Όχι άλλες τέτοιες δεκαετίες

3 Min Read

Άσχημα ξεκίνησε για τον ελληνισμό ετούτος ο αιώνας. Με την πρώτη δεκαετία του να σφραγίζεται από την μεγάλη οικονομική κρίση, την ουσιαστική χρεοκοπία και τα μνημόνια. Συνεχίζοντας μια πικρή εναλλαγή δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα.
*** Στην πρώτη δεκαετία η Ελλάδα ζούσε υπό το κράτος του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
*** Η δεύτερη ήταν η μοναδική εντυπωσιακώς κερδοφόρα. Είχαμε την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.
***Αμέσως μετά ακλούθησε η πιο οδυνηρή δεκαετία, η τρίτη, χάρη στα τραγικά λάθη των ανακτόρων και την απουσία του Βενιζέλου από την εξουσία: Η Μικρασιατική Καταστροφή.
*** Η τέταρτη ήταν μίζερη, με την Ελλάδα να βιώνει μια πολύχρονη δικτατορία, με ξερονήσια και …ρετσινόλαδο.
*** Πικρή και μαύρη και η πέμπτη δεκαετία. Την περήφανή νίκη στο αλβανικό μέτωπο, ακλούθησε η κατοχή. Με τον λιμό, τους μαυραγορίτες, τους δοσιλόγους. Αλλά και με μια εθνική αντίσταση που τελικώς απαξιώθηκε. Και με ακόμη τραγικότερο επίλογο τον εμφύλιο σπαραγμό. Μοναδικό κέρδος η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
*** Η έκτη ήταν εποχή της «ψωροκώσταινας». Των τρύπιων παπουτσιών, των χιλιομπαλωμένων ρούχων, των συσσιτίων της ξένης βοήθειας και της μαζικής μετανάστευσης. Αλλά και του αστυνομικού κράτους, των στρατοδικείων, των φυλακίσεων, της Μακρονήσου .
*** Πάνω που η ζωή άρχισε να καλυτερεύει, στην έβδομη δεκαετία, χάρη στο γεγονός ότι ένας δεξιός πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έκανε …σοσιαλιστική πολιτική, με τεράστιες κρατικές επενδύσεις, από τα «Ξενία» που ήταν τα θεμέλια της τουριστικής βιομηχανίας μας, ως τις βιομηχανίες λιπασμάτων, ζάχαρης κλπ, και ενώ ζούσαμε μια πολιτιστική άνθιση, μας πλάκωσε η μαυρίλα της απριλιανής δικτατορίας.
*** Η όγδοη, ήταν άλλη μια επώδυνη δεκαετία. Το έπος του πολυτεχνείου ακλούθησε η χούντα Ιωαννίδη. Που άνοιξε την κερκοφόρα για να εισβάλει ο Αττίλας στην Κύπρο. Όπερ οδήγησε στη κατάρρευση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
*** Με πολλές ελπίδες ξεκίνησε η ένατη δεκαετία, όταν ο λαός επίστεψε στο όραμα της Αλλαγής δίνοντας ισχυρή εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που οι ηγέτες του δεν τίμησαν το «συμβόλαιο με τον λαό». Είτε ξέχασαν όσα υπόσχονταν, είτε, κάποιοι, «έπεσαν στην μαρμίτα».
*** Η ύστατη δεκαετία πρόσθεσε και άλλα χρέη, με σπατάλες, που οδήγησαν τελικώς στην μεγάλη χρεοκοπία.
Ας ελπίσουμε ότι, στον απολογισμό των μεταγενεστέρων, οι δεκαετίες που έρχονται θα έχουν καλύτερο πρόσημο.

Μοιραστείτε την είδηση