Παρουσιάστηκε σήμερα στο Κοβεντάρειο το νέο βιβλίο της Δώρας Μακρή με τίτλο «Oι Λεύκες, ο Λόρκα κι ο Ελύτης».

Το βιβλίο της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη με καταγωγή από το Λιβαδερό, γεννημένη στη Ζυρίχη της Ελβετίας παρουσίασαν οι Μπάμπης Γιαννακίδης και Δώρα Μουστάκα.

67 μικρά διηγήματα περιλαμβάνει το πρώτο βιβλίο της δημοσιογράφου Δώρας Μακρή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Πρόκειται για αυτόνομες ιστορίες, που γράφτηκαν τον τελευταίο, ενάμιση χρόνο, ως μια διαδικασία εκτόνωσης απέναντι σε όλα αυτά που γίνονταν γύρω της, αλλά ως μια προσπάθεια λογοτεχνικής έκφρασης σε σχέση με ιστορίες, συναισθήματα και καταστάσεις που την συγκινούν.

«Η Ελλάδα του ’60, του ’70, του σήμερα, μπλέκει σαν ένα Ταξίδι χωρίς τελειωμό, συναντώντας πότε τους Ισπανούς, πότε τους Ελβετούς, πότε τους Αλγερινούς και πότε τόσους άλλους, μετανάστες ή γηγενείς,…με περίτεχνο τρόπο, με μοναδική πυξίδα: την ανθρωπιά, την ζεστασιά της ανθρώπινης σάρκας και κυρίως της ανθρώπινης σκέψης».

Όλα ξεκίνησαν από το προσωπικό blog της δημοσιογράφου, τα Μακρηνάρια, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014. Όπως εξηγεί η ίδια: «Τα Μακρηνάρια με κράτησαν σε ένα πλαίσιο δημιουργικότητας που καθόρισε η απαραίτητη απομόνωση κι ως ένα σημείο ο επιβεβλημένος εγκλεισμός. Ενάμιση χρόνο μετά κάποιες απ αυτές τις ιστορίες που σας διηγήθηκα μέσα από αυτό εδώ το blog αποφάσισαν να παντρευτούν με λευκό χαρτί και να ακολουθήσουν μία εκδοτική περιπέτεια. Είναι 67 μικρά διηγήματα , ίσως τα πιο ακριβά μου, που ελπίζω να σας κρατήσουν συντροφιά. Ο τίτλος του βιβλίου δανείζεται από την ομώνυμη ιστορία , η οποία σηματοδοτεί και τις κατ’ ουσίαν , δύο πατρίδες μου: την Ελλάδα και την Ισπανία. Αλλά και την ιδιαίτερη σχέση μου με κάθε λεύκα, με κάθε δέντρο, με κάθε ρίζα».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΑ ΜΑΚΡΗ

Η Δώρα Μακρή γεννήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας από γονείς μετανάστες και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει στη Μαδρίτη, πάνω από είκοσι χρόνια και εργάζεται ως ανταποκρίτρια της ΕΡΤ. Παράλληλα μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία Gestalt και κάνει εθελοντισμό στον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό. Για έξι χρόνια διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ στην Ισπανία με στόχο την προβολή της Ελλάδας στον ισπανόφωνο κόσμο.

Εργάστηκε σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ ( εφημ. Πρώτη, εφημ. Εξπρές, ΕΡΤ, Mega Channel, Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α.). Στον ελεύθερο χρόνο της κλαδεύει, πλέκει για τους πρόσφυγες και αναπολεί το χωριό της, το Λιβαδερό Κοζάνης.

Πηγή

IMG_20160305_183936 IMG_20160305_183856

Κοινοποίηση...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page