Στην αντεπίθεση η ΔΕΗ για τη μελέτη της WWF για τους θανάτους από το λιγνίτη: Δημιουργούν πανικό με θεωρητικά μοντέλα- Τα θεωρητικά μοντέλα βγάζουν κάποια συμπεράσματα, εάν τα συμπεράσματα συμπίπτουν ή όχι με την πραγματικότητα κατά τη γνώμη τους τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα

2 Min Read

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΔΕΗ για τη μελέτη, που δημοσίευσε η WWF και μεταξύ άλλων ανέφερε πως “ο μεγαλύτερος λιγνιτικός ΑΗΣ της Ελλάδας (Αγ. Δημήτριος) είναι από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη 13η θέση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στην 18η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία εντός και εκτός συνόρων, καθώς εκτιμάται ότι η λειτουργία του είναι υπεύθυνη για 270 πρόωρους θανάτους, 160 περιστατικά βρογχίτιδας, 280 εισαγωγές σε νοσοκομείο, 9,500 κρίσεις άσθματος σε παιδιά και €400 εκ σε δαπάνες υγείας κάθε χρόνο. Όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί της χώρας είναι υπεύθυνοι για 550 πρόωρους θανάτους τον χρόνο εκ των οποίων οι 160 στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι 390 σε γειτονικές χώρες του εξωτερικού“.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΔΥΑΕ), Μαρία Τολάκη έκανε λόγο για αποτελέσματα μελετών βασισμένα σε θεωρητικά μοντέλα, μακριά από την πραγματικότητα.

“Δεν μπορούμε ούτε να αποσιωπούμε τα προβλήματα, αλλά ούτε και να δημιουργούμε ένα πανικό χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη. Αυτό που κυκλοφόρησε βασίζεται σε ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε στη Γερμανία.   Ένα θεωρητικό μοντέλο από το οποίο καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα πραγματικά τρομακτικά. Ότι από τον ΑΗΣ Αγ.Δημήτριου είχαμε το 2013 260 θανάτους, χιλιάδες εισαγωγές στο νοσοκομείο με παιδικό άσθμα, τεράστις δαπάνες στο σύστημα υγείας…Πρέπει λίγο να σκεφτόμαστε και την πραγματικότητα! Τα θεωρητικά μοντέλα βγάζουν κάποια συμπεράσματα, εάν τα συμπεράσματα συμπίπτουν ή όχι με την πραγματικότητα κατά τη γνώμη τους τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Ε δεν είναι έτσι! Στη ΔΕΗ υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, γίνεται προληπτικός έλεγχος εδώ και περίπου 20 χρόνια, έχουμε φακέλους υγείας για κάθε εργαζόμενο. Αυτά τα δεδομένα, μπορούν να αξιοποιηθούν για επιδημιολογικές μελέτες επί πραγματικών στοιχείων και όχι θεωρητικών μοντέλων”.

Η κα Τολάκη δήλωσε επίσης η ΔΕΗ έχει ζητήσει από την Περιφέρεια να προχωρήσει σε επιδημιολογική μελέτη, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις

Μοιραστείτε την είδηση