«Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ» – O Γιώργος Μπάκανος, αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Βορείου Ελλάδος« ΓΜΜΕ ΛΑΡΚΟ AE» μιλάει στη Βάια Λαμπροπούλου για τον προαναγγελθέντα θάνατο της ΛΑΡΚΟ.

5 Min Read

O Γιώργος Μπάκανος είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Βορείου Ελλάδος «ΓΜΜΕ ΛΑΡΚΟ AE». Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκεται  σε ειδική εκκαθάριση με τροπολογία της κυβέρνησης,  με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της ανεργίας για πολλούς εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν την απόσυρση της τροπολογίας που έθεσε την επιχείρηση σε διαδικασία εκκαθάρισης  .

-κ.Μπάκανε, με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 32/Α/14-2-20) η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία με σκοπό την πώληση ή πτώχευσή της. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και τι σημαίνει για την κοινωνία;

Αυτό σημαίνει ότι 1.200 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και δεν θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Στην περιοχή των Σερβίων εργαζόμαστε 13 άτομα και άλλοι 150 υπάλληλοι εργολαβικού προσωπικού. Η ΛΑΡΚΟ είναι πυλώνας οικονομίας για την τοπική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία θα φτωχοποιηθεί και θα υπάρχει μεγάλο και σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους πέντε νόμους που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

-Ποιο είναι το μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ που εξορύσσεται, μπορεί να   αντικατασταθεί με κάποιο άλλο;

Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως και δεν υπάρχει αντικατάσταση με άλλο προϊόν. Παράγει ένα μοναδικής ποιότητας προϊόν , που προμηθεύει χωρίς πολυεθνικές βιομηχανίες.

-Οι οφειλές προς τρίτους , που εργάζονται στα ορυχεία και τις μεταφορές , έχουν μπλοκάρει την εξόρυξη και μεταφορά του αναγκαίου μεταλλεύματος στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Ποια είναι η πρόταση του σωματείου σας για την κάλυψη των οφειλών ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου στο εργοστάσιο;

Άμεσα να καταβληθούν οι οφειλές προς τους συνεργάτες που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ από τον ειδικό εκκαθαριστή.

-Το μισθολογικό κόστος του εργατικού δυναμικού της ΛΑΡΚΟ θεωρείτε πως είναι ο στόχος της Κυβέρνησης. Σε ποια μέρη της Ελλάδος και πόσοι είναι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ; Ποιες είναι οι δικές σας απαιτήσεις;

Σαφώς και η κυβέρνηση θέλει να πλήξει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αυτός είναι ο στόχος της. Η ΛΑΡΚΟ δραστηριοποιείται στην Εύβοια, στην Αθήνα, στο νομό Φθιώτιδας, στην Καστοριά και στην Κοζάνη. Εργάζεται περίπου 1200 μόνιμο προσωπικό και περίπου 15.000 συνεργάτες. Απαιτούμε  να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να πραγματοποιηθεί άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας. Ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας. Όταν νοσεί η βιομηχανία, νοσεί ολόκληρη η κοινωνία.

-Τι έφερε τη ΛΑΡΚΟ  σ’ αυτή τη δύσκολη  κατάσταση;

Όλες οι κυβερνήσεις με την αδιαφορία τους και με τις διοικήσεις που διόριζαν.

-Θεωρείτε, κ. Μπάκανε, πως η κυβέρνηση πράττει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στην ιδιωτικοποίηση; Πως αντιλαμβάνεται το σωματείο και οι εργαζόμενοι αυτή την προοπτική;

Όλοι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ιδιωτικοποίηση της εταιρείας χωρίς να ακούσει τις προτάσεις και τις λύσεις των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι ζούμε με το άγχος και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει για αύριο. αν αύριο θα έχουμε δουλειά αν ο ιδιώτης θέλει να κρατήσει το προσωπικό αν θέλει να δουλέψει τη ΛΑΡΚΟ.

-Ποιες είναι οι απαιτήσεις του σωματείου σας;

Άμεση απόσυρση της τροπολογίας από την κυβέρνηση και την χρηματοδότηση της εταιρείας. Απαιτούμε τη διασφάλιση της θέσης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

-Ποιό είναι το όραμά σας για τη ΛΑΡΚΟ;

Η ΛΑΡΚΟ με σωστούς χειρισμούς και με σωστές επενδύσεις μπορεί να παραμείνει μία βαριά βιομηχανία παγκοσμίως Με δυνατότητα παραγωγής κοβαλτίου και ανοξείδωτο χάλυβα. Καλούμε την κυβέρνηση να δει τις δυνατότητες που έχει αυτή η εταιρεία και άμεσα να δώσει λύσεις και όχι να σκέφτεται να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο.

Η ΛΑΡΚΟ είναι από τις λίγες εναπομείναντες βαριές βιομηχανίες της χώρας και η τροπολογία που ψηφίστηκε στη βουλή προμηνύει το κλείσιμό της και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις.

 

Της Βάιας Λαμπροπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση