Δε φταίει η τέφρα για το χρώμιο στα νερά λέει το ΕΜΠ κόντρα στο ΑΠΘ-Τα φυσικά πετρώματα δείχνει ως αίτιο

straboy
από straboy
3 Min Read

Η παρουσίαση της μελέτης για το εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΗ απο το Εργαστήριο Ορυκτολογίας Πετρολογίας Κοιτασματολογίας του ΕΜΠ έγινε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογικών Επιστημών Μαρία Περράκη “βρήκαμε υψηλές συγκεντρώσεις σε χρώμιο σε γεωτρήσεις του Αγίου Δημητρίου, της Ακρινής και του Ρυακίου, στο νότιο τμήμα της λεκάνης στα Κοίλα και σε φυσικές πηγές στο Βέρμιο. Δεν βρήκαμε υψηλές συγκεντρώσεις στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στην Καρδιά και στη ΛΙΠΤΟΛ, στο ρέμα Σουλού που ενώ είχαμε μεταφορά τέφρας και θα έπρεπε να εντοπίζαμε πρόβλημα, δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο”.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι η κύρια πηγή χρωμίου στα νερά της περιοχής είναι τα φυσικά πετρώματα “κι εκτιμούμε ότι η επίδραση της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας” τόνισε η κ. Περράκη.
Όλα αυτά ειπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας παρουσίασης των αποτελεσμάτων/ συμπερασμάτων του Ερευνητικού Έργου: «Ορυκτολογική-ορυκτοχημική, πετρολογική και γεωχημική συσχέτιση της παρουσίας βαρέων μετάλλων, με έμφαση στο χρώμιο, στους γεωλογικούς σχηματισμούς (υπερβασικά πετρώματα, λιγνίτης, ενδιάμεσα στείρα) και στα προϊόντα καύσης του λιγνίτη (ιπτάμενη τέφρα), με την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών νερών στα λιγνιτικά πεδία της λεκάνης Σαριγκιόλ».
Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διενήργησε έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης και της ΔΕΥΑΚ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στους υδροφόρους ορίζοντες των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου- Ακρινής και Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης οφείλεται κυρίως στην τέφρα που παράγεται από την καύση του λιγνίτη.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως η μελέτη μπορεί να  παρουσιάστηκε, δεν παραδόθηκε όμως στους φορείς της περιοχής, κάτι που προξένησε την αντίδραση τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά  όσο  και του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Η απάντηση της ΔΕΗ είναι πως η μελέτη δεν έχει παραληφθεί επίσημα από την επιχείρηση, κάτι που θα γίνει μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος αποφασίστηκε να δοθεί στην δημοσιότητα.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη μελετητική ομάδα του ΑΠΘ, που ήταν παρούσα καθώς όπως ανέφεραν υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν, όταν λάβουν την τελική μελέτη.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που βγαίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα από επιστημονικές μελέτες. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την ανάγκη μιας αξιόπιστης επιστημονικής τοποθέτησης,  για να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που μπορεί να γίνει καλύτερα και αποτελεσματικότερα εφόσον υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Μοιραστείτε την είδηση