Οδηγίες για την αγορά τροφίμων την περίοδο των Χριστουγέννων. Της Βούλας Αγραφιώτη*

4 Min Read

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών και όλοι ανυπομονούμε να προμηθευτούμε τα εκλεκτά εδέσματα που θα γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: γαλοπούλα, χοιρινό και άλλα κρέατα, σαλάτες, τυριά, αλλαντικά, γλυκά. Ωστόσο, θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η αγορά τροφίμων πολλές φορές εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να μας χαλάσουν τις γιορτές.

Καταρχάς, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στις θερμοκρασίες που συντηρούνται όλων των ειδών τα κρέατα και τα σφάγια. Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη σε θερμοκρασίες μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ του κατεψυγμένου σε θερμοκρασίες από –18ºC και κάτω. Σχετικά με τις γαλοπούλες αυτές διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες. Οι νωπές γαλοπούλες, πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και όχι σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους, ενώ οι κατεψυγμένες σε θερμοκρασίες κάτω από τους -18οC. Οι συσκευασμένες γαλοπούλες είτε νωπές είτε κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν το σήμα καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης ευκρινώς γραμμένη. Στην περίπτωση της φρέσκιας γαλοπούλας, οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τους κανόνες υγιεινής του καταστήματος από το οποίο την αγοράζουν, για παράδειγμα αν ο πωλητής φοράει γάντια και αν η γαλοπούλα τεμαχίζεται σε ξεχωριστή επιφάνεια εργασίας, πάνω στην οποία δεν πρέπει να τεμαχίζονται άλλα κρέατα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Επίσης, οι φρέσκιες εγχώριες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες, να έχουν αφαιρεθεί τα φτερά, και να έχουν σήμα καταλληλότητας. Σε ό,τι αφορά τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων που πωλούνται ολόκληρα, αυτά θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν κρέας και κρεατοσκευάσματα που συντηρούνται σε ψυγεία και δεν είναι κρεμασμένα σε τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
Αναφορικά με τα τυροκομικά, αυτά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Τα συσκευασμένα τυριά, θα πρέπει να έχουν σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και φυσικά να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης. Τα προϊόντα με φυτικά λιπαρά, αντί ζωικών, είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και γι’αυτό θα πρέπει να πωλούνται σε ξεχωριστούς χώρους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι έτοιμες κομμένες συσκευασμένες σαλάτες όπως επίσης και οι «αλοιφές» που συνοδεύουν το κρέας π.χ. τζατζίκι, τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κ.α. θα πρέπει να συντηρούνται εντός ψυγείου.
Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες σχετικά με την αγορά τροφίμων και κυρίως να δίνουν βαρύτητα στις συνθήκες υγιεινής των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, στο χειρισμό των τροφίμων από το προσωπικό, στην καθαριότητα των χώρων και του εξοπλισμού. Αγοράζουμε τα τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα καταστήματα και αποφεύγουμε αγορές από πωλητές για τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων τους.
Επίσης, ας μην αγοράσουμε πληθώρα τροφίμων που δε θα καταναλωθούν και μετά θα πεταχτούν λόγω περασμένης ημερομηνίας λήξης. Όταν κάνουμε τις αγορές μας, καλό θα ήταν να αγοράζουμε τελευταία τα ευαλλοίωτα προϊόντα και να τα τοποθετούμε το συντομότερο στο οικιακό ψυγείο ή στην κατάψυξη. Η απόψυξη των κρεάτων πριν μαγειρευτούν πρέπει να γίνεται εντός του ψυγείου και όχι πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή με ζεστό νερό.
Μικρές και απλές οδηγίες για να έχουμε Καλά Χριστούγεννα!
Η Βούλα Αγραφιώτη είναι M.Sc. Γεωπόνος Επιστήμης και
Τεχνολογίας τροφίμων Α.Π.Θ., Πιστοποιημένη Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ

Μοιραστείτε την είδηση