Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης και τον Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, παρουσίααν το βιβλίο του Γρηγορίου Αθ. Κοντού “Τα μοιρολόγια της Αιανής”, στο Ιστορικό – Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης.

Τα μοιρολόγια της Αιανής αποτελούν το προιόν μιας πολύχρονης σχέσης με τη σκέψη και τη δράση των λαικών γυναικών της Αιανής.Μπορεί,βέβαια,τα μοιρολόγια να εξυπηρετούσαν πρακτικούς σκοπούς,αλλά,αν κανείς ψάξει τον σκληρό πυρήνα της λαικής στιχουργίας τους,θα αντιληφθεί τον εκπληκτικό λόγο και τον παρηγορητικό-θυμοσοφικό χαρακτήρα τους.Πράγματι,τα περισσότερα μοιρολόγια μας,συνθεμένα προφανώς σε ακραίες ανθρώπινες στιγμές,όπως ο θάνατος,συγκλονίζουν με την υψηλή ποιητικότητα και τη λυρική τους δύναμη.Κι ενώ πολλοί συνδέουν συνειρμικά τα μοιρολόγια με τη θλίψη και την απώλεια (θάνατος),μπορώ να πω ότι,ίσα-ίσα,της εδώ ζωής,την οποία αντιδιαστέλλουν με τον θάνατο και την ανεπίστρεπτη αποδημία.
Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page