Σε «ελεύθερη πτώση» ΑΕΠ και θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία- Σοκαριστικά τα στοιχεία από τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

3 Min Read

Μείωση του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας κατά 670 εκ. ευρώ και απώλεια περίπου 22.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας καταγράφει η ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη μελέτη που εκπόνησε για το κόστος της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας, χημικός μηχανικός, Μίμης Σωτηρόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 23 Δεκέμβρη του 2019, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της Περιφέρειας χωρίς λιγνίτη το 2028, που θα υπάρχουν περίπου 68.000 απασχολούμενοι και ετήσιο ΑΕΠ 3,2 δις ευρώ.
«Σε σχέση με το 2009 που ήταν η κορύφωση της απασχόλησης και του ΑΕΠ της περιοχής, έχουμε μια καθίζηση του ΑΕΠ 1,8 δις κι έχουμε μείωση της απασχόλησης κατά 42.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 36% μείωση του ΑΕΠ και 38% μείωση της απασχόλησης» είπε ο κ. Σωτηρόπουλος στους περιφερειακούς συμβούλους, τονίζοντας ότι «όπου συνέβη αυτό ήταν κατάρρευση».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σωτηρόπουλος, όπως ήταν φυσικό, σόκαραν το περιφερειακό συμβούλιο, αφού με πίνακες και στοιχεία έδειξε μείωση πληθυσμού και εργατικών χεριών, επισημαίνοντας ότι μετά το 2009 ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση.
Σύμφωνα με το μοντέλο της μελέτης μόνο τέσσερις στους δέκα θα εργάζονται στη Δυτική Μακεδονία το 2028, αφού μόλις σε 12 χρόνια από το 2017 δηλαδή έως το 2029 θα χαθούν 7.400 θέσεις εργασίας και εισόδημα κάθε χρόνο που υπολογίζεται περίπου στα 325 εκ. από το ΑΕΠ της περιοχής.
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν μειωθεί η ανεργία κατά 10% σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 23%, αν αντίθετα αυξηθεί η ανεργία κατά 10% αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ μειώνεται κατά 17% κι αυτό γιατί αν θέλεις να μειώσεις την ανεργία σου κοστίζει παραπάνω. Για να ανακτήσουμε το 2028 τις θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ μας δεν αρκεί να πάει στα 5 εκ. που ήταν το 2009, αλλά στα 6 εκ. γιατί χάσαμε τις θέσεις και πρέπει να τις ξαναδημιουργήσουμε, κάτι που απαιτεί επιπλέον ενέργεια».
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τρέχουσες και καταιγιστικές εξελίξεις δημιουργούν ένα πλαίσιο που απαιτεί εγρήγορση και ταχείες αποφάσεις από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής.

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση