Την απαξίωση της γεωργικής έρευνας από συγκεκριμένες ενέργειες της Κυβέρνησης επισημαίνουν με σχετική ερωτηση τους 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για υποβάθμιση δύο από τα συνολικά 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και τις συνέπειες που αυτή έχει στην εγχώρια παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και την συνεπακόλουθη αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών γενετικού υλικού.

Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, πράξεις όπως η παραχώρηση της έκτασης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Λάρισας, για σκοπούς πρασίνου και αναψυχής, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις αλλά και την αντίληψη του Υπουργού για τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου της πατρίδας μας.

Παράλληλα, οι 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον τομεάρχη αγροτικού κ. Γιώργο Κασαπίδη, στιλητεύουν την απαράδεκτη πρακτική της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να απαξιώνει τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη λήψη αποφάσεων, δεδομένων της απουσίας σχετικής διαβούλευσης αλλά και της καθολικής αντίδρασης των φορέων των αγροτών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας στα σχέδια του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της Ν.Δ. η υποβάθμιση του ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί τροχόπεδη στην απαραίτητη για τον πρωτογενή τομέα αναπτυξιακή πορεία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό:  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                                 κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

ΘΕΜΑ: Ενέργειες απαξίωσης της γεωργικής έρευνας στη χώρα

 

Την Τρίτη 12/7/2016 στη Λάρισα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κος Ε. Αποστόλου υπέγραψε την παραχώρηση στον Δήμο Λάρισας των ερευνητικών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνολικής έκτασης 220 στρεμμάτων, με την προοπτική μετατροπής της από το Δήμο Λάρισας σε πολιτιστικό χωριό, μουσείο εδαφών και περιβαλλοντικό πάρκο.

Η ενέργεια αυτή συνάντησε την καθολική αντίδραση των εμπλεκόμενων με την αγροτική παραγωγή φορέων, όπως του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ), του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ.λ.π.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κος Αποστόλου ανέφερε ότι «ο Δήμος της Λάρισας, αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και διαχείρισης ενός σχεδόν αργού περιουσιακού στοιχείου του  δημοσίου, αποφέροντας με έμμεσο τρόπο συνολικότερο όφελος  στους Έλληνες πολίτες».

Η δήλωση αυτή του κου Αποστόλου δείχνει την παντελή άγνοια και απαξίωση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για το ρόλο της έρευνας και καινοτομίας, που κατά τα άλλα ευαγγελίζεται με συνεχείς δηλώσεις του ο σημερινός πρωθυπουργός, ως το μέσο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας θεωρεί ένα από τα δυναμικότερα ερευνητικά Ινστιτούτα, που ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας του, ως «σχεδόν αργό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου».

Αυτό, το κατά τον κο Αποστόλου «σχεδόν αργό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου», ο καθ’ ύλην χρήστης των υπηρεσιών του Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, σε σχετική του επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρει ότι: «αποτελεί πυρήνα του τομέα της δημιουργίας νέων ποικιλιών ψυχανθών για τη σποροπαραγωγή των κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Η συνεισφορά του στην αγροτική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για τη σπορά όλης της χώρας με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ελληνικής παραγωγής».

Εάν ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός κος Αποστόλου δεν το γνωρίζει του επισημαίνουμε ότι το βασικό ερευνητικό αντικείμενο του «αργού αυτού περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου» ασχολείται με τη σποροπαραγωγή κτηνοτροφικών φυτών & οσπρίων, με στόχο τη δημιουργία βελτιωμένων ποικιλιών και τη διανομή τους στους αγρότες. Το Ινστιτούτο φροντίζει για την παραγωγή άριστης ποιότητας σπόρου από τον οποίο παράγονται οι επόμενες κατηγορίες σπόρου μέσω των σποροπαραγωγικών εταιρειών. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών έχει σήμερα εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών 60 ποικιλίες ψυχανθών, από τις οποίες οι περισσότερες συμμετέχουν στην σποροπαραγωγή και καλλιεργούνται από τους Έλληνες αγρότες. Η εμπορική αξία του συνολικά χρησιμοποιούμενου σπόρου των ψυχανθών (μηδική, βίκος, όσπρια, κ.λ.π.) ανέρχεται σήμερα σε 35.000.000 ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς των ποικιλιών, που παράγονται από το κατά τον κο Αποστόλου «άχρηστο» αυτό ερευνητικό Ινστιτούτο υπερβαίνει το 70%, συμβάλλοντας έτσι στη μη εκροή συναλλάγματος, αφού όταν δεν υπάρχουν Ελληνικές ποικιλίες το κενό καλύπτεται από την εισαγωγή ξένων ποικιλιών.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του κου Αποστόλου για δήθεν μη επηρεασμό της ερευνητικής δραστηριότητας του υπόψη Ινστιτούτου μέσω μετεγκατάστασής του σε άλλο χώρο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δήμαρχου Λάρισας, που παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, αφού «η δημοτική αρχή είναι ανοικτή οποιαδήποτε στιγμή να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου, για πιθανή ανταλλαγή εκτάσεων σε περίπτωση που απαιτηθεί προκειμένου να συνεχιστεί το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας». Ομολογεί, δηλαδή, ο Δήμαρχος Λάρισας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός από το ΥΠΑΑΤ, για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, που δημιουργείται με την παραχώρηση της έκτασης αυτής.

Όμως η ενέργεια αυτή του κου Αποστόλου, που απαξιώνει την αγροτική έρευνα της χώρας και κατ’ επέκταση το ίδιο του το Υπουργείο, δεν είναι η μόνη.

Χαρακτηριστική είναι η συστηματική καθυστέρηση επαναφοράς στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της έκτασης 50 στρεμμάτων του Ινστιτούτου Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στους Αγ. Αναργύρους Αττικής, που το 2011 είχαν παραχωρηθεί από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στο Δήμο Αγ. Αναργύρων με παρόμοια προσχήματα (μετατροπή της παραχωρούμενης έκτασης σε περιβαλλοντικό πάρκο, κ.λ.π.). Αποτέλεσμα της παραχώρησης αυτής ήταν να καταστραφούν πολύτιμες ερευνητικές δομές (εργαστήρια δοκιμών γεωργικών μηχανών, κ.λ.π.) και να μετατραπούν σε πάρκινγκ απορριμματοφόρων του Δήμου. Για το λόγο αυτό ο τότε ΥΠΑΑΤ κος Καρασμάνης με την υπ. αριθμ. 1840/90628/8.7.2014 Απόφασή του ακύρωσε την υπόψη παραχώρηση και επανέφερε την χρήση της στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η επαναφορά αυτή όμως, με ευθύνη του σημερινού Υπουργού κου Αποστόλου, δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, συνεχίζοντας έτσι την υποβάθμιση λειτουργίας ενός ακόμη ερευνητικού του Ινστιτούτου.

 

Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Πώς συμβαδίζει η πολιτική του με τις συνεχείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού του περί προτεραιοτήτων ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα, όταν υποβαθμίζει με συγκεκριμένες ενέργειες ή παραλήψεις του τη λειτουργία των δύο (2) από τα συνολικά 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;
  2. Με τι συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να καλύψει το ερευνητικό κενό στην αγροτική έρευνα και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο του, που δημιουργήθηκε με την προαναφερόμενη πολιτική του;
  3. Εξακολουθεί να θεωρεί «αργό περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου» εκτάσεις, που από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου παραχωρήθηκαν στην αγροτική έρευνα, και συνέβαλαν καθοριστικά στην «σιτάρκεια» της χώρας μας στους δύσκολους τότε καιρούς, εξακολουθώντας να συμβάλουν και τώρα στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας;
  4. Αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι με τέτοιου είδους ενέργειες απαξιώνεται η εγχώρια παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού οσπρίων και κτηνοτροφικών φυτών προσαρμοσμένου στην Ελλάδα, προς τέρψιν των εισαγωγέων αντίστοιχου γενετικού υλικού εκμεταλλευόμενοι την επιχειρηματική ευκαιρία που ο κ. Αποστόλου με την πράξη αυτή τους προσφέρει;
  5. Πριν τη λήψη της απόφασης παραχώρησης είχε προβεί το Υπουργείο σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα του ΕΘΙΑΓΕ, με τα τοπικά επιμελητήρια και τους φορείς των αγροτών και των γεωτεχνικών για την πρόθεση απαξίωσης του σημαντικού αυτού ερευνητικού κέντρου τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας;

 

  1. Σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει περί αδύναμου κρίκου της ελληνικής κτηνοτροφίας και της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, πόσο αντιληπτό γίνεται από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι με την πράξη αυτή αποδυναμώνεται συνειδητά ακόμα περισσότερο τον ήδη ελλειμματικό κλάδο των ζωοτροφών, των οσπρίων και της εγχώριας κτηνοτροφίας;
  2. Έχει πρόθεση να επανεξετάσει την παραχώρηση στο Δήμο Λάρισας την υπόψη έκταση των 220 στρ. σχεδιάζοντας δράσεις, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα κάνουν άμεσα πράξη με ελάχιστο κόστος, όσα «ευαγγελίζεται» χωρίς «παραχώρηση εκτάσεων», που παραπέμπει σε πρακτικές real estate; Συγκεκριμένα οι ερευνητικές εκτάσεις του Ινστιτούτου, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της γεωργικής εκπαίδευσης που οφείλει να υλοποιεί το Υπουργείο ως πιλοτικοί, εκπαιδευτικοί, αποδεικτικοί αγροί για τους ενδιαφερόμενους σχετικά. Επίσης μπορούν να γίνουν επισκέψιμες στα σχολεία και στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα το Ινστιτούτο θα συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Διαφορετικά το όραμά του, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα από τον ίδιο, θα εξακολουθήσει να είναι «… να δημιουργηθούν κοιτώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών (48 κοιτώνες), εργαστήρια τέχνης (12 studios), σκηνές παραστάσεων …. ».
  3. Έχει την πρόθεση να συζητά πρώτα με τις υπηρεσίες του (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας) και μετά να πράττει ή σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια πολιτική παραχωρήσεων ζωτικών για την έρευνα δημοσίων εκτάσεων, που στο όνομα νεφελωδών οραμάτων, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν ερευνητικές δομές;
Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page