Πριν 50 χρόνια η «Κοζάνη» συμμετείχε στο «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.» της Β’ Εθνικής

5 Min Read

Πριν 50 χρόνια, το 1968, η Ε.Π.Ο., διωργάνωσε ένα «μίνι» πρωτάθλημα μεταξύ των σωματείων της Β’ Εθνικής.
Το πρωτάθλημα αυτό διεξαγόταν κατά τους θερινούς μήνες και σ’ αυτό συμμετείχαν προεαιρετικά σωματεία της Β’ Εθνικής, που δήλωναν συμμετοχή.
Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος αυτού, που ονομάσθηκε «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.», είχε διπλό σκοπό, από την μία να αποτελεί τμήμα του σταδίου προετοιμασίας των σωματείων για την επερχόμενη κανονική έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου, από την άλλη να συνεχίζει το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ να περιλαμβάνει ελληνικούς αγώνες και κατά την θερινή περίοδο, κατά την οποία δεν διεξάγονταν αγώνες πρωταθλήματος ή κυπέλλου, δεδομένου ότι αυτοί άρχιζαν, κατά κανόνα, περί τα μέσα ή τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Μάλιστα, για να υπάρχει και κάποιο ενδιαφέρον στο «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.», η Γ.Γ. Αθλητισμού είχε καθιερώσει οικονομική ενίσχυση στα συμμετέχοντα σωματεία, το ποσό της οποίας καθορίζονταν, εκ των προτέρων, ανάλογα με την βαθμολογική θέση, που κατελάμβανε τελικά κάθε σωματείο.
Δεδομένου ότι, κατά την θερινή περίοδο τα επαρχιακά σωματεία της Β’ Εθνικής – αλλά και των άλλων κατηγοριών – περνούσαν μία περίοδο οικονομικής «ανομβρίας», η οικονομική ενίσχυση της Γ.Γ.Α. – μέσω του «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.» – αποτελούσε μία «όαση» μέσα στην θερινή οικονομική «ανομβρία».
Η «Κοζάνη» είχε δηλώσει συμμετοχή και είχε αγωνισθεί στο «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.», ανταποκρινόμενη στην καθιέρωση του νέου θεσμού, από την αρχή της λειτουργίας του, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια αυτού, επί μία τριετία.

Έτσι, έλαβε μέρος στους αγώνες, το θέρος του 1968, του 1969 και του 1970. Το καλοκαίρι του 1968 μετείχε στον όμιλό της με άλλα 9 σωματεία: Την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Δόξα Δράμας, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς,
τον Μακεδονικό Θεσ/νίκης, τον Εδεσσαϊκό, την Αναγέννηση Γιαννιτσών, την Καστοριά και τον Ολυμπιακό Βόλου.
Η πορεία της δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, δεδομένου ότι είχε συγκεντρώσει 13 βαθμούς, εξ αιτίας, πλην των άλλων, και ενός μηδενισμού της, λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Παπαγιαννίδη, στον αγώνα της εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου (είχε λήξει ισόπαλος 1-1), όμως τους 3 βαθμούς της νίκης και με 2-0 τέρματα είχε πάρει ο Ολυμπιακός Βόλου, για την παραπάνω αιτία.

Την πρώτη θέση είχε καταλάβει ο Μακεδονικός Θεσ/νίκης με 24 βαθμούς, επιχορηγούμενος από την Γ.Γ.Α. με το υψηλότερο ποσό της διοργάνωσης.
Το καλοκαίρι του 1969, η «Κοζάνη» είχε καλλίτερη, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, εμφάνιση, αφού είχε τερματίσει στην 3η θέση, με 24 βαθμούς, στον όμιλό της, που απαρτίζονταν, εκτός από την ίδια, και από τις ομάδες του Ολυμπιακού και Νίκης Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, του Άρεως Πτολεμαΐδος και της Φλωρίνης.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1969, η «Κοζάνη» είχε αντιμετωπίσει, στο ουδέτερο γήπεδο της Ναούσης, την 3η ομάδα του άλλου ομίλου, Αναγέννηση Γιαννιτσών, από την οποία ηττήθη με 1-2, καταλαμβάνοντας τελικά την 6η θέση, χάρη στην οποία όμως εισέπραξε το ποσό των 80.000 δρχ. από την Γ.Γ.Α, ως οικονομική ενίσχυση – επιβράβευση των προσπαθειών της.
Στην πρώτη θέση του ομίλου είχε τερματίσει η ομάδα των Τρικάλων, με 29 βαθμούς, λαμβάνοντας την «μερίδα του λέοντος» από την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α.
Το τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, του 1970, η «Κοζάνη» βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τον Μακεδονικό Θεσ/νίκης, τον «Εδεσσαϊκό, την Δόξα Δράμας, την Ξάνθη και την Αναγέννηση Καρδίτσης και ετερμάτισε στην 5η θέση με 17 βαθμούς, αντιμετωπίζοντας στο ουδέτερο γήπεδο της Εδέσσης την 5η ομάδα του άλλου ομίλου, τα Τρίκαλα, τα οποία επεβλήθησαν με 2-1 και κατέλαβαν την 9η θέση, ενώ η «Κοζάνη» τερμάτισε τελικά στην 10η θέση.
Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Αναγέννηση Καρδίτσης, με 24 βαθμούς.

Μία από τις συνθέσεις της «Κοζάνης» το καλοκαίρι του 1970 στο «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.». Όρθιοι από αριστερά οι: Πισλής, Τσιρέκας, Καρακλάνης, Αμανατίδης, Γκουσγκούνης, ο προπονητής Γιούρκας Σεϊταρίδης, Παπακρασσάς, Κωνσταντινίδης, Γκέσιος και καθήμενοι από αριστερά οι: Δεσκιώτης, Δράμαλης, Συμεωνίδης, Ντάγκας, Τσίτσαρης και Μάστορας.

Το καλοκαίρι του 1970, η «Κοζάνη» χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, και τους παρακάτω ποδοσφαιριστές: Καρακλάνη, Μάστορα, Τσιρέκα, Αμανατίδη, Γκουσγκούνη, Παπακρασά, Κωνσταντινίδη, Δράμαλη, Συμεωνίδη, Πισλή, Γκέσιο, Τσίτσαρη, Δεσκιώτη και Ντάγκα, με προπονητή τον αειθαλή Γιούρκα Σεϊταρίδη.
Ο νεοπαγείς θεσμός δεν συνέχισε την πορεία του, ωστόσο το «τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.» απετέλεσε μία βραχύβια μεν, αλλά επωφελή διοργάνωση για τα επαρχιακά σωματεία και τον ελληνικό αθλητισμό γενικώτερα.
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση