Στο αιολικό πάρκο Βερμίου

3 Min Read

“Δεσπόζουν” στην κορυφογραμμή του Βερμίου εδώ και πέντε χρόνια οι 19 ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων “Ζωοδόχος Πηγή” και “Παναγία Σουμελά”, οι οποίες αποτελούν το αιολικό πάρκο Βερμίου της εταιρείας ENEL Green Power Hellas.

Τα δύο πάρκα έχουν συνολική ισχύ 38 MW, εκ των οποίων τα 24 παράγονται απο το αιολικό πάρκο της Ζωοδόχου Πηγής και τα 14 απο της Παναγίας Σουμελά.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάρκου, το έναν χρόνο απασχολήθηκαν γύρω στα 60 άτομα, ενώ στη φάση της ανέγερσης χρειάστηκαν 15 άτομα για πέντε με έξι μήνες” λέει ο Πέτρος Γκόγκος, υπεύθυνος Λειτουργίας και Συντήρησης των πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα για την εταιρεία Enel.

Τα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερες απο 60 χιλ. kw ετησίως και καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων απο 16.000 νοικοκυριών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η καθαρή ενέργεια που παράγουν συμβάλλει στην μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η αιολική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γενικά προσφέρουν βιώσιμη ενεργειακή λύση, προσφέροντας ενέργεια και συμβάλλοντας στην ενεργειακή ανεξαρτησία, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνεισφέροντας στους ενεργειακούς στόχους της χώρας. Μέσω της παρακράτησης ανταποδοτικού τέλους 3% που κατανέμεται 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων που βρίσκονται τα πάρκα μέσω έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, 1,7% που δίνεται στους ΟΤΑ και 0,3% στο πράσινο ταμείο, τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Γκόγκο.

Η ανεμογεννήτρια εφαρμόζει βασικές αρχές ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας και εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια. Να σημειωθεί πως το ύψος των ανεμογεννητριών ξεπερνά σε μήκος ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ το βάρος τους αγγίζει τους 250 τόνους. Τα δυο πάρκα βρίσκονται σε υψόμετρο 1655 μέτρων, ενώ ο πύργος κάθε ανεμογεννήτριας είναι φτιαγμένος απο χάλυβα και ζυγίζει 153 τόνους,  με ύψος 67 μέτρα.

Ο Πέτρος Γκόγκος συντηρεί τα αιολικά πάρκα στη Β. Ελλάδα και σε ότι αφορά στις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στα πουλιά της περιοχής λέει “στην περιοχή των ανεμογεννητριών κινούνται μικρόσωμα πουλιά, τα οποία δεν επηρεάζονται απο την ύπαρξη των ανεμογεννητριών είτε γιατί κινούνται πιο χαμηλά, είτε γιατί αντιλαμβάνονται την κίνηση. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες έχουν σχετικά χαμηλή ταχύτητα περιστροφής”.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Play Energy που ήδη εφαρμόζει η εταιρεία σε άλλες περιοχές θα έρθει σύντομα και στα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να ενημερώσει τους μαθητές μέσα απο παιδαγωγικά εργαστήρια για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση