Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους

2 Min Read

H εορταστική περίοδος του Δωδεκαημέρου, από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβίωση του δρώμενου των Μωμόγερων.

Το έθιμο αυτό το έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι και συνδέεται με την ισχυρή παράδοση που κράτησαν ζωντανή οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Λέγεται ότι κατά τον ερχομό τους εδώ οι κάτοικοι του χωριού Λιβερά της ορεινής Τραπεζούντας, ανάμεσα στα λιγοστά υπάρχοντα που πήραν μαζί τους είχαν εγκόλπια και περικεφαλαίες των Μωμόερων.

Οι θίασοι των Μωμόγερων αποτελούνται από μια ομάδα νεαρών που είναι οι χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές, οι οποίοι πειθαρχούν στις εντολές και εκτελούν παραγγέλματα του αρχηγού της ομάδας. Πρωταγωνιστές είναι η νύφη, ο διάβολος, ο γιατρός και ο γέρος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προσπαθήσει να κλέψει τη νύφη. Το κλέψιμο της νύφης είναι κοινό, το συναντά κανείς σε όλες τις παραλλαγές του εθίμου και σηματοδοτεί την κορύφωση του δρώμενου.

Το περιεχόμενο των παραστάσεων του θιάσου είναι κατά κανόνα κωμικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει και κοινωνικές διαστάσεις.

Το έθιμο αναβιώνει σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης (Τετράλοφο, Άγιο Δημήτριο, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι) την περίοδο των γιορτών μέχρι τα Φώτα.
Οι φωτογραφίες από τον Τετράλοφο, τον Άγιο Δημήτριο και το Καρυοχώρι.
Μοιραστείτε την είδηση