Πανδημία κορωνοϊού: Υπομονή, μετά το Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση! Του Καθηγητή Ιατρικής Χαρίσιου Κ. Μπουντούλα

10 Min Read

«Ο πειρασμός να εγκαταλείψεις είναι μεγαλύτερος λίγο πριν τη νίκη»- Κινέζικη Σοφία

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν προταθεί, και σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί, ορισμένα μέτρα, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όσο όμως ο καιρός περνά και τα μέτρα συνεχίζονται, επέρχεται κάματος, αρχίζει η αμφιβολία για την ορθότητα των μέτρων, αν είναι απαραίτητα, αν κερδίζουμε κάτι από αυτά τα μέτρα και πολλά άλλα. Μέσα σε αυτόν τον κάματο και την αβεβαιότητα, αρχίζουν και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως π.χ. ότι δεν υπάρχει πανδημία, πως ο ιός έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο για να εκμεταλλευτούν ορισμένοι την κατάσταση, ότι τα μέτρα που συνιστούνται δεν έχουν καμία αξία και πολλά άλλα, που αντί να βοηθήσουν την όλη κατάσταση ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Πίσω από αυτές τις συνωμοσίες συνήθως κρύβονται περίεργοι και προβληματικοί άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν κάτι, έστω και αν γνωρίζουν πως με αυτά που λένε ενδεχομένως θα αυξηθεί ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η επιδημία, θα αρρωστήσουν περισσότερα άτομα, και θα πεθάνουν περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, και επειδή όπως λέγεται η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα συμβεί και στο μέλλον. Όλες αυτές οι θεωρίες φυσικά είναι αντίθετες με τις απόψεις της Ιατρικής επιστήμης.

Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι η Ιατρική επιστήμη είναι αλάνθαστη. Κατά καιρούς υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν λανθασμένες απόψεις «ουδείς αναμάρτητος». Εφόσον όμως η επιστήμη εξελίσσεται και λανθασμένες απόψεις αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις, τα λάθη διορθώνονται και κατά κανόνα η πορεία της Ιατρικής είναι ανοδική. Η επιστήμη γενικά και η Ιατρική επιστήμη ειδικά, βασίζονται σε δεδομένα και όχι σε αβάσιμες απόψεις  χωρίς  αποδείξεις.

Η Ιατρική επιστήμη σήμερα έχει σημειώσει τόσο μεγάλη πρόοδο, ώστε πριν από μερικές δεκαετίες θα ήταν αδύνατο να προβλέψεις  ακόμα και ο νους με την πιο τολμηρή φαντασία. Αυτή η πρόοδος της Ιατρικής, είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα νοσήματα που παλαιότερα μάστιζαν την ανθρωπότητα, όπως π.χ. τα λοιμώδη νοσήματα της παιδικής ηλικίας, ο ρευματικός πυρετός με τις βαλβιδοπάθειες, το έλκος στομάχου, η ελονοσία, η φυματίωση και πολλά άλλα να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαφανιστούν στα αναπτυγμένα κράτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής από τα 40 με 45 χρόνια που ήταν το 1850 με 1900 σχεδόν στα 80 χρόνια σήμερα. Ο μέσος όρος ζωής από το 1850 αυξάνει κατά 2.5 χρόνια ανά δεκαετία. Στο Βελβεντό το 1947, ο μέσος όρος ζωής (από τότε υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία) ήταν 59.2 χρόνια, το 2009 είχε φτάσει στα 78.3 χρόνια (δύο χρόνια παραπάνω από το μέσο όρο του Ελληνικού πληθυσμού) και από το 1947 ως το 2009 αυξάνονταν κατά 3.1 χρόνια ανά δεκαετία. Αυτά τα γεγονότα κανένας δεν μπορεί να  τα αμφισβητήσει, καθώς και το ότι η Ιατρική, με τις όποιες ατέλειες, έχει δώσει όχι μόνο χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια.

Τα προληπτικά μέτρα που συνιστά η Ιατρική επιστήμη σήμερα, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, για να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό. Φυσικά υπάρχει κάματος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Όταν υπάρχουν καταιγίδες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο καθένας πηγαίνει σε μέρη που του παρέχουν ασφάλεια χωρίς να του το επιβάλλουν. Ο κορωνοϊός όμως είναι αόρατος και γι’ αυτό το λόγο μας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επικίνδυνος και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κορωνοϊός δεν έχει ημερολόγιο ή εορτολόγιο, δεν αναγνωρίζει Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμους, βαφτίσια ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο κορωνοϊός κάνει τη δουλειά του όπως του υπαγορεύει η φύση, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά Φυσική – Χημεία – Βιολογία και γι’ αυτό το λόγο ακολουθεί πιστά τους κανόνες της Φυσικής – Χημείας – Βιολογίας χωρίς εξαίρεση. Δεν αναγνωρίζει πλούσιους ή φτωχούς, δεν αναγνωρίζει πολιτικά κόμματα, αξιώματα ή άλλα καθεστώτα, και δεν σέβεται τις απόψεις κανενός παρά μόνο τους κανόνες της φύσης. Μόνο οι ζώντες οργανισμοί που είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοσθούν στις αλλαγές της φύσης από καταβολής κόσμου, μόνο αυτοί κατάφεραν να επιβιώσουν. Όσοι οργανισμοί δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της φύσης, έχουν εξαφανιστεί. Η φύση ποτέ δεν θα προσαρμοστεί στις δικές μας ανάγκες. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε αυτή αν θέλουμε να επιβιώσουμε, γιατί αλλιώς θα χαθούμε. Ο Θεός συγχωρεί πάντα, ο άνθρωπος συγχωρεί αρκετές φορές, η φύση όμως δε συγχωρεί ποτέ!

Σε μια οργανωμένη και ευνομούμενη κοινωνία, ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να αποβλέπει μόνο στο δικό του συμφέρον, αλλά και στο καλό του συνόλου. Στο Βελβεντό έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις αρχές με «το Βελβεντινό πνεύμα», όπου ο ένας βοηθάει τον άλλο (αλληβόθεια) χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα και όλοι μαζί συμμετέχουμε στις κοινές προσπάθειες για το καλό του τόπου. Καλύτερη βοήθεια από το να προστατέψουμε την υγεία του συνανθρώπου μας δεν υπάρχει. Τα μέτρα που λαμβάνονται για να μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό δεν μας στερούν την ελευθερία, αλλά είναι απαραίτητα για το καλό όλων μας. Η προστασία του διπλανού μας είναι υποχρέωση και όχι πράξη που μας στερεί την ελευθερία. Οι κοινωνίες που προοδεύουν έχουν κοινωνική συνείδηση και οι πολίτες της δεν λειτουργούν ως μεμονωμένα άτομα αλλά ως σύνολο «η ισχύς εν τη ενώσει». Όταν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματάμε στο κόκκινο φως, να φοράμε τις ζώνες ασφαλείας όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο, να μην περπατούμε στη μέση του δρόμου όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα, να μην οδηγούμε μεθυσμένοι και πολλά άλλα δεν είναι στέρηση της ελευθερίας, αλλά μέτρα για το καλό όλων μας.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένα μέτρα που έχουν προταθεί για να μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου. Για να υπάρχει συντονισμός και για να μην υπάρξει σύγχυση, οδηγίες πρέπει να δίνονται μόνο από τους υπεύθυνους ειδικούς που έχει ορίσει η πολιτεία. Επίσης είναι γνωστό ότι, κατά γενικό κανόνα, νεαρά και υγιή άτομα δεν νοσούν τόσο βαριά από τον κορωνοϊό όσο άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενη νόσο. Δυστυχώς όμως, έχουν περιγραφεί ακόμα και θάνατοι από τον κορωνοϊό σε νεαρά υγιή άτομα. Επιπλέον οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη νόσο του κορωνοϊού ακόμα δεν έχουν καθοριστεί ακριβώς και κανείς δεν γνωρίζει αν και τί υπολείμματα θα αφήσει η νόσος στα διάφορα όργανα, π.χ. την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και άλλα. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η νόσος από τον κορωνοϊό είναι τελείως αθώα (πράγμα που δεν συμβαίνει) στους νέους, αυτοί θα μεταδώσουν τη νόσο στους γονείς τους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες, καθώς και σε άλλα φιλικά και συγγενικά άτομα με καταστρεπτικές συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον η ταχεία εξάπλωση του ιού θα έχει ως συνέπεια να εξαντληθεί η νοσοκομειακή επάρκεια με αποτέλεσμα συνάνθρωποί μας να πεθαίνουν στο δρόμο.  Επίσης,  έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε αυτούς που μας προστατεύουν και αγωνίζονται νυχθημερόν να μας κρατήσουν στη ζωή αν αρρωστήσουμε. Γιαυτό όλοι μας, προς το παρόν τουλάχιστον, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί στο θέμα. Το μέλλον όμως φαίνεται αισιόδοξο. Μέχρι τώρα (20 Νοεμβρίου 2020), υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, από δύο διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες (Pfizer και Moderna) τα οποία σύντομα θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές και θα μας προφυλάξουν από τον κορωνοϊό εφόσον εμβολιαστούμε. Πολλά άλλα ανάλογα εμβόλια έρχονται σύντομα. Κατά συνέπεια, αν πάνε όλα καλά, μέσα σε ένα χρόνο περίπου από τώρα, θα έχουμε επανέλθει σχεδόν στον προηγούμενο  τρόπο ζωής. Υπομονή, γιατί μετά το Γολγοθά που ζούμε τώρα, σύντομα θα έλθει και η Ανάσταση.

Θα είναι κρίμα να εγκαταλείψουμε τη μάχη  λίγο πριν από τη νίκη. Υπομονή, αύριο ξημερώνει άλλη μέρα, αύριο όλα θα είναι καλύτερα.

Χαρίσιος Κ. Μπουντούλας, MD, Dr, Dr Hon

Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine and Pharmacy (emeritus)

The Ohio State University, Columbus Ohio, USA

Honorary Professor, Academician (an. mem.)

 

Μοιραστείτε την είδηση