στιγμιότυπα από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950 και άλλα δύο επίσης από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960.
Τα στιγμιότυπα της δεκαετίας του 1960 έχουν σχέση με τις δύο τοπικές ομάδες, του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού, οι οποίες είχαν αρχίσει να ανανεώνουν το έμψυχο υλικό τους και προωθούσαν στις βασικές ενδεκαδές τους, νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Τα στιγμιότυπα της δεκαετίας του 1950 απεικονίζουν κάτι διαφορετικό – γιατί όχι και προτότυπο – καθώς εμφανίζεται σε ένα από αυτά, μία μερίδα ποδοσφαιριστών του Μακεδονικού, με ομοιόμορφες στολές, πλαισιώνοντας τον Πρόεδρό τους Γιάννη Χατζηγιαννάκη, να ετοιμάζονται να παρελάσουν, κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, το έτος 1955, ενώ στο άλλο στιγμιότυπο εμφανίζεται μία από τις συνθέσεις μικτής ομάδας μαθητών – ποδοσφαιριστών του Βαλταδωρείου Γυμνασίου και της Εμπορικής Σχολής Κοζάνης, την περίοδο 1953-54, τότε, που τα παραπάνω Εκπαιδευτικά Ιδρύματα λειτουργούσαν παράλληλα και ως αθλητικές κυψέλες, κατ’ εφαρμογή του ρητού: «Νους υγιής, εν σώματι υγιεί»!…

Η φωτογραφία δείχνει μία μικτή ομάδα μαθητών – ποδοσφαιριστών του Βαλταδωρείου Γυμνασίου και της Εμπορικής Σχολής Κοζάνης, κατά την περίοδο 1953-54.
Την εποχή εκείνη, αρκετοί ποδοσφαιριστές των δύο παραπάνω Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αποτελούσαν βασικά στελέχη των τοπικών ομάδων, του Ολυμπιακού και του Μακεδονικού.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι μαθητές – ποδοσφαιριστές αντιμετώπιζαν, σε φιλικές συναντήσεις, για φιλανθρωπικούς κυρίως σκοπούς, τους εξωσχολικούς συμπαίκτες των ομάδων τους, αλλά και τους στρατευμένους ποδοσφαιριστές του Β.Σ. Στρατού, που είχε έδρα την Κοζάνη.
Στη φωτογραφία, διακρίνονται από αριστερά οι: Κώστας Χαριτωνίδης, Γιώργος Παπαχρήστου, Γιάννης Τριανταφύλλου, Γιώργος Ιωαννίδης, Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Γιάννης Βελεντσάης, Μωϋσής Γεροντίδης, Τάκης Καράτζιας, Ν. Νιάκας, Πλάτων Φάκας και Τηλέμαχος Σπανίδης. Καθήμενοι οι εκτελούντες χρέη «προπονητού» Τόμης Τζαμπίρης και Τιμόθεος Πουταχίδης.

Δεν ήταν σύνηθες φαινόμενο ποδοσφαιρική ομάδα να παρελαύνει, όπως τα σχολεία, ο Στρατός και άλλες οργανώσεις, στη διαρκεια Εθνικών και Τοπικών Επετείων, στην πόλη μας.
Γι’ αυτό και η εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του Μακεδονικού Κοζάνης, κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, το 1955, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη μεταξύ των Κοζανιτών, φιλάθλων και μη, καθώς ήταν ένα γεγονός προτότυπο και ασυνήθιστο.
Η εμφάνιση εκείνη των ποδοσφαιριστών του Μακεδονικού, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1955, έδειχνε, εκτός των άλλων, ότι η αθλητική οικογένεια τιμούσε τη μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων προγόνων μας, οι οποίοι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη, για την απελευθέρωση του τόπου μας.
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι: Λώλος Βαρδάκας, Κώστας Κυράνος, Τάκης Κυρατσούς, Γιάννης Τριανταφύλλου, Λάζαρος Καλώτας, Τέλης Διάφας, έχοντας στο μέσον τον δραστήριο Πρόεδρό τους και μετέπειτα Πρόεδρο της ΕΠΣΒΔ Μακεδονίας, Γιάννη Χατζηγιαννάκη.

Την περίοδο 1961-62 ο Ολυμπιακός Κοζάνης είχε αναδειχθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά και πέμπτη συνολικά, μετά τον πόλεμο, πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας.
Έτσι, συμμετείχε δικαιωματικά στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, στοχεύοντας, για μία ακόμη φορά, την άνοδό του στην Α’ Εθνική Κατηγορία, χωρίς τελικά να ευοδωθούν οι προσπάθειές του, αφού στον αγώνα «μπαράζ» της 1ης Απριλίου 1962, στο γήπεδο Χαριλάου Θεσ/νίκης, απέναντι στον Πιερικό Κατερίνης, ηττήθη με 1-0.
Την περίοδο εκείνη, ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να ανανεώνει το έμψυχο υλικό του, προωθώντας στην βασική 11άδα του νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Γιώργος Ιωαννίδης (κρατώντας το κύπελλο, μετά την ανάδειξη του Ολυμπιακού ως πρωταθλητού ΒΔ Μακεδονίας), Ζαχαρίας Ρατσίσκας, Μωϋσής Γεροντίδης, Παύλος Τσακιρίδης, Βαγγέλης Σανόπουλος, Παναγιώτης Σπανίδης και καθήμενοι από αριστερά οι: Πλάτων Φάκας, Τηλέμαχος Σπανίδης, Γιάννης Κωφίδης, Μπάμπης Γαβριηλίδης και Χαρίλαος Κουτσιμάνης.

Ανανέωση στο έμψυχο υλικό του, είχε πραγματοποιήσει και ο Μακεδονικός Κοζάνης την περίοδο 1961-62, προσπαθώντας στο Πρωτάθλημα της ΒΔ Μακεδονίας να καταλάβει μία από τις προνομιούχες θέσεις, που οδηγούσαν στην Β’ Εθνική, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Αντίθετα, σημαντικές επιτυχίες είχε σημειώσει την περίοδο εκείνη, στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Έτσι, είχε αποκλείσει διαδοχικά, τον Άρη Πτολεμαΐδος με 2-1, τον Πτολεμαίο Πτολεμαΐδος με 3-0, τον Νικηφόρο Φλωρίνης με 2-1, την Βέροια με 5-2, τον Εδεσσαϊκό με 2-1, για να σταματήσει τη νικηφόρο προέλασή του, ο ΠΑΟΚ στη Θεσ/νίκη, αποκλείοντάς τον, με 1-0, στις 8 Απριλίου 1962.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Γιάννης Τριανταφύλλου, Μανώλης Δεληβοριάς, Σμυρναίος, Τάκης Μάστορας, Ρούλης Καλλιανιώτης, Θανάσης Στραβού, Γιάννης Κυρατσούς και καθήμενοι από αριστερά οι: Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κουντουράς, Ζήσης Βαρδάκας και Χρήστος Γκάζης.

Μοιραστείτε την είδηση