Παύλος Κρικέλης: Ως αθλητής διέπρεψε, ως προπονητής εμεγαλούργησε, αναδεικνύοντας Πανελληνιονίκες!…

7 Min Read

Κάθε αθλητής έχει στην σταδιοδρομία του ωρισμένες χρονολογίες – σταθμούς, οι οποίες καθορίζουν την όλη πορεία του στο άθλημα, με το οποίο ασχολείται.
Για τον Παύλο Κρικέλη, η πρώτη σημαντική ημερομηνία – σταθμός ήταν η 6η Απριλίου 1973, όταν έλαβε μέρος στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών και εντυπωσίασε από την πρώτη κι’ όλας στιγμή, επισύροντας την προσοχή των ιθυνόντων του Κέντρου.
Ήταν φανερό ότι ένα νέο αστέρι ανέτειλε στον «νεφοσκεπή» ουρανό του ελληνικού στίβου, καθώς σταδιακά το άστρο του Παύλου Κρικέλη «γλυστρούσε» μέσα από τα απειλητικά «σύννεφα» και σκορπούσε το φως και την λάμψη του.Αυτό επιβεβαιώθηκε, με την συμμετοχή του στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών το 1975, όταν μετέσχε αυτού και με μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη φορά, τερματίζοντας 13ος, με χρόνο 2 ωρ. 34’47’’, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ.

Ο Παύλος Κρικέλης, ενώ προπορεύεται στη διάρκεια της διαδρομής του 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου των Αθηνών, το 1975

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις ενδιάμεσες μεγάλες αποστάσεις, ο Παύλος Κρικέλης είχε αξιόλογες επιδόσεις, όπως τα 15’07’’10 στα 5.000 μ., τα 32’13’’ στα 10.000 μ., με τις επιδόσεις αυτές να σημειώνονται σε χωμάτινο στίβο και όχι σε ταρτάν.
Οι ιθύνοντες του στίβου διέβλεπαν στο πρόσωπο του Παύλου Κρικέλη έναν εξελισσόμενο και ανερχόμενο αθλητή, γι’ αυτό και οι προτάσεις μεγάλων Συλλόγων του Κέντρου (με πεισσότερο επίμονο τον Παναθηναϊκό) για μετεγγραφή και εγκατάστασή του στην Αθήνα, ήσαν σε ημερήσια διάταξη. Πλην, όμως, ο φιλότιμος αθλητής μας για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους τις απέρριψε, παραμένοντας στην επαρχιακή «γωνιά», όπου ανδρώθηκε.
Μάλιστα, βρέθηκε μία «Σολωμόντεια» λύση, με την μετακίνησή του, κάθε Σαββατοκύριακο, στην Θεσ/νίκη, όπου –  καθώς είχε περιληφθεί στο κλιμάκιο αθλητών Βορείου Ελλάδος – άρχισε να προπονείται υπό την καθοδήγηση του Εθνικού προπονητού Άνταλ, μαζί με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και άλλους δρομείς.
Στη συνέχεια, την προπόνησή του ανέλαβε ο επίσης Εθνικός προπονητής Ινγκλόϊ, ο οποίος με αναλυτικά προγράμματα παρακολουθούσε την εξέλιξή του.

Στιγμιότυπο από την βράβευση και απονομή κυπέλλου στον πρωτεύσαντα αθλητή, Παύλο Κρικέλη, του ΣΤ’ διανομαρχιακού αγώνα 5.000 μ. επί δημοσίας οδού, τον Αύγουστο του 1973.

Στο διάστημα των μετακινήσεών του στην Θεσ/νίκη, είχε την συμπαράσταση και τις υποδείξεις και των Ελλήνων προπονητών, Σαρασλανίδη Πλούταρχου, Κέλλη Σπυρίδωνα, Παπαϊακώβου Γεωργίου, με τους οποίους ανέπτυξε και προσωπική φιλία, καθώς επίσης, μετέπειτα, κατά τις σποραδικές του μετακινήσεις στην Αθήνα, και με τον Βαλκανιονίκη και Πανευρωπαϊκονίκη Σταύρο Τζιωρτζή, τον Ανδρέα Τζιωρτζή και τον Βαλκανιονίκη Σπύρο Ζαχαρόπουλο. Όλα αυτά, κατά την διάρκεια της πενταετίας (193-78), μετά την πάροδο της οποίας σταμάτησε την ενεργό δράση.
Δεν πήρε όμως, «διαζύγιο» από τους στίβους!… Συνέχισε να δίνει το «παρών», από διαφορετικό «μετερίζι». Θέλησε να ασχοληθεί με την προπονητική, όπως και έγινε. Η προσωπική του ζωή, οι οικονομικές δυσκολίες πέρασαν σε δεύτερη «μοίρα», καθώς η δύναμη της θέλησης για να ακολουθήσει την προπονητική, υπερίσχυε κάθε άλλης. Έτσι, παρακολούθησε 29 σεμινάρια στην Ευρώπη και κυρίως σε Χώρες με ιδιαίτερη ανάπτυξη στον κλασσικό αθλητισμό, όπως Αγγλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία.

Ακόμη ένας τερματισμός σε αγώνα 5.000 μ. του Παύλου Κρικέλη, ο οποίος «κόβει» το νήμα και πάλι πρώτος.
Από το 1981 άρχισε να «μυείται» στην προπονητική, κοντά σε προπονητές δρόμων, παγκοσμίου ακτινοβολίας, όπως στην Αγγλία, κοντά στον προπονητή της Εθνικής, Φράνς Ντίκ. Επίσης, κοντά στον Καθηγηγή Πανεπιστημίου Σάντερλαντ και στον επίσης Καθηγητή Πανεπιστημίου Γουΐλσον. Ακόμη κοντά στον Πέτερ Κόου, πατέρα του μεγάλου δρομέα του ενός μιλίου, Σεμπάστιαν Κόου, ο οποίος, χάρη στον ανταγωνισμό του με τον άλλο σπουδαίο δρομέα, Μπάνιστερ, «έσπασε» το «φράγμα» των 4 λεπτών στο μίλι.
Στην Γιουγκοσλαβία παρακολούθησε σεμινάρια των μεγάλων προπονητών Ντάνια Κούριτσα, Νίκολιτς, Μίχελιτς και άλλων, συναποκομίζοντας από αυτά ό,τι πιο πολύτιμο.
Με τα εφόδια αυτά, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Ελληνικό Κλασσικό Αθλητισμό, καθώς η Πολιτεία του χορήγησε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητού στίβου, επί Γ.Γ.Α. Κίμωνα Κουλούρη και Προέδρου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Γιώργου Κατσιμπάρδη, τιμώντας τον ιδιαιτέρως.
Τιμητικές διακρίσεις του έγιναν δύο φορές από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και τρεις φορές από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κλασσικού Αθλητισμού, για την πολύτιμη προσφορά του.
Η ενασχόλησή του με την προπονητική έγινε με ιδιαίτερο ζήλο και πολύ μεράκι, καθώς ήθλε να παρουσιάσει αθλητές, που θα φθάσουν στην κορυφή, χάρη στις  πολύτιμες γνώσεις του και την μεγάλη εμπειρία του. Ενδεικτικά, ας σημειωθούν τα ονόματα των αθλητών, που ανεδείχθησαν Πανελληνιονίκες.
Κορυφαία είναι η Βαλκανιονίκις, Θεοδωρίδου Ειρήνη, 14 φορές πανελληνιονίκις, με πανελλήνια ρεκόρ στα 800 μ. και 1.500 μ. Μάλιστα, το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.500 μ. παρέμεινε ακατάρριπτο επί 19 χρόνια. Επίσης, η Θεοδωρίδου ενίκησε και στους Μεσογειακούς αγώνες, καθώς και στην Πανεπιστημιάδα νεανίδων, ενώ κατετάγη 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων.
Στον κατάλογο των αθλητών -τριων περιλαμβάνονται και οι: Κουτσούκης Δημήτριος, Σαββίδης Αναστάσιος, Γάτας Αντώνιος, Καρανάνος Εμμ., Γουλιός Φώτιος, Τσιαΐρης Σπυρ., Γρηγοριάδου Ελένη, Κίτσιου Βαρβάρα, Βλαχάβα Αικατερίνη, Καραμπέρη, Βασιλειάδου Ροδή, Καραχάλιος Κων/νος, Κουνάβας Ιωαν., Λαμπρόπουλος Δημήτριος, όλοι και όλες Πανελληνιονίκες!…
Στην προπονητική του καριέρα ήταν κάθετα αντίθετος με την χρησιμοποίηση φαρμακευτικών ουσιών από τους αθλητές, στους οποίους απαγόρευε να παίρνουν ακόμη και …ασπιρίνη!…
Αποσύρθηκε οριστικά, μετά 14 χρόνια από τους στίβους , το 1994, όταν η χρήση φαρμακευτικών ουσιών είχε πάρει διαστάσεις, δηλώνοντας ότι αυτός δεν είναι γνήσιος αθλητισμός, είναι κλοπή της προσπάθειας των αθλητών από ωρισμένους άλλους.
Τον αθλητισμό, τον εννούσε να είναι γνήσιος και καθαρός και συνιστούσε στους αθλητές του να παραμείνουν καθαροί, συνεχίζοντας αυτά, που τους δίδασκε: Να διάγουν αθλητική ζωή. Να προπονούνται σκληρά. Να πιστεύουν απόλυτα στις δυνάμεις τους. Να οπλίζονται συνεχώς με ψυχικό σθένος. Να αγαπούν με πάθος το άθλημά τους!…
Λόγια βγαλμένα από τα βάθη της καρδιάς του. Πραγματική παρακαταθήκη, προς την νεολαία, του ασύγκριτου Παύλου Κρικέλη!…
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Κλικ εδώ για το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον Παύλο Κρικέλη

Κλικ εδώ για όλα τα αφιερώματα

 

Μοιραστείτε την είδηση